Oleh pada 02 Feb 2018 kategori

Sumber foto: Fail Astro Awani

Menurut Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Ramli Din, perintah berkurung di kawasan perairan 7 daerah dalam Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone) yang tamat pada pukul 6 petang ini diteruskan sehingga 18 Februari.

Beliau memberitahu, keputusan tersebut menyebabkan mereka yang tinggal di kawasan terbabit dinasihatkan supaya berada di dalam kediaman masing-masing dan tidak diizinkan memasuki kawasan perairan berkenaan antara jam 6 petang hingga 6 pagi keesokannya sepanjang jangka masa terbabit.

Perintah berkurung tersebut merangkumi kawasan perairan daerah Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran.

"Perintah berkurung itu diteruskan bagi memastikan kawasan perairan berkenaan tidak diceroboh oleh pengganas yang mengancam keselamatan penyelidik antarabangsa yang menjalankan penyelidikan dan pelancong asing yang melawat pulau-pulau peranginan," ujarnya menerusi sebuah kenyataan di Kota Kinabalu hari ini.

Perintah berkurung itu turut memastikan keselamatan dan keamanan penduduk Sabah yang menggunakan perairan dan berada di kawasan daratan ESSZone.

Berasaskan informasi, kumpulan militan Abu Sayyaf dan mereka yang menjalankan aktiviti penculikan bagi memperolehi wang tebusan dari selatan Filipina sedang sedaya-upaya menceroboh untuk perkara itu serta jenayah rentas sempadan.

Jelasnya lagi, perintah berkurung tersebut turut menyenangkan penguatkuasaan dan pemantauan ke atas pergerakan bot serta membangkitkan rasa selamat dan yakin terhadap pengusaha chalet dan nelayan menerusi kedatangan kapal anggota keselamatan di sekeliling kawasan mereka.

"Saya juga memberi kuasa kepada semua ketua polis daerah di Esszone untuk mengeluarkan permit kepada pemohon yang layak bagi tujuan aktiviti perikanan atau ada keperluan mendesak untuk melalui kawasan perintah berkurung," ujarnya.

Sumber berita: Bernama & Kosmo Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)