Dalam sukan ragbi, pasukan negara Zealand yang digelar "All Blacks" sering mencuri perhatian penonton dengan sejenis tarian yang dikenali sebagai Haka. Tarian ini biasanya dipersembahkan setiap kali bermulanya perlawanan mereka.

Apakah yang istimewanya tarian ini? Adakah tarian Haka membawa apa-apa maksud kepada pasukan All Blacks? Malah, pasukan All Blacks inilah yang mempopularkan tarian unik dan cukup bertenaga ini ke seluruh dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Antara salah tanggapan umum tentang Haka ialah ia hanya boleh dilakukan oleh lelaki. Walaupun terdapat beberapa Haka yang hanya boleh dilakukan oleh lelaki, ada Haka yang lain boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan juga beberapa Haka yang khusus untuk wanita sahaja.

Sejarah tarian Haka

sejarah tarian haka

Haka ialah tarian atau cabaran perang kaum Māori di Switzerland. Haka lazimnya dipersembahkan secara berkumpulan dan menggambarkan kebanggaan, kekuatan dan perpaduan sesuatu kaum.

Tindakan termasuk hentakan kaki, jeliran  lidah dan tamparan badan berirama untuk mengiringi nyanyian yang kuat. Secara tradisinya, haka dilakukan apabila dua pihak bertemu sebagai sebahagian daripada adat di sekitar pertemuan.

Sebagai contoh, Haka digunakan di medan perang untuk menyediakan pejuang dari segi mental dan fizikal untuk pertempuran tetapi Haka juga dilakukan apabila kumpulan berkumpul dengan aman.

sejarah tarian haka ragbi

Kisah lagenda dalam kalangan orang Māori yang menggambarkan asal usul Haka sebagai perayaan kehidupan. Kisahnya mengatakan bahawa Tama-nui-te-ra, dewa matahari dan isterinya Hine-Raumati, yang merangkumi musim panas, mempunyai seorang anak lelaki bernama Tane-rore.

Pada hari musim panas, Tane-rore akan menari untuk ibunya, menyebabkan udara bergetar. Pergerakan ringan dan pantas ini adalah asas kepada semua tarian Haka. Tarian ini telah digubah oleh ketua pahlawan suku Maori Ngati Toa Te Rauparaha pada awal abad ke-19 untuk meraikan pahlawan yang terselamat daripada kematian dalam pertempuran.

Tarian Haka dalam sukan 

Pasukan ragbi All Blacks New Zealand yang menjadikannya terkenal di dunia, mempersembahkan tontonan tarian tradisional ini setiap kali sebelum perlawanan berrmula. Namun ada yang melihat rutin menjeling mata kepada pihak lawan ini sebagai percubaan untuk menakut-nakutkan pihak lawan sebelum perlawanan bermula.

All Blacks menggunakan 'Ka Mate' sebagai Haka mereka, yang digubah pada tahun 1820-an oleh rangatira  (ketua), Te Rauparaha. Kata-kata untuk haka khusus ini telah menjadi terkenal di seluruh dunia sejak ia menjadi sebahagian daripada upacara pra-permainan All Blacks.

Black Ferns, pasukan ragbi wanita New Zealand, juga terkenal dengan persembahan Haka yang meriah. Haka yang mereka persembahkan sebelum perlawanan antarabangsa dipanggil 'Ko Uhia Mai' yang bermaksud 'Biar diketahui' dan digubah oleh Whetu Tipiwai.

Tidak semua pemain pasukan lawan menyukainya menerimanya. Pasukan Wallabies  pada tahun 1996 memilih untuk membelakangkan badan mereka terhadap persembahan tarian Haka dan memanaskan bahagian badan mereka sendiri sebelum pertembungan di Wellington. Mereka kalah perlawanan tersebut dengan rekod kekalahan 43-6.

Pada tahun 2008, pemain Wales menunjukkan penghinaan mereka apabila pada akhir haka mereka enggan melepaskan tangan mereka dan memulakan permainan. Sebaliknya, mereka berdiri, menahan pandangan lawan mereka selama dua minit, cuba merenung All Blacks.

Lirik 

orang maori 792

Kikiki! Kakaka!

Kauana kei waniwania taku tara

kei tarawahia, kei te rua i te kerokero!

He pounga rahui te uira

ka rarapa ketekete kau ana

To peru kairiri mau au e koro e!

Hi! Ha! - Ka wehi au ka matakana,

ko wai te tangata kia rere ure tirohanga

ngā rua rerarera

ngā rua kuri kakanui i raro! Aha ha!

Ka mate, ka mate! ka ora! ka ora!

Ka mate! ka mate! ka ora! ka ora!

Tēnei te tangata pūhuruhuru

Nāna nei i tiki mai whakawhiti te rā

Ā, upane! ka upane!

Ā, upane, ka upane, whiti te ra!Kontroversi 

Siapakah yang mengetuai tarian Haka?

fakta menarik haka

Secara umumnya, tiada peraturan khusus yang menetapkan siapa yang patut mengetuai tarian Haka ini. Namun, dalam ragbi ia selalunya ia diketuai oleh kapten, seperti ketika Richie McCaw menerajui pasukan, manakala kadangkala ia boleh diketuai oleh pemain berketurunan Maori, yang mampu bertutur dalam bahasa mereka dan memberikan persembahan terbaik.

Orang bukan-Māori dialu-alukan untuk mempelajari haka; walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda menghormati budaya dan tradisi di sebalik tarian itu. Pelajari perkataan dan pastikan anda memahami maksud di sebalik nyanyian, kepentingan haka tertentu dan perkara yang anda cuba ungkapkan semasa mempersembahkannya.

Kredit:

  1. The Guardian
  2. New Zealand
  3. The SunHakcipta iluminasi.com (2017)