Pada abad ke-17, pemain golf sebenarnya bermain dengan bola golf yang diperbuat daripada kayu. Reka bentuk kayu telah digantikan dengan kantung kulit yang disumbat dengan bulu, yang kekal sebagai reka bentuk standard bola golf selama hampir dua abad.

Namun, segalanya berubah apabila seseorang menyedari bahawa bola yang mempunyai lekuk di permukaannya bergerak lebih jauh daripada bola yang mempunyai permukaan licin. Maka, bermulalah era bola golf dengan permukaan berlekukk seperti yang biasa kita lihat sehingga ke hari ini. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Piawaian bola golf

reka bentuk bola golf

Untuk digunakan dalam perlawanan dan kejohanan rasmi, bola golf mesti memenuhi kriteria tertentu. Pertama ia hendaklah berdiameter 4.27 sentimeter (1.68 inci) dan berat maksimumnya tidak boleh melebihi 45.93 gram. Ia juga harus mempunyai beberapa lekukan pada permukaannya.

Walaupun kedua-dua syarat awal kelihatan sangat logik, syarat yang terakhir iaitu permukaan bola berlekuk mungkin dianggap sebagai syarat yang agak ganjil bagi kebanyakan orang. 

Apabila pertama kali diperhatikan bahawa bola yang berlekuk atau yang mempunyai ketidakselarasan pada permukaannya bergerak lebih jauh daripada bola yang baru dan licin, reka bentuk bola golf mengalami perubahan struktur dan bola golf yang berlekuk ini mula menjadi pilihan. 

Namun, mengapakah bola berlekuk bergerak lebih cepat daripada bola licin? Apakah penjelasan sains di sebalik kejadian ini. 

Sains disebalik bola golf

sains bola golf

Apa-apa sahaja yang bergerak melalui udara menghadapi beberapa daya; penerbangan bola golf melibatkan dua daya utama – angkat dan seret. Walaupun seretan ialah daya rintangan yang memperlahankan bola semasa ia bergerak, daya angkat memberikan daya ke atas pada bola, menjadikannya lebih tinggi.

Untuk memastikan bola golf anda semakin jauh dan lebih tinggi, anda ingin mengurangkan seretan sambil meningkatkan daya angkat. Sebaik sahaja bola dipukul, ia bergerak ke udara dan udara mula mengalir di atas kontur bahagian hadapannya dan akhirnya berpisah daripada bola di bahagian belakangnya.

Oleh kerana bola bergerak pada kelajuan yang tinggi, ia mewujudkan kawasan pergolakan di belakangnya di mana tekanan udara rendah, disebabkan oleh turun naik aliran udara. Kawasan pergolakan inilah yang membuat semua perbezaan dalam cara bola bergerak.

bola golf licin 85

Seperti yang anda boleh lihat dalam imej di atas, udara yang bersentuhan dengan bahagian hadapan bola berpisah dengan cepat di bahagian belakang, menghasilkan daya seret yang lebih luas di belakang bola. Daya seret yang lebih besar bermakna kawasan tekanan udara rendah yang lebih besar, yang bermaksud seretan yang lebih tinggi.

Keadaan ini yang "menarik" bola dan "menghalang" pergerakan bola ke ke hadapan, justeru mengurangkan kelajuan bola. Mari kita lihat perbezaannya pula dengan reka bentuk bola golf yang berlekuk. 

bola berlekuk 415

Walau bagaimanapun, dalam bola yang mempunyai permukaan berlekuk, aliran udara berubah secara drastik. Udara yang datang masuk dan keluar dari lekukan kecil , seterusnya itu menghabiskan lebih sedikit masa untuk bergerak di atas permukaan bola sebelum meninggalkannya di bahagian belakang.

Oleh itu, daya seretan yang lebih kecil dibuat di belakang bola, yang mengurangkan seretan iaitu tarikan ke belakang ke atas bola. Itulah sebabnya bola berlekuk mampu bergerak dengan lebih pantas dan menempuh jarak yang lebih jauh daripada bola golf yang licin.

Bola golf berlekuk bukan sahaja memecut lebih pantas daripada bola licin, tetapi ia juga boleh mencapai lebih banyak daya angkat dengan syarat terdapat putaran belakang yang ketara pada bola. Putaran belakang membuatkan udara bergerak ke belakang lebih cepat di bahagian atas bola daripada di bahagian bawah kerana kewujudan lekuka ini. 

Reka bentuk berlekuk ini mencipta kawasan tekanan rendah di atas bola dan satu kawasan tekanan tinggi di bawah bola, yang memberikan lebih daya angkat untuk memastikan bola berlekuk ini dapat bergerak di udara sedikit lebih lama.

Untuk penjelasan secara visual, mari tonton video di bawah yang menjelaskan fenomena yang cukup unik ini.

Kredit:

  1. Scientific American
  2. How Stuff WorksHakcipta iluminasi.com (2017)