Kredit foto: Instagram Farhana Fauri

       

Biodata

Nama sebenar: Nur Farhana binti Mahamad Fauri

Nama popular: Farhana Fauri, Sha, Syasya

Umur: 41 tahun (2023)

Pendidikan: Kelulusan Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Pekerjaan: Penulis Skrip

Instagram (IG): @sha_farhana

        

Latar Belakang

1. Farhana Fauri merupakan isteri kepada pelakon, Nasrizal Ngasri atau nama komersialnya, Bell Ngasri yang baru-baru ini, telah dianugerahkan sebagai Bintang Paling Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-35.

2. Farhana juga merupakan menantu kepada pasangan penyiar dan pelakon, Ngasri Sain dan Habibah Jaafar. Beliau mempunyai hubungan kekeluargaan dengan beberapa selebriti ternama, termasuk sebagai kakak ipar kepada aktres, Nasreen Ngasri (Darling Ngasri) dan Naszriah Ngasri (Anne Ngasri), serta adik ipar kepada Naszeli Ngasri atau lebih dikenali sebagai Boy Ngasri, seorang pelakon pada era 80-an dan 90-an.

3. Farhana berkahwin dengan Bell pada tahun 2007 dan sejak itu mereka dikurniakan tiga orang anak, iaitu Nasfazril yang berusia 15 tahun, Nasfarisya 13 tahun, dan Nasfazira, lapan tahun.

4. Pasangan ini pernah bercerai pada tahun 2008, tetapi tidak lama kemudian mereka mengambil keputusan untuk berdamai dan rujuk semula.

5. Farhana juga merupakan seorang yang dikenali sebagai penulis skrip, yakni orang kuat produksi yang bergerak di belakang tabir. Sejak tahun 2002, beliau mengabdikan diri dalam bidang kreatif ini.

6. Pembabitan awalnya sebagai penulis skrip berpunca daripada Bell di mana sewaktu membantu suaminya itu menaip, beliau belajar mendalami mengenai penulisan skrip. Selain itu, Farhana juga giat menghadiri bengkel-bengkel penulisan skrip bagi meningkatkan lagi pengetahuannya dalam bidang tersebut.

7. Karya-karya skrip Farhana melibatkan drama-drama popular seperti Titian Cinta, Honey-moon, Risik Pada Hati, Aku Seorang Perempuan, Presiden Kampung Morten, Aku Yang Kau Sakiti, Mr Bibik, termasuk Tentang Hati Dia yang sedang mendapat perhatian di slot Akasia TV3 pada masa ini.

8. Pada tahun 2018, beliau menerima penghargaan sebagai pemenang dalam kategori Skrip Pilihan di Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL2018) atas kejayaannya dalam menghasilkan skrip untuk drama Titian Cinta.

      

Baca: Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Bell Ngasri

Baca: Biodata Dan Latar Belakang Ngasri Sain, Bapa Kepada Pelakon Bell Ngasri

Baca: Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Darling Ngasri, Adik Kepada Bell Ngasri

       

Foto

farhana fauri

nur farhana mahamad fauri

bell ngasri 265

biodata farhana fauri

umur isteri bell ngasri

bell ngasri cerai 29

nur farhana

isteri bell ngasri 892

biodata isteri bell ngasri 261

Kredit foto: Instagram Farhana Fauri

          

Video

Kredit video: Ucapan Sweet Bell Ngasri Buat Isteri.. Bikin Sebak!! | MeleTOP | Nabil

         

Sumber:

1. Bell Ngasri pernah dihalau dari set

2. Bertungkus Lumus Siapkan Skrip ‘Tentang Hati Dia’, Isteri Bell Ngasri Alami Keguguran – “Saya Anggap Bukan Rezeki”

3. #DFKL2018 | Skrip Pilihan | Farhana Fauri | Titian Cinta

4. Selebriti bercerai: Yang misteri, rahsia dan pelik!

          
Hakcipta iluminasi.com (2017)