Perjanjian damai terawal yang diketahui masih terpelihara telah dibuat pada 1271BC dan ditandatangani oleh firaun Mesir, Ramses II (Ramses the Great), dan Hattusilis III, Raja Het.

Dua salinan perjanjian itu dibuat - satu dalam hieroglif, satu lagi dalam bahasa Mesopotamia Akkadia (atau Babylonia-Assyria). Dalam perjanjian itu, kedua-dua pihak bukan sahaja bersetuju untuk menamatkan bertahun-tahun peperangan antara Mesir dan Hatti (di Turki masa kini).

BESARKAN TEKS     A-  A+

Perjanjian damai itu juga menandakan persetujuan pakatan bersama sekiranya berlaku pencerobohan asing atau dalam negeri dan ekstradisi pemberontak, pelarian dan politik. Keamanan yang dicapai kekal selama 40 tahun sehingga kejatuhan Empayar Hittite.

Penemuan bersejarah

perjanjian kadesh 357

Pada dinding Kuil Karnak di Luxor, Mesir dan pada kuil Firaun Ramesses II di Thebes, terdapat ukiran yang menggambarkan pertempuran hebat melawan "Raja Khatti yang Agung" dan perjanjian damai yang dipalsukan dengan mereka.

Tulisan hieroglif yang dikenali sejak zaman dahulu, pertama kali diterjemahkan oleh Jean-François Champollion pada awal abad ke-19, mencetuskan minat baharu di kalangan orang barat di Mesir Purba. Pada tahun 1858, telah dikenalpasti bahawa Raja Agung Khatti adalah orang Het yang memerintah di Anatolia (Turki pada zaman ini).

Lapan tahun kemudian, pada tahun 1906, ahli arkeologi Jerman Hugo Winckler menemui dan menggali ibu kota Hittite, Hattusa, dalam runtuhan berkubu Boğazkale di Turki.

Dalam tinggalan istana terbesar, mereka menemui 10,000 tablet tanah liat yang ditulis dengan cuneiform yang mendokumentasikan banyak aktiviti diplomatik orang Het. Pencarian itu juga menemui tiga tablet di mana teks perjanjian tertulis yang teksnya sepadan dengan yang terdapat pada dinding kuil Mesir. 

Perjanjian Kadesh

bukti perjanjian kadesh

Perjanjian damai Mesir–Het, juga dikenali sebagai Perjanjian Kadesh, ialah perjanjian damai pertama yang direkodkan di dunia. Ia juga merupakan satu-satunya perjanjian purba di Timur yang versi kedua-dua pihak masih  terpelihara rapi sehingga ke hari ini.

Perjanjian itu ditandatangani untuk menamatkan permusuhan yang lama antara Empayar Hittite dan Mesir, yang telah berjuang selama lebih dua abad untuk mendapatkan penguasaan ke atas tanah Mediterranean timur.

Konflik itu memuncak dengan percubaan pencerobohan Mesir pada 1274 SM yang berjaya digagalkan oleh orang Het di kota Kadesh di Sungai Orontes (kawasan yang kini dikenali sebagai Syria). Pertempuran Kadesh mengakibatkan kedua-dua pihak mengalami korban yang besar, tetapi kedua-duanya juga tidak dapat mengiktiraf kemenangan dalam pertempuran atau peperangan tersebut.

Konflik berterusan tanpa konklusif selama kira-kira lima belas tahun lagi sebelum perjanjian itu ditandatangani. Walaupun ia sering disebut sebagai "Perjanjian Kadesh", ia sebenarnya telah ditandatangani lama selepas pertempuran itu malah perkataan "Kadesh" juga tidak disebut dalam ks perjanjian dalam tersebut..

Kepentingan kepada sejarah

peperangan kadesh

Perjanjian itu dianggap telah dirundingkan oleh perantara tanpa kedua-dua raja pernah bertemu secara peribadi. Kedua-dua pihak mempunyai kepentingan bersama dalam berdamai; Mesir menghadapi ancaman yang semakin meningkat daripada "Orang Laut", manakala orang Het bimbang tentang peningkatan kuasa Assyria ke timur.

Perjanjian itu telah disahkan pada tahun ke-21 pemerintahan Ramesses II (1258 SM) dan terus berkuat kuasa sehingga Empayar Hittite tumbang ke tangan Assyria, hampir satu abad kemudian.

Perjanjian damai antara Ramesses II dan Hattušiliš III adalah luar biasa kerana setiapa apa yang dipersetujui dinyatakan secara jelas dalam perjanjian tersebut. Seperti mana-mana perjanjian moden, perjanjian itu dibahagikan kepada beberapa perkara dan setiap pihak membuat ikrar persaudaraan dan keamanan antara satu sama lain dari segi objektif.

Mereka bersetuju bahawa mereka tidak akan melakukan tindakan pencerobohan terhadap satu sama lain, akan menghantar pulang pelarian politik dan penjenayah masing-masing dan mereka akan membantu satu sama lain dalam menyekat pemberontakan daripada musuh masing-masing. 

Selepas membentuk pakatan dengan Hatti, Ramesses mula memfokuskan kekayaan dan tenaganya ke arah projek bangunan domestik, yang membawa kepada projek pembinaan yang meluas seperti pembinaan kuil Abu Simbel yang megah. Terdapat juga bukti bahawa Ramesses cuba mewujudkan ikatan kekeluargaan yang lebih kuat dengan Hatti dengan mengahwini seorang puteri Hittite.

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. Guinness World Records
  3. History GuildHakcipta iluminasi.com (2017)