(Stesen penyelidikan utama Norway di Queen Maud Land, Antartika)

Idea mengenai Nazi menubuhkan pangkalan rahsia di Antartika mungkin kelihatan seperti satu teori konspirasi gila dari zaman kegelapan internet lagi.

Akan tetapi, tetapi kisah ini sebenarnya telah wujud tak lama selepas Perang Dunia Kedua tamat. sejak tidak lama selepas perang.

"Teori" asal ini dicadangkan pada tahun 1947  oleh Ladislas Szabo, warga Hungary yang dibuang di Argentina.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dia mendakwa bahawa Adolf Hitler tidak mati dalam perang dan kapal U-bot yang berlabuh di Argentina selepas perang tersebut telah menurunkannya di pangkalan rahsia Nazi.

Ladislas juga mencadangkan bahawa MS Schwabenland, sebuah kapal Jerman yang belayar ke Antartika pada tahun 1938, telah menubuhkan pangkalan di sana.

ms schwabenland

(Kapal kapal pesiar kapal laut Jerman MS Schwabenland, yang membawa ekspedisi Jerman Neuschwabenland ke Antartika)

Tentera British dan Amerika di kawasan itu termakan dengan teori konspirasi ini dan apabila Amerika meletupkan tiga bom nuklear di kawasan itu pada tahun 50-an, spekulasi menjadi semakin hangat.

Menghairankan, banyak peristiwa yang dijelaskan dalam cerita itu adalah benar, walaupun pangkalan Nazi dikatakan tidak wujud.

Kenapa Nazi berada di Antartika?

nazi 325

Sebelum membincangkan fakta-fakta mengenai keadaan ini, perlu diketahui bahawa terdapat beberapa versi kisah pangkalan Nazi di Antartika.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa kisah ini telah menjadi popular di internet, dengan berpuluh-puluh laman sesawang meneruskan cerita ini.

Kisah yang paling ringkas adalah terdapat pangkalan Nazi yang tersembunyi di Antartika dan beberapa pegawai Nazi bersembunyi di sana selama bertahun-tahun selepas perang

Teori-teori yang paling ekstrem mendakwa bahawa Nazi telah menjumpai kehidupan makhluk asing, atau sekurang-kurangnya teknologi makhluk asing. di Antartika.

wilayah yang dituntut oleh jerman di antartika

(Wilayah yang dituntut Jerman, New Swabia ditandai dengan warna merah)

Ini mendorong mereka untuk mendirikan pangkalan bawah tanah yang luas di dalam beberapa buah gua. Dan jelas sekali, ini tidak berlaku.

Walaupun memang benar kapal Schwabenland ke Antartika pada tahun 1938 dengan tujuan untuk menuntut kawasan yang kini dikenali sebagai Queen Maud Land untuk Reich Jerman.

Namun ia tak kekal di kawasan tersebut bagi tempoh yang cukup lama untuk membina struktur penting pangkalan tersebut. 

Berdasarkan anggaran dari kajian 2007, masa yang diperlukan adalah kira-kira 20 hari untuk sampai ke tapak asas dan pulang.

Memandangkan kapal Schwabenland hanya berada di Antartika selama kira-kira 30 hari, ini memberikan baki hanya sepuluh hari untuk membina seluruh pangkalan.

Ini adalah sangat tidak munasabah memandangkan cuaca di Antartika yang sangat sejuk dan hakikat bahawa pangkalan itu memerlukan tempoh yang panjang untuk dibina. 

lufthansa dornier do 18e

(Pesawat Lufthansa Dornier Do 18E pihak Jerman di atas kapal MS Schwabenland)

Schwabenland berada di perairan Antartika untuk alasan yang sangat mudah iaitu kepentingan ekonomi dan wilayah bagi Jerman.

Penangkapan ikan paus memainkan peranan penting dalam ekonomi Jerman pada tahun 1930-an, tetapi ikan paus di Atlantik Utara telah diburu secara tidak terkawal.

Oleh itu, pihak Jerman mahukan lebih banyak maklumat tentang populasi ikan paus di Atlantik Selatan dan sambil itu cuba untuk menuntut wilayah di situ.

Kapal Schwabenland mempunyai dua unit kapal laut yang dilancarkan beberapa kali untuk menyelidik kawasan tersebut. Walaupun mereka mendarat di Antartika, Nazi tidak pernah tinggal di sana selama lebih dari beberapa jam.

peserta ekspedisi nazi ke antartika di atas kapal schwabenland

(Peserta ekspedisi Nazi ke Antartika di atas kapal Schwabenland)

Bagi bot-U yang mana didakwa melawat pangkalan tersebut sebelum menuju ke Argentina untuk menyerah diri, tidak satu pun dari mereka sebenarnya mempunyai keupayaan untuk sampai ke pangkalan seperti itu.

Untuk sampai ke tapak yang didakwa terletaknya pangkalan itu, anak kapal itu perlu berada di bawah ais laut selama sepuluh hari, yang mana tidak mampu untuk dilakukan.

Mengapa terdapat banyak aktiviti kententeraan oleh Amerika Syarikat dan British di wilayah itu?

Ahli teori konspirasi memberi perhatian dalam menafsir Operasi Tabarin British, yang mereka gambarkan sebagai sekumpulan tentera elit SAS yang menuju ke Antartika untuk menghalang ancaman Nazi.

Hakikatnya, misi itu dilancarkan untuk tujuan penyelidikan dan untuk meningkatkan tuntutan wilayah British pada tahun 1943.

Pangkalan yang mereka bangunkan dibina untuk pasukan ketenteraan yang agak lemah, kerana rata-rata hanya menempatkan sekitar lima tentera yang mana seorang pun bukan dari SAS.

uss sennet yang menyertai operasi highjump

(Kapal USS Sennet (SS-408) yang menyertai Operasi Highjump)

Pangkalan-pangkalan ini juga tidak berada di posisi yang baik untuk bertempur dengan Nazi di Queen Maud Land, kerana semuanya dibina di seberang benua iaitu  sekitar 2,414 kilometer jauhnya.

Pangkalan ini juga tidak akan diposisikan dengan baik untuk pertempuran dengan Nazi di Queen Maud Land, kerana mereka dibina di seberang benua - sekitar 1,500 mil (2,414 kilometer) jauhnya.

Dan perlu diingatkan bahawa dunia tidak menjadi tenang dan tenteram sebaik sahaja Nazi menyerah diri. Soviet dan NATO kedua-duanya bergegas ke Antartika pada permulaan Perang Dingin.

Pada tahun 1946, Amerika menjalankan Operasi Highjump. Dengan lebih daripada 4,700 tentera terlibat, ini mungkin kelihatan sangat penting.

Walau bagaimanapun, 11 wartawan hadir untuk membuat liputan dalam keseluruhan misi.

Ini kerana misi itu direka untuk memperkuatkan tuntutan Amerika terhadap wilayah itu, jadi kerajaan mereka mahu ia dilaporkan secara meluas.

Operasi ini juga menjadi latihan kepada tentera Amerika dalam keadaan Arktik sekiranya terdapat keperluan untuk memerangi Soviet dalam bentuk muka bumi dan cuaca yang sama.

Operasi ini dijalankan di seberang benua dari pangkalan yang sepatutnya.

Pengeboman terakhir

bom nuklear

Jadi, jika tidak ada pangkalan Nazi, maka mengapa pihak Amerika menjatuhkan beberapa bom nuklear di kawasan itu? Jawapannya ialah, ia tidak berlaku. 

Bom sebenarnya jatuh di atas lautan 2,414 kilometer di Utara Antartika dan dengan sengaja diletupkan di ketinggian yang sangat tinggi.

Ini dilakukan sebagai sebahagian daripada perjanjian antarabangsa untuk menguji kesan senjata nuklear yang diletupkan di ketinggian tinggi.

Pemerhati ingin tahu sama ada sinaran itu akan jatuh ke tanah (ia tidak) dan apakah kesan peledakan itu pada peralatan elektronik.

Walaupun ujian yang diberi nama Operasi Angus ini pada asalnya dijalankan secara rahsia, namun mereka dilaporkan dan diakui secara terbuka pada tahun berikutnya. Operasi ini diisytiharkan secara rasmi pada tahun 1982. 

Pangkalan Arktik Nazi yang benar-benar wujud

imej satelit franz josef land alexandra land adalah sebahagian daripadanya

(Imej satelit Franz Josef Land. Alexandra Land adalah sebahagian daripadanya)

Bagi mereka yang mungkin sedikit kecewa bahawa realiti tidak seperti yang dibayangkan sepertimana diceritakan, namun mereka mungkin masih boleh teruja untuk mengetahui bahawa terdapat beberapa pangkalan tentera Artik tulen yang dibina oleh Nazi.

Pada tahun 2016, satu pangkalan rahsia Nazi ditemui di pulau Alexandra Land. Para saintis Rusia menemui dokumen yang masih terpelihara dengan baik bersama-sama dengan beratus-ratus artifak, termasuk peluru dan bunker.

Pangkalan tersebut yang diberi nama Schatzgraber (bermaksud pencari harta karun), digunakan sebagai stesen cuaca taktikal. Ia terpaksa dipindahkan apabila penduduknya termakan daging yang rosak dan jatuh sakit.

Konklusi

batalion tr nder dalam tugasan rahsia di antartika

(Batalion Trønder dalam Tugasan Rahsia di Antartika)

Sudah jelas setelah menyiasat bukti yang ada, teori konspirasi ini tidak tepat walaupun misi ketenteraan yang diceritakan benar-benar berlaku.

Sebagai tambahan kepada ketidaktepatan yang diterangkan di atas, ahli-ahli teori konspirasi gagal menangani masalah logistik utama dengan menubuhkan pangkalan tersebut.

Sebagai contoh, bagaimanakah pangkalan itu memperoleh makanan sehingga kekalahan yang sepatutnya dalam 50-an?

Mengapa Nazi terus kekal di Antartika, walaupun matlamat mereka kini sudah musnah? Dan jika mereka mempunyai pelan lain, kenapa tunggu begitu lama?

Secara keseluruhannya, adalah lebih masuk akal bagi Nazi untuk menggunakan sumber-sumber ini di Eropah berbanding berjuang untuk terus tinggal di benua berais itu. 
Hakcipta iluminasi.com (2017)