Sudah tentu anda menyedari bahawa internet dipenuhi dengan kandungan yang melaporkan rejim Nazi sebagai "negara jahat" dan dikelilingi oleh persekitaran negatif.

Adolf Hitler sering dikaitkan dengan perkara yang negatif yang membuatkan dunia melihatnya dari sudut pandangan yang buruk.

Namun jika anda melihat dari sisi lain dan di sebalik apa yang berlaku, pasti anda akan menyedari bahawa terdapat banyak perkara luar biasa yang dilakukan oleh Adolf Hitler.

BESARKAN TEKS     A-  A+

hitler

Selepas menyedari akan perkara-perkara ini, sudah tentu akan terdetik rasa hormat kepada para jurutera Nazi Jerman dalam hati anda dan jika Jerman menang dalam Perang Dunia Kedua, entah apa lagi yang bakal dicipta dan dihasilkan oleh mereka. 

iluminasi.com kongsikan 10 sumbangan dan kebaikan yang dilakukan oleh Adolf Hitler dan rejim Nazi Jerman.

10. Program kebajikan

program kebajikan nazi jerman

Dalam kemurahan hati dari segi kewangan, rejim Nazi memupuk konsep liberal yang disucikan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat Jerman.

Untuk merangsang semangat integriti, persahabatan dan kebahagiaan, Adolf Hitler mengamalkan banyak program dan mengenakan peraturan ketat terhadap para pegawai dalam melaksanakannya dengan cara yang kekal.

Orang Jerman diberikan percutian, program pekerjaan, kempen kesihatan awam dan perkhidmatan yang bermanfaat yang tidak pernah berlaku sebelum ini bagi memperbaharui kehidupan mereka.

9. Nilai keluarga yang tinggi

nazi jerman terapkan nilai kekeluargaan

Mengekalkan nilai keluarga tradisional adalah doktrin prinsip Nazi kerana mereka beranggapan bahawa terdapat sesuatu yang istimewa pada kanak-kanak, keluarga dan kebersamaan.

Tidak dinafikan, Hitler adalah tokoh yang rumit tetapi untuk orang awam yang biasa, dia adalah pakar dalam menjadikan yang terbaik bagi sesebuah keluarga dan meletakkanya di tempat yang sebetulnya.

Hitler amat dikagumi kerana sikapnya terhadap para ibu yang menakjubkan. Keluarga miskin dibantu dengan insentif kewangan manakala elaun keluarga, pinjaman perkahwinan dan subsidi kanak-kanak diberikan sama rata kepada setiap kelompok masyarakat.

8. Kadar jenayah yang rendah

kadar jenayah rendah nazi jerman

Dalam usaha menjadikan Nazi Jerman sebagai dunia impian seperti Disneyland, Adolf Hitler melaksanakan segala cara untuk menjauhkan kesalahan sosial dan unsur jenayah dari tanahnya.

Untuk menggalakkan gaya hidup yang damai, Hitler mengharamkan serangan umum ke jalan-jalan di bandar.

Menurut semua ahli sejarah, semasa tempoh pemerintahan Nazi, adalah selamat untuk orang awam berjalan-jalan pada waktu malam dan orang ramai tidak mempunyai kebimbangan terhadap kes kecurian. 

Pesalah akan dihantar ke kem-kem tahanan dan dihukum dengan begitu tegas.

7. Pemeliharaan haiwan

hitler dan anjingnya

Pemimpin Parti Nazi adalah seorang penyokong perlindungan haiwan dan itulah sebabnya mereka menggunapakai parameter piawai untuk memastikan keselamatan haiwan dalam rejim mereka.

Pengendalian yang tidak betul terhadap haiwan dianggap sebagai jenayah yang kejam dan jika seseorang didapati bersalah memperlakukan haiwan seperti objek, maka mereka akan dihantar ke kem tahanan secara terus. 

Hitler sendiri adalah seorang peminat haiwan yang menakjubkan dan popular kerana hubungannya yang menarik dengan Blondi, anjing German Shepherd nya.

6. Autobahn (sistem lebuh raya)

sistem lebuhraya nazi autobahn

Idea sistem lebuh raya telah dicetuskan oleh Nazi dan sehingga kini mereka dikagumi kerana menyebarkan rangkaian jalan raya untuk membawa anda ke destinasi yang lebih cepat tanpa had laju.

Selepas pengambilalihan Nazi pada tahun 1933, Hitler mengembangkan idea sistem lebuh raya antara negeri dengan kejuruteraan yang canggih.

Projek yang bercita-cita tinggi ini merupakan alat terbaik untuk membasmi pengangguran dan menampung mobiliti untuk gerakan daya tanah bermotor.

Menggunakan teknologi canggih, lebuh raya dibuat tanpa lubang dengan permukaan bebas rintangan dan lengkungan lembut.

5. Roket V-2

roket v 2 ciptaan nazi

Lebih dikenali sebagai A-4, V-2 dikreditkan sebagai roket tanpa pemandu manusia serta peluru berpandu balistik tempur jarak jauh pertama di dunia.

Roket ini terdiri daripada beberapa inovasi teknologi utama yang masih digunakan dalam program angkasa Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet.

Hitler menamakannya "Vengeance Weapon 2" kerana ia dibina bertujuan untuk memusnahkan sasaran bersaiz bandar memadamkan dengan sistem pengumpulan petunjuk dan penghantaran.

4. Misi anti-tembakau

misi anti tembakau nazi jerman

Kempen anti-merokok moden yang kita lihat pada hari ini telah diilhamkan oleh Nazi Jerman.

Hitler adalah orang yang percaya kepada kesucian tubuh dan menganggap bahawa orang Jerman tidak boleh merosakkan badan mereka dengan dadah kerana dia bertanggungjawab terhadap nasib bangsanya.

Semasa pemerintahan Nazi, merokok diharamkan di tempat awam, cukai tembakau telah dinaikkan setakat, ceramah perubatan telah dianjurkan untuk askar dan pendidikan kesihatan dipromosikan untuk pemulihan gaya hidup yang lebih baik.

3. Memperbaiki ekonomi Jerman

nazi memperbaiki ekonomi jerman

Sebelum kepimpinan Hitler, ekonomi Jerman kelihatan terganggu akibat terma Perjanjian Versailles dan industrialisme sebelum perang.

Walaupun Great Depression melanda, Hitler berjaya menurunkan kadar faedah dan merumuskan beberapa idea paling gila untuk meningkatkan peluang pekerjaan dengan memperkuat pembangunan infrastruktur.

Keusahawanan sangat di telah dihargai secara meluas dalam rejim Nazi dan industri-industri telah mendapat manfaat daripada dasar-dasar ekonomi.

Sebagai balasan, pemimpin-pemimpin perniagaan mengesahkan strategi ekonomi kerajaan Nazi.

2. Mempromosikan muzik

promosi muzik nazi jerman

Dalam percubaan untuk menyamakan budaya pada platform muzik, Reichmusikkammer (Institut Muzik Negeri) ditubuhkan pada tahun 1933,betul-betul selepas Nazi berkuasa.

Institut ini dirumuskan untuk mempromosikan karya legenda komposer terkenal seperti Beethoven, Mozart, Brahms, Wagner dan lain-lain.

Untuk memelihara warisan budaya Jerman kuno yang kaya, kerajaan Nazi mempromosikan anak-anak muda untuk menjadikan muzik sebagai kerjaya.

Malah, jazz, swing dan muzik berjenis seksual dilarang oleh Hitler.

1. Volkswagen

nazi jerman cipta volkswagen

Jika anda salah seorang daripada pengguna dan peminat kereta Volkswagen, anda perlu berterima kasih kepada Adolf Hitler.

Ia berlaku pada tahun 1934, ketika Hitler berfikir mengenai idea untuk menghasilkan kereta keluarga yang dapat membawa sekurang-kurangnya dua orang dewasa dan tiga anak dengan kelajuan maksimum 100km sejam.

kasih sayang rejim nazi hitler

Untuk memastikan projek ini dicapai dengan segera, Hitler mula bekerjasama dengan pegawai-pegawai terkemukanya dan akhirnya melancarkan projek impiannya, yang dikuasakan oleh sebuah enjin 25 kuasa kuda.

Pada mulanya, Volkswagen dikenali sebagai "KdF Wagen", di mana KdF adalah singkatan kepada Kraft durch Freude bermaksud kekuatan melalui kegembiraan. 
Hakcipta iluminasi.com (2017)