Oleh pada 21 Dec 2017 kategori

bagaimana raja constantine masuk kristian

Setiap 25 Disember, masyarakat Kristian di negara kita akan mengadakan sambutan perayaan Krismas dengan meriah.

Walaupun sambutan Krismas diraikan oleh golongan Kristian, kemeriahannya tetap dirasai oleh masyarakat beragama lain ekoran banyak promosi berkaitan Krismas diadakan di pusat-pusat membeli belah. Siaran media juga banyak memaparkan elemen-elemen yang berkait dengan Krismas, sepanjang tempoh berlangsungnya upacara ini.

Kita semua tahu perayaan Krismas diraikan sempena mengingati hari kelahiran Jesus Christ, menurut kepercayaan penganut Kristian. Walaupun demikian, realitinya banyak pihak dalam kalangan komuniti Kristian sendiri menzahirkan rasa kurang bersetuju dengan tindakan majoriti penganut Kristian menyambut Krismas. Kenapa?

Alasan mereka agak jelas - terlalu banyak elemen dalam Krismas dilihat sebagai tidak menepati apa yang diminta oleh ajaran Kristian, dengan Krismas pada zaman sekarang dilihat terlalu bersifat komersial. Adakah tuduhan mereka berasas? Untuk memahami tuduhan ini, kita perlu mengetahui serba sedikit tentang latar belakang dan peranan Raja orang Rom, Constantine dalam pembentukan budaya Krismas dan penyebaran agama Kristian.

'Krismas' sebelum Constantine

patung gangsa constantine

Pada abad ke 2 setiap 17 Disember sehingga 24 Disember, masyarakat dibawah Empayar Rom masih mengamalkan perayaan Saturnalia demi memperingati Saturn, tuhan orang Rom yang mengawal kekayaan dan pertanian. Kemudiannya pada 25 Disember pula selama seminggu, mereka akan menyambut perayaan bagi memperingati kelahiran Mithras, Tuhan matahari. Dalam menyambut kedua-dua perayaan ini, masyarakat Rom akan berkumpul sesama keluarga, menyediakan hidangan makan minum dan bertukar-tukar hadiah.

Melihatkan masyarakat Rom ketika itu yang masih berdegil terus memegang kepercayaan lama mereka, pemimpin-pemimpin Kristian zaman tersebut bersetuju untuk mengambil pendekatan memujuk. Mereka mula melibatkan diri dalam perayaan berbentuk Pagan itu bagi mengambil hati orang Rom untuk menerima ajaran Kristian.

Tindakan mereka itu bagaimanapun ditentang kuat oleh golongan-golongan tertentu. Paling lantang adalah seorang penulis dan pakar kepercayaan agama bernama Tertullian, seorang penganut Katolik. Pada tahun 230M, Tertullian menulis sanggahan dan kritikan terhadap tindak-tanduk pemimpin Kristian yang mula mengambil ringan ajaran Kristian sehingga sanggup mengabaikan ajaran sebenar Jesus Christ, hanya semata mahu mengambil hati masyarakat Pagan ketika itu.

Ketakutan Tertullian menjadi realiti. Masyarakat Kristian khasnya pemimpin mereka mula terikut-ikut dengan budaya perayaan Pagan yang diamalkan, berikutan populariti perayaan tersebut yang sukar untuk dikekang.

Adakah Constantine pengasas sambutan Krismas?

lukisan raphael raja constantine ternampak salib

Flavius Valerius Aurelius Constantinus atau dikenali sebagai Constantine I dilahirkan pada tahun 275M, hampir 3 abad selepas zaman Jesus Christ.

Terdapat beberapa pendapat yang mengatakan Constantine memang sudah mewarisi ajaran Kristian daripada ibunya sejak awal lagi, namun beberapa pendapat pula mengatakan Constantine bukanlah seorang penganut Kristian, sebaliknya hanya dibaptiskan di atas katil kematiannya beberapa ketika sebelum dia meninggal dunia.

Bagi pengkritik pengaruh Constantine dalam agama Kristian sendiri, Constantine didakwa sebenarnya masih lagi mengamalkan kepercayaan lama menyembah Tuhan-Tuhan orang Rom, sama seperti raja-raja Roman terdahulu sebelum beliau namun dijenamakan semula sebagai seorang Kristian - berikutan legasinya yang akan kami ceritakan sebentar lagi.

Pada tahun 312M, semasa perjalanan di sepanjang Sungai Tiber yang terletak di Itali  untuk menghadapi peperangan, Constantine ternampak seakan objek berbentuk salib yang tertulis 'in hoc signo vinces' ketika sedang memandang matahari. Ayat tersebut membawa maksud 'dengan tanda ini anda akan menakluk.'

Ekoran petanda itu dan seterusnya kemenangan besar ke atas musuh beliau, Raja Constantine I dikatakan mula berubah menjadi seorang penyokong kuat kepada gerakan Kristian. Dia mengembalikan semula harta benda orang Kristian yang dirampas sebelum itu, membenarkan amalan agama dalam empayarnya serta giat membina gereja-gereja amalan Kristian.

Yang lebih penting, Constantine berazam mahu menyatukan kepercayaan penganut agama Kristian yang sudah mula berpecah belah.

Penyebaran Kristian pada zaman kegemilangan Rom

council of nicea 45v35

Kaedah yang digunakan Constantine dalam memperkukuhkan kedudukan ajaran Kristian di jajahannya - dipuji penyokong terutamanya kelompok majoriti masyarakat Kristian di sebelah barat empayar Rom ketika itu. Namun terdapat juga kritikan daripada mereka yang merasakan tindakan Constantine hanyalah satu bentuk langkah politik bagi mengekalkan sokongan rakyat kepadanya.

Demi membantu menyatukan masyarakat Rom yang pada ketika itu masih lagi bercampur di antara mereka yang mengamalkan ajaran Kristian dengan mereka yang masih lagi berpegang kepada ajaran lama berbentuk Pagan, Constantine memperkenalkan beberapa langkah drastik.

Mengambil pendekatan serupa dengan pemimpin Kristian terdahulu sebelum beliau menaiki takhta, Constantine menggunakan pendekatan memujuk dan menampakkan kebaikan, mendekati masyarakat Pagan agar lebih terbuka menerima ajaran Kristian. Semua ini dibuat dengan berhati-hati dan perlahan agar tidak berlaku penolakan besar kepada pemerintahan beliau.

Berikutan kedudukannya serta kuasa yang ada pada Empayar Rom, langkah itu mendapat reaksi yang baik daripada masyarakat.

Bagi memuktamadkan kejayaan itu, kerajaan Rom mengambil langkah besar mengumumkan Kristian sebagai agama 'kegemaran' empayar Rom dan tarikh 25 Disember dipilih secara rasmi sebagai tarikh rasmi sambutan kelahiran Jesus Christ.

Pengumuman sambutan Krismas pada 25 haribulan dibuat pertama kali pada tahun 336M, disambut bersama dengan perayaan Saturnalia dan perayaan Pagan lain secara besar-besaran. Tarikh yang dipilih Constantine, berasaskan kepada tarikh bermulanya perayaan memperingati Dewa Mithras; mula menimbulkan kontroversi.

6 Januari tarikh sebenar Krismas?

persidangan nicaea

Bukan semua pihak bersetuju dengan langkah Constantine itu.

Pihak penganut Kristian yang berada di bahagian timur Empayar Rom berbeza pendapat dengan keputusan yang dibuat oleh kerajaan Rom, yang disokong oleh penganut Kristian di sebelah barat. Mereka yang tidak bersetuju, meneruskan tradisi hanya meraikan tarikh 6 Januari sebagai tarikh pembaptisan Jesus Christ yang telah mereka guna pakai selama ini tanpa meraikan hari lahir Baginda.

Walaupun begitu atas faktor sokongan pemerintah, tarikh yang dipilih oleh Constantine mula diterima ramai sehingga menjadi tarikh rasmi sambutan Krismas oleh majoriti masyarakat Kristian secara majoriti.

Perayaan Pagan yang selama ini diraikan masyarakat Rom mula lenyap dimakan masa, digantikan dengan sambutan Krismas yang semakin popular ekoran kewujudan ramai penganut baru Kristian.

Kali terakhir sambutan serupa berbentuk Pagan yang direkodkan secara rasmi berlaku adalah pada tahun 387M, 51 tahun selepas pengumuman Constantine. Hakikatnya, tidak ada mana-mana individu dalam dunia ketika itu yang tahu tarikh lahir sebenar Jesus Christ.

Mengikut petunjuk-petunjuk yang terdapat dalam penerangan Bible, kebanyakan pengkaji Kristian yang menentang perayaan Krismas bersetuju tentang satu perkara penting ; mustahil Jesus Christ lahir dalam bulan Disember.

Pengkritik Constantine sehingga kini percaya keputusan menjadikan 25 Disember sebagai sambutan hari Krismas, dilakukan kerana Constantine terpaksa menyeimbangkan sokongan masyarakat Kristian serta menjaga sensitiviti masyarakat yang masih berpegang kepada kepercayaan Pagan ketika itu.

Kami harapkan artikel ini dapat memberi perspektif berbeza pada anda yang tertanya-tanya - mengapa Krismas disambut setiap tahun pada 25 Disember sedangkan tidak ada bukti kukuh yang mampu mengatakan tarikh hari sambutan Krismas setiap 25 Disember - adalah hari kelahiran Jesus Christ. Apa yang kita semua tahu, tarikh Krismas itu kekal dari era Constantine dan terus diguna pakai hingga sekarang.Hakcipta iluminasi.com (2017)