Kes tembakan di masjid di Christchurch, New Zealand telah menggegarkan dunia menunjukkan betapa dahsyatnya masalah perkauman di dunia ketika ini.

Ketika mana seluruh dunia mengecam sekeras-kerasnya tindakan ini dan dianggap sebagai satu serangan pengganas, kumpulan penggodam terkenal dunia Anonymous telah tampil ke hadapan.

Mereka berasa bertanggungjawab untuk memberi perhatian dan membantu menyelesaikan masalah ini, serta telah memberikan mesej kepada pengganas dan bakal di luar sana, seperti berikut:

BESARKAN TEKS     A-  A+

mesej anonymous kepada neo nazi

"Salam sejahtera.

Minggu ini, serangan yang dahsyat dan tidak masuk akal dilakukan oleh individu yang digambarkan sebagai seorang nasionalis putih, dan telah meminta berlakunya keganasan lebih lanjut untuk memajukan agendanya, dan agenda rakan-rakannya dalam jenayah.

Serangan di New Zealand menunjukkan bahawa ini adalah masalah global yang kita hadapi ketika ini.

Penyerang itu berharap dapat mencetuskan perang saudara baru di antara orang-orang kaum dan etnik yang berbeza, dan dia menggunakan kehangatan media yang menyelubungi "perang budaya" yang telah menguasai politik barat sejak beberapa tahun yang lalu.

Media arus perdana memainkan peranan dalam serangan pengganas ini juga, dengan menjadi batu api antara kumpulan politik dan budaya yang berbeza yang dapat berdampingan dengan perbezaan mereka tidak lama dahulu.

Kehebatan liputan terhadap kepercayaan politik pinggiran kini telah memberikan kuasa kepada kepercayaan-kepercayaan ini dan membantu merekrut ahli baru.

pengganas serangan christchurch brenton tarrant

Walaupun dengan liputan tragedi yang paling terbaru ini, penyerang tersebut dapat menyebarkan mesejnya yang boleh memberi inspirasi kepada ramai untuk mengikuti jejaknya.

Malah, dalam manifesto penyerang New Zealand, dia mengakui bahawa dia diilhamkan untuk menjalankan pembunuhan beramai-ramai oleh penembak besar-besaran lain, yang turut menerbitkan manifesto.

Penyerang insiden di New Zealand, dan ramai yang lain dalam golongan perkauman global percaya bahawa mereka berperang melawan keganasan, atau serangan mereka adalah tindak balas terhadap keganasan yang dilakukan oleh orang-orang dari pelbagai negara.

Walau bagaimanapun, apa yang gagal dilihat oleh orang-orang ini ialah mereka adalah sebahagian daripada keganasan, dan memastikan bahawa keganasan berterusan.

Dalam keadaan sedemikian rupa, banyak kumpulan ini mahukan pertempuran berterusan dan keganasan yang berterusan, sehingga mereka dapat dibenarkan dalam menyerang pihak lain dan melakukan keganasan terhadap musuh mereka.

Dalam manifesto tersebut, penyerang itu mengatakan bahawa dia mahukan lebih banyak pertempuran, dan banyak kumpulan ini melihat hal ini sebagai satu-satunya penyelesaian kepada masalah di dunia.

sokongan terhadap kaum muslimin di new zealand

Malangnya, terdapat ramai orang di luar sana yang tidak melihat ini sebagai tragedi tetapi meraikannya kerana mereka fikir mereka sedang memenangi pertempuran dalam peperangan.

Ekstremis di pihak lain pula kini mengancam untuk melakukan tindakan balas, yang akan meneruskan kitaran keganasan dan memberi ketuanan putih apa yang mereka mahu, iaitu satu alasan untuk keganasan yang lebih dahsyat dan berlanjutan.

Sudah cukup dengan keganasan ini, dan kita telah sampai ke tahap di mana tak lama lagi kes tembakan dan serangan pengganas sebagai tindak balas bakal menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita.

Sekarang adalah masa kita untuk menghentikan fasisme sebelum terlambat.

fasisme

Penerimaan yang semakin meningkat terhadap fasisme yang semakin mainstream adalah satu isu yang Anonymous tidak boleh benarkannya untuk terus berlaku. 

Tindakan kumpulan ini mengancam keamanan dan keselamatan di seluruh dunia dan bahkan di dunia maya.

Ruang siber adalah domain Anonymous, dan kumpulan perkauman nasionalis telah mula mencetuskan masalah dalam domain kami.

Tahun lalu, Anonymous dikreditkan ke atas penggodaman beberapa laman web nasionalis putih terbesar di internet termasuk stormerAltRightTV.com, VanguardAmerica.online dan AmericanNaziParty.com.

Pengambilalihan ini adalah sebahagian daripada #OpDomesticTerrorism, yang masih merupakan operasi Anonymous yang berterusan, bersama dengan ratusan orang lain.

Kebebasan bersuara dalam talian mesti dipertahankan, tetapi orang-orang Anonymous sedang mengawasi keadaan dan mengawasi potensi ancaman.

anonymous di seluruh dunia

Apabila ancaman ini dikenal pasti, mereka akan mendedahkannya untuk dilihat oleh seluruh dunia.

Pada masa lalu, Anonymous telah terbukti jauh lebih hebat dalam menjejaki orang jahat berbanding kerajaan dan agensi perisikan yang paling berkuasa di dunia.

Kumpulan ini mungkin berfikir bahawa mereka tahu selok-belok di internet kerana mereka "melepak" di laman 4chan dan 8chan dan mengetahui sesuatu atau sedikit tentang enkripsi, tetapi yang Anonymous adalah profesional berpengalaman yang berpangkalan di setiap penjuru dunia dalam pelbagai variasi kedudukan tinggi dan rendah, semuanya berdedikasi untuk mencari dan mendedahkan mana-mana kumpulan yang menyokong perang dan keganasan terhadap orang yang tidak bersalah.

Ini telah menjadi mesej kepada pengganas dan bakal pengganas yang berusaha membahayakan orang-orang yang hidup aman dan tidak bersalah di dunia. Ini telah menjadi mesej dari Anonymous.

Kami Anonymous. Kami adalah Legion. Kami tidak memaafkan. Kita tidak lupa. Tunggu kedatangan kami. "
Hakcipta iluminasi.com (2017)