Oleh pada 11 Aug 2018 kategori

Menjalani kehidupan di Norway yang dijajah semasa Perang Dunia Kedua adalah satu keadaan yang sukar untuk semua penduduk negara ini. Namun, ia lebih sukar untuk Astrid, berusia 30 tahun.

Apabila dia cuba melakukan sesuatu yang mudah dan rutin seperti pergi membeli-belah, orang akan mendengar loghat Jerman nya yang pekat dan menolak untuk berurusan dengannya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sentimen anti-Jerman dan keganasan mata-mata Gestapo sangat kuat di negara ini yang dia menghadapi permusuhan akan melakukan tugas hariannya.

Sentimen anti-Jerman dan kebencian perisik Gestapo begitu kuat di negara ini menyebabkan Astrid berhadapan dengan permusuhan dalam melakukan rutin harian.

Tetapi, masalahanya, Astrid bukanlah orang Jerman. Dia tidak pernah keluar daripada Norway sepanjang hayatnya. Malah, dia mempunyai alasan yang kukuh untuk membenci Nazi kerana dia pernah mengalami kecederaan serius terkena serpihan bom.

Selepas kecederaan itu, dia mengalami penyakit misteri yang membuatkan pertuturannya mempunyai loghat Jerman yang pekat.

Beberapa dekad kemudian di Amerika Syarikat, seorang lelaki dari Texas berusia 55 tahun sedang bergelut dengan masalahnya yang unik.

Walaupun tidak dipulaukan oleh jirannya, anak-anaknya menjadi bimbang kerana dia tiba-tiba bertutur dengan loghat "cockney" walaupun tidak pernah pergi ke England sepanjang hidupnya.

Apabila lelaki ini dibawa untuk pemeriksaan, doktor mendapati bahawa bacaan, tulisan dan kemudahan mentalnya tidak terjejas. Tidak ada yang bermasalah selain daripada loghatnya.

Bagaimanapun, beberapa minit selepas pemeriksaan, lelaki itu mengalami sawan kecil dan apabila dia pulih, dia kembali bertutur dalam loghat asli.

Disebabkan oleh kerosakan pada otak

Fenomena ini dikenali sebagai "sindrom loghat asing" dan secara rasminya ditakrifkan sebagai gangguan ucapan yang biasanya berlaku selepas beberapa jenis kerosakan otak.

Hanya terdapat hanya kira-kira 60 kes dilaporkan mengenai sindrom ini yang didokumenkan di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, pesakit-pesakit telah bercakap banyak bahasa yang berbeza dengan yang paling awal adalah seorang lelaki Perancis yang tiba-tiba bertukar kepada loghat Alsatian pada tahun 1907.

Kebanyakan kes yang dilaporkan berlaku selepas beberapa jenis "kemalangan serebrovaskular." Namun, beberapa kes yang direkodkan dicetuskan oleh sakit kepala yang sederhana, seperti seorang wanita Inggeris Sarah Colwill yang bertukar kepada loghat Cina setelah migrain yang teruk:

Walaupun sindrom ini tersangat jarang, namun adalah mudah untuk memahami mengapa ia berlaku. Pada hakikatnya, keadaan ini merupakan halangan pertuturan yang mengubah dialek pesakit.

Walaupun tatabahasa dan kefahaman mereka tetap sempurna, cara mereka berhenti dan menekan pada suku kata berubah. Kepada pendengar, perubahan dalam penekanan dan irama ini berbunyai seperti loghat yang berlainan.

Punca sebenar gagal dikenalpasti

Oleh kerana tidak banyak kes yang didokumentasikan, tidak ada punca tunggal yang dapat menjelaskan setiap keadaan.

Walaupun sindrom loghat asing ini sendiri sangat jarang berlaku, ia adalah lebih luar biasa untuk ia dipulihkan, walaupun ia pernah berlaku.

Sebagai contoh lelaki Texas yang dirujuk di atas, dan seorang lagi pesakit yang mendapat loghat aslinya semuala selepas mengalami angin ahmar kedua tiga tahun kemudian.

Dan walaupun sindrom ini tidak menghalang orang daripada berkomunikasi dengan berkesan, ia boleh mempunyai akibat yang mengecewakan.

Bahasa adalah bahagian penting dari identiti, dan walaupun ia kelihatan seperti kesulitan kecil, ia masih boleh memberi kesan kepada mereka yang menderita akibatnya.

Sebagai contoh, lihat video di bawah di mana wanita Australia bertukar kepada loghat Perancis selepas kemalangan jalan raya:

Sehingga kini tiada ubat bagi penyakit ini dan pesakit biasanya menjalani terapi pertuturan untuk mencubat mendapatkan kembali loghat lama mereka.
Hakcipta iluminasi.com (2017)