Oleh pada 14 Apr 2024 kategori

       

Dalam musim cuti ini, tentu ramai penonton yang mencari judul-judul siri televisyen Thailand yang menghiburkan untuk ditonton. Al-maklum, selain daripada drama Korea, siri-siri Thai juga menarik minat penonton di Malaysia kerana kehebatannya yang tidak juga kalah.

Dengan ini, kami menyusun senarai 10 drama Thailand era 2010an dan 2020an yang pasti memenuhi citarasa pembaca. Yang lebih istimewa, kebanyakan tajuk dalam senarai ini juga boleh disaksikan secara dalam talian, menjadikannya lebih mudah untuk dinikmati di mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa.

        

Devil In Law / Sapai Sai Strong (2023)

thai drama 2023

Sinopsis

Siri ini mengisahkan tentang Phawinee yang kakaknya, Srikanda, meninggal dunia akibat dianiaya oleh ibu mentua dan iparnya yang kejam. Untuk membalas dendam, Phawinee memutuskan untuk berkahwin dengan Nopphanai, suami Srikanda, dengan tujuan untuk menghukum mereka yang telah menyakiti kakaknya. Pernikahan itu hanya menjadi alat bagi Phawinee mencapai tujuannya dan dia tidak mudah dikuasai oleh keluarga mentuanya yang kaya-raya serta berkuasa.

       

Genre: Romantik, Komedi, Kekeluargaan

Platform Online: Viu

        

Praomook (2021)

thailand drama

Sinopsis

Praomook, seorang DJ yang cantik, terpaksa pulang ke Thailand secara mengejut untuk melunaskan hutang bapanya yang sakit. Sebagai sebahagian daripada persetujuan untuk membayar hutang keluarga, dia dipaksa untuk berkahwin dengan Chalunthorn, bekas tunangannya semasa di sekolah. Namun, Chalunthorn menentang perkahwinan itu dan cuba menghalang dengan berpura-pura mengaku sebagai seorang yang bernafsu songsang yang terlibat dengan hubungan bersama kawannya, Marut. Walaupun begitu, Praomook tetap yakin bahawa Chalunthorn tidak seperti yang digambarkan dan meneruskan perkahwinan tersebut. Praomook bertekad untuk membuat Chalunthorn jatuh cinta padanya, namun dengan niat untuk meninggalkannya apabila perasaan itu telah timbul, seperti bagaimana Chalunthorn meninggalkannya dahulu.

        

Genre: Romantik, Drama

Platform Online: Viu

       

F4 Thailand: Boys Over Flowers (2021)

thai drama romance

Sinopsis

Gorya, seorang gadis dari kelas masyarakat bawah, mengejar impian untuk belajar di sebuah sekolah menengah elit. Namun, harapannya berubah apabila dia menjadi mangsa buli sekumpulan remaja lelaki kaya yang dikenali sebagai F4. Meski demikian, keberaniannya menarik perhatian Thyme, ketua F4, yang terpesona dengan sifatnya yang tidak mudah tunduk. Walaupun Thyme memujanya, Gorya tidak membalas perasaan Thyme kerana hatinya telah tertawan dengan kawan baik Thyme. Namun, Gorya mula menyedari perubahan dalam sikap Thyme dan terdorong untuk mempertimbangkan perasaan terhadapnya.

       

Genre: Romantik, Drama, Komedi

Platform Online: Viu

        

My Secret Bride / Kao Waan Hai Noo Pen Sai Lub (2019)

thai drama 2024

Sinopsis

Suam, seorang gadis dari perkampungan miskin, menemui cinta pada Danurut, seorang polis yang kelihatan baik hati. Namun, kebahagiaan mereka ditutup dengan rahsia yang rumit. Suam diminta oleh seorang timbalan komander bernama Tuan untuk menyusup sebagai perisik dalam misi untuk menyelidik penjenayah berpengaruh, Sia Ha. Tuan juga mendakwa bahawa Danurut dan bapa saudaranya terlibat dengan geng Sia Ha. Dalam usaha untuk mendapatkan maklumat, Suam bersetuju untuk berpura-pura menjadi isteri palsu kepada Danurut. Walaupun misi ini membawa mereka bersama, hubungan mereka dipenuhi dengan pertikaian dan konflik. Suam terpaksa memainkan peranan ini demi menyiasat gerak-geri Danurut.

        

Genre: Aksi, Komedi, Romantik, Penyiasatan

       

Bad Romeo (2022)

thai drama list

Sinopsis

Saikim, seorang gadis kaya dan Kaokla, seorang mekanik kereta, menjalin cinta meskipun dipisahkan kerana halangan daripada bapa Saikim. Setelah tujuh tahun berlalu, mereka bertemu kembali dalam keadaan yang berbeza. Saikim sekarang adalah waris perniagaan hotel bapanya manakala Kaokla pula dikenali sebagai Carl Raman, anak angkat dan waris perniagaan jutawan Asia, Thaman. Pertemuan mereka menimbulkan kembali perasaan yang terpendam, namun kini, kedudukan mereka dalam kehidupan telah berubah.

       

Genre: Romantik, Drama

Platform Online: Netflix, Viu

        

The Deadly Affair (2022)

best thai drama

Sinopsis

Aphinan, seorang jurutera, telah dihukum penjara atas kematian tunang Jetiya dalam kemalangan langgar lari yang disebabkan olehnya. Selepas enam tahun di penjara, dia dibebaskan hanya untuk mengetahui bahawa kekasihnya, Mink, telah meninggal dunia selepas mengalami keguguran. Tidak puas hati dengan pembebasan Aphinan, Jetiya merancang supaya dia ditahan semula dan dihantar ke sebuah pulau terpencil sebagai hukuman. Terdesak dengan keadaan, Aphinan terpaksa menurut apa sahaja kemahuan Jetiya.

       

Genre: Romantik, Drama, Misteri, Thriller

Platform Online: Netflix

       

My Husband In Law (2020)

drama cool

Sinopsis

Muey, seorang gadis yang mencintai Thian tanpa menerima balasan, mendapati dirinya dalam keadaan yang sukar apabila dia dipaksa berkahwin dengannya. Thian yang selama ini hanya melihat Muey sebagai teman yang selalu dibuli dan dipermainkan, terlibat dengan hubungan bersama isteri seorang penjenayah yang membawa masalah besar kepadanya. Untuk melindungi Thian, ibunya memaksa Thian untuk berkahwin dengan Muey. Meskipun Muey bersetuju hanya demi keselamatan Thian, dia melihat peluang ini sebagai cara untuk mendekatkan diri dengannya.

       

Genre: Romantik, Komedi

Platform Online: iflix

        

Khluen Chiwit / Waves Of Life (2017)

top 10 thai drama iqiyi lakorn series episod romantic websites

Sinopsis

Jeerawat, seorang model dan pelakon terkenal, berada dalam bahaya apabila cuba diperkosa oleh bapa tirinya. Selepas cubaan membiusnya gagal, dia berjaya melarikan diri dan kemudian terlibat dalam kemalangan yang meragut nyawa seorang wanita muda. Wanita itu adalah tunangan seorang peguam bernama Sathit, yang bersumpah akan membalas dendam atas kematian tunangnya. Walaupun Jeerawat secara tidak sengaja terlibat dalam kemalangan itu, dia terus dikejar oleh bayang-bayang Sathit yang mencari keadilan. Namun, pertemuan mereka mengubah segalanya. Sathit menyedari bahawa di sebalik penampilan luarannya, Jeerawat sebenarnya seorang yang baik dan penyayang. Dalam perjalanan untuk mencari kebenaran, Sathit mula memahami Jeerawat dan perlahan-lahan jatuh cinta kepadanya.

       

Genre: Drama, Romantik, Misteri

Platform Online: iflix

       

Hua Jai Sila / Man Of Vengeance (2019)

drama thailand

Sinopsis

Tor, seorang anak luar nikah kepada lelaki kaya, menderita penganiayaan yang kejam daripada keluarga bapanya selepas kematian ibunya. Dianiaya oleh ibu tiri dan abang tirinya, Tor berkongsi penderitaan dengan gadis di sebelah rumah, Mingta. Suatu malam, dalam usaha melarikan diri dari kekejaman ibu tirinya, Tor terjun ke sungai dan dianggap sudah mati, walaupun sebenarnya dia selamat. Dia kemudian memulakan kehidupan baru dengan nama samaran Sila. Bertahun-tahun kemudian, Sila kembali sebagai seorang lelaki kaya dengan rancangan membalas dendam atas penganiayaan yang dialaminya. Namun, dia bertemu kembali dengan sahabat karibnya semasa kanak-kanak, Mingta, yang menyedari cincin ibunya pada leher. Meskipun Mingta menyedari identitinya, Sila menafikan demi menjaga rahsia.

       

Genre: Romantik, Drama

Platform Online: iflix

        

Tra Barb See Chompoo / Sweet Sin (2018)

thai drama eng sub

Sinopsis

Patsakorn, seorang pewaris tunggal yang menyembunyikan kekejaman di sebalik wajah kacaknya, mula bertindak kasar terhadap bapanya selepas kematian ibunya. Namun, hidupnya berubah apabila Kangsadan memasuki kehidupannya. Walaupun dia awalnya terpesona dengan Kangsadan, dunianya runtuh apabila bapanya membawa pulang Kangsadan dan ibu Kangsadan untuk tinggal bersama mereka. Dengan perasaan benci dalam hatinya, Patsakorn memutuskan untuk membelakangkan keluarganya. Selepas empat tahun, dia kembali untuk membalas dendam pada Kangsadan. Namun, meskipun awalnya bermaksud untuk menyakiti wanita itu, dia mula jatuh cinta padanya.

        

Genre: Romantik, Komedi, Drama

Platform Online: Viu

        
Hakcipta iluminasi.com (2017)