Menghisap rokok adalah faktor risiko nombor satu penyebab kanser paru-paru dengan produk tembakau menyebabkan sehingga 90 peratus kematian akibat kanser paru-paru di Amerika Syarikat dan seluruh dunia.

Tidak syak lagi, cara paling selamat untuk melindungi diri anda daripada kanser paru-paru adalah dengan mengelak daripada menghisap rokok, namun, pada masa yang sama, adalah benar juga bahawa tidak semua perokok seumur hidup ditakdirkan untuk menghidap kanser.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun risiko ini, hanya 10 hingga 20 peratus perokok seumur hidup akan benar-benar menghidap kanser paru-paru. Sesetengah orang berjaya menghisap pek demi pek rokok selama beberapa dekad dan entah bagaimana mengelakkan kanser paru-paru.

Walaupun ini dipengaruhi oleh seks, status merokok dan kesihatan yang lebih luas, keupayaan sesetengah perokok untuk mengela daripada mendapat kanser paru-paru mungkin bukan sekadar nasib semata-mata, menurut penyelidikan terkini.

Rokok dan mutasi DNA

kanser paru paru 698

Dalam kajian baru, yang dilaporkan dalam jurnal Nature Genetics, saintis di Kolej Perubatan Albert Einstein di New York berpendapat bahawa sesetengah perokok mungkin mempunyai mekanisme atau daya tahan yang teguh yang membantu mengehadkan mutasi dalam paru-paru yang melindungi mereka daripada kanser paru-paru.

Sejak sekian lama, saintis mengandaikan bahawa merokok membawa kepada kanser paru-paru dengan mencetuskan mutasi DNA dalam sel paru-paru normal. Seperti yang dijangkakan oleh pasukan penyelidik ini, mereka mendapati lebih banyak mutasi dalam sel paru-paru perokok berbanding bukan perokok.

Nampaknya juga bilangan mutasi sel berkait rapat dengan jumlah orang yang merokok - tetapi hanya sehingga satu tahap. Sebaik sahaja orang itu merokok 23 pek tahun (satu pek tahun merokok bersamaan dengan satu pek rokok yang dihisap setiap hari selama satu tahun) peningkatan mutasi sel berhenti.

Mekanisma membaiki sel 

risiko kanser paru paru 301

Kumpulan penyelidik percaya badan manusia mempunyai beberapa jenis sistem untuk membaiki kerosakan DNA atau "menyahtoksik" asap untuk menjadikannya kurang terdedah kepada mutasi. Walau bagaimanapun, lebih banyak bukti diperlukan untuk mengesahkan penjelasan ini.

"Perokok paling tegar tidak mempunyai beban mutasi yang paling tinggi," kata Dr Simon Spivack, pengarang kanan kajian dan profesor perubatan, epidemiologi, kesihatan penduduk dan genetik di Kolej Perubatan Albert Einstein, dalam satu kenyataan.

"Data kami menunjukkan bahawa individu ini mungkin telah bertahan sekian lama walaupun merokok berat kerana mereka berjaya menyekat pengumpulan mutasi selanjutnya. Pengurangan mutasi ini mungkin berpunca daripada mereka yang mempunyai sistem yang sangat mahir untuk membaiki kerosakan DNA atau menyahtoksik asap rokok". 

Pasukan penyelidik ini mencapai penemuan mereka melalui teknik yang dipanggil "single-cell multiple displacement amplification" yang boleh memberikan gambaran yang lebih tepat tentang mutasi sebenar orang tanpa memperkenalkan ralat penjujukan.

Mereka menggunakan teknik ini - yang hanya dibangunkan pada 2017 - pada sel paru-paru epitelium yang dikumpulkan daripada 14 orang yang tidak pernah merokok, berumur 11 hingga 86 tahun; dan 19 perokok, berumur 44 hingga 81, yang merokok dalam jumlah yang berbeza-beza.

Penemuan penting untuk sains

merokok kanser paru paru

Sekiranya penemuan mereka benar, ini boleh menawarkan strategi baharu untuk pengesanan awal risiko kanser paru-paru. Untuk susulan kajian ini, pasukan berharap untuk mengetahui sama ada mungkin untuk menentukan kapasiti seseorang untuk pembaikan atau detoksifikasi DNA, sekali gus mendedahkan risiko mereka mendapat kanser paru-paru daripada merokok.

Ini mungkin terbukti sebagai langkah penting ke arah pencegahan dan pengesanan awal risiko kanser paru-paru dan berbanding usaha semasa yang diperlukan untuk memerangi penyakit peringkat akhir, di mana sebahagian besar perbelanjaan kesihatan dan kesengsaraan berlaku.

Gen bukan satu-satunya faktor yang mempengaruhi risiko kanser seseorang. Faktor persekitaran seperti diet juga boleh mempengaruhi nutrien dalam badan yang memberi kesan kepada perkembangan tumor.

Apa yang menjadikan badan seseorang individu lebih baik dalam membaiki DNA masih diperdebatkan dan mungkin rumit, tetapi penemuan baharu mencadangkan proses ini berkait rapat dengan perkembangan kanser paru-paru.

Bagi perokok, jangan gembira dengan penemuan ini. Ingat, orang sekeliling anda termasuk ahli keluarga anda tetap berisiko tinggi mendapat kanser paru-paru disebabkan asap rokok anda. Mereka inilah yang selalu digelar sebagai perokok pasif. 

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)