Oleh pada 24 Jan 2023 kategori

   

Khas buat kaki drama Korea, penulis ingin berkongsi senarai drama berepisod Korea menarik yang sangat sesuai untuk ditonton oleh peminat K-Drama.

Dilakonkan oleh pelakon kesukaan ramai, rata-rata daripadanya sebenarnya mempunyai peminat setia tersendiri dan siri yang penulis sarankan adalah berdasarkan apa yang sohor dan diminati penonton.

Menariknya, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan penstriman video, Netflix untuk mengakses drama yang disarankan.

Tanpa berlengah lagi, mari lihat senarainya!

10 Drama Korea Terbaru & Terbaik (2018 - 2022) Berserta Sinopsis

Hospital Playlist (2020)

korean drama 122

Hospital Playlist merupakan sebuah siri yang mengambil kisah lima sahabat baik yang berkawan sejak mereka menuntut di sekolah perubatan pada tahun 1999, akhirnya bekerja dalam profesion yang sama sebagai doktor di Pusat Perubatan Yulje.

Kelima-lima doktor berusia empat puluhan itu kekal rapat dan berkongsi minat dalam bidang muzik. Mereka melalui hari-hari yang luar biasa bersama pesakit mereka, di mana kelahiran, kematian dan segala-galanya wujud bersama.

Genre: Drama Perubatan, Romantik, Komedi

Pelakon: Jo Jung-suk, Yoo Yeon-seok, Jung Kyung-ho, Kim Dae-myung, Jeon Mi-do

Platform online: Netflix

Flower of Evil (2020)

drama online 158

Flower of Evil membawakan kisah pasangan suami isteri, Baek Hee Sung dan Detektif Cha Ji-Won yang berkahwin dan memiliki seorang cahaya mata perempuan.

Di luaran, Baek Hee Sung tampak seperti seorang lelaki yang komited terhadap keluarganya, namun masa lalunya yang kelam sebagai psikopat tanpa emosi menguji kepercayaan mereka antara satu sama lain, apabila isterinya menjejaki dan menyedari bahawa suaminya hidup dalam penyamaran serta sedang cuba meninggalkan kegelapan masa lalu di belakang.

Genre: Misteri, Romantik, Thriller

Pelakon: Lee Joon-gi, Moon Chae-won, Jang Hee-jin, Seo Hyun-woo

Platform online: Netflix

It's Okay to Not Be Okay (2020)

kdrama

Siri ini berkisar tentang seorang lelaki yang bekerja di wad psikiatri yang bertemu dengan seorang penulis buku kanak-kanak wanita dengan personaliti antisosial.

Perjalanan mengubati jiwa yang terluka terbuka buat mereka, apabila kedua-duanya terlibat dalam sebuah perhubungan romantik.

Genre: Komedi Romantik

Pelakon: Kim Soo-hyun, Seo Yea-ji, Oh Jung-se, Park Gyu-young

Platform online: Netflix

Crash Landing On You (2019)

korean drama 2023

Kemalangan sukan terjun udara menjatuhkan waris Chaebol Korea Selatan ke dalam sebuah hutan di Korea Utara. Di sana dia bertemu dengan seorang pegawai tentera Korea Utara yang membantunya bersembunyi untuk mengelak daripada ditangkap oleh pegawai Korea Utara yang lain.

Apabila pegawai tentera itu merancang untuk membawanya kembali ke Korea Selatan, mereka saling jatuh cinta, walaupun hubungan itu sudahnya berakhir dengan tragis.

Genre: Komedi Romantik

Pelakon: Hyun Bin, Son Ye-jin, Seo Ji-hye, Kim Jung-hyun

Platform online: Netflix

Business Proposal (2022)

korean drama 2022

Shin Ha-ri, seorang pekerja pejabat biasa menggantikan rakannya untuk menghadiri sebuah 'blind date'.

Menyamar sebagai sahabatnya dengan tujuan untuk menakut-nakutkan lelaki tersebut agar tidak berjumpa dengannya lagi, rancangan itu bagaimanapun bertukar apabila identiti sebenar lelaki berkenaan ialah CEO di pejabatnya yang tampil ingin meminang.

Genre: Komedi Romantik

Pelakon: Ahn Hyo-seop, Kim Se-jeong, Kim Min-kyu, Seol In-ah

Platform online: Netflix

Gangnam Beauty (2018)

netflix korean drama

Mendambakan kehidupan normal, Kang Mi-Rae yang memiliki perwatakan pemalu akibat dibuli kerana penampilannya yang hodoh, berazam untuk menjalani kehidupan baharu melalui sebuah pembedahan plastik, tetapi persahabatannya dengan rakan sekelas, Do Kyung-seok yang bersikap dingin, membantu dia memulihkan semula keyakinan yang dia perlukan.

Genre: Komedi Romantik

Pelakon: Im Soo-hyang, Cha Eun-woo, Jo Woo-ri, Kwak Dong-yeon

Platform online: Netflix

What's Wrong with Secretary Kim (2018)

best korean drama

Selepas sembilan tahun menjalinkan hubungan profesional dengan setiausahanya, seorang eksekutif yang bijak, kaya dan rupawan, tetapi sombong, akhirnya memulakan hubungan romantis dengannya, apabila dia menyedari betapa dia bergantung kepada setiausahanya itu.

Segalanya bermula apabila setiausaha yang telah lama berasa tidak dihargai itu, mahu menamatkan perkhidmatan dan sambil mencari sebab dia ingin berhenti, mereka berdua mula mengenali antara satu sama lain dengan lebih dekat.

Genre: Komedi Romantik

Pelakon: Park Seo-joon, Park Min-young

Platform online: Netflix

   

Our Beloved Summer (2021)

drama korea terbaru

Bekas pasangan kekasih yang berpisah sepuluh tahun lalu dengan janji tidak akan bertemu lagi, terpaksa berjumpa semula apabila dokumentari yang mereka rakamkan di sekolah menengah menjadi viral. Mereka didatangi oleh rakan penerbit mereka untuk kembali ke hadapan kamera.

Genre: Komedi Romantik

Pelakon: Choi Woo-shik, Kim Da-mi, Kim Sung-cheol, Roh Jeong-eui

Platform online: Netflix

Hometown Cha-Cha-Cha (2021)

drama korea online

Seorang wanita kota meneruskan kerjayanya sebagai doktor gigi di sebuah kampung tepi pantai dengan membuka klinik pergigiannya sendiri, di mana dia bertemu dengan seorang lelaki tempatan yang menganggur, tetapi gemar menghulurkan bantuan kepada orang-orang di sekeliling.

Genre: Komedi Romantik

Pelakon: Shin Min-a, Kim Seon-ho, Lee Sang-yi

Platform online: Netflix

Twenty-Five Twenty-One (2022)

drama korea 2023

Seorang gadis yang bercita-cita menjadi pemain pedang profesional mendapati impiannya seolah-olah mustahil apabila pasukan lawan pedang sekolahnya dibubarkan akibat krisis kewangan pada tahun 1997.

Namun pertemuan dengan seorang lelaki muda yang bekerja sambilan di kedai buku komik memberi harapan untuk membina semula kehidupan, terutama apabila mereka bertemu kembali empat tahun kemudian.

Genre: Romantik

Pelakon: Kim Tae-ri, Nam Joo-hyuk

Platform online: Netflix

        

Baca: 10 Drama Thailand (Thai Drama) Terbaru 'Best', Juga Tersedia Online!

        

Kredit video: 17 Most Anticipated Netflix Korean Dramas Airing in 2023!

   
Hakcipta iluminasi.com (2017)