Oleh pada 19 May 2017 kategori

Artikel ini ditulis oleh Dr. Imelda Balchin di laman facebook miliknya dan pihak Iluminasi telah mendapatkan kebenaran beliau untuk mengulang siar penulisannya di laman blog ini. Semoga bermanfaat kepada semua. 

tamaduni adventures can

Mengapa pula manusia tidak digalakkan melahirkan anaknya di rumah ditemankan doula sahaja tanpa bantuan bidan yang terlatih?

Baru-baru ni saya terkejut mendengar cerita seorang lagi ibu yang memilih untuk bersalin di rumah dengan ditemankan doula sahaja. Walaupun ini hak asasi ibu-ibu untuk bersalin di mana-mana sahaja, saya ingin memberi penjelasan kenapa kelahiran manusia memerlukan lebih pengawasan daripada kelahiran binatang. 

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sempena Hari Guru Malaysia hari ini, inilah kuliah pertama yang saya selalu berikan kepada pelajar perubatan bila mereka melangkah masuk ke bilik bersalin buat pertama kali. Ada 2 perbezaan fizikal yang penting di antara manusia dan binatang mamalia lain yang melahirkan anak. 

Perbezaan pertama:

Manusia ialah satu-satunya ciptaan Tuhan yang berjalan dengan badan yang tegak di atas DUA KAKI (bipedalism) yang juga melahirkan anak. Kebolehan berdiri tegak ini membebaskan kedua belah tangan kita membuat pelbagai tugas lain sambil berjalan dan berlari. Binatang mamalia lain tidak diberikan keistimewaan ini, dan tangan mereka tidak selalu bebas semasa berjalan, terpaksa menanggung berat badan mereka di atas 4 kaki. 

18447449 10154585826881659 4556534540902789204 n 631

Untuk berdiri tegak tanpa bantuan kedua-dua tangan, bentuk tulang belakang kita dilenturkan untuk menanggung berat badan kita. Ia tidak lah selurus tulang belakang mamalia yang berdiri atas 4 kaki.

Video zirafah bersalin di bawah menunjukkan bagaiamana anaknya dengan senang akan keluar tanpa apa-apa halangan tulang belakang ibu, dan saluran peranakannya berbentuk silinder dan bulat. "Baby pops out"

Allah swt ialah pakar kejuruteraan terunggul, membina tulang belakang kita dengan empat lengkungan. Tujuan kelenturan dan lengkungan ini ialah untuk keseimbangan badan, supaya tidak tersungkur ke hadapan atau jatuh ke belakang bila berdiri tegak, dan supaya 33 tulang belakang kita tidak retak oleh berat badan bila berlari dan melompat (shock absorber). Binatang lain yang berdiri di atas dua kaki seperti kangaroo menggunakan ekornya untuk keseimbangan badan, dan burung-burung juga menggunakan ekor dan kepah sayap. 

Lihat pula tulang pelvis (tulang pinggul/punggung).

komposisi badan manusia dan haiwan 297

Untuk berlari dengan pantas, dengan lurus ke hadapan, dengan pantas, jarak di antara kaki kanan dan kaki kiri hendaklah berdekatan (supaya kita tak berkengkang bila berlari). Jadi tulang pelvis yang kecil membenarkan larian yang lebih pantas daripada tulang pelvis yang lebar. Disebabkan inilah lelaki berlari lebih pantas daripada wanita (tulang pelvis lelaki lebih kecil daripada wanita) dan orang bangsa Afrika selalunya pemenang Olimpik dalam acara larian pantas (tulang pelvis orang Africa lebih kecil daripada tulang pelvis orang Puteh).

18527975 10154585826866659 7268191636516522714 n 225

Ini lah sebabnya lebih ramai wanita Afrika yang mengalami masalah bayi yang tersekat semasa bersalin (obstructed labour) walaupun bayi mereka kecil, bila dibandingkan dengan bayi Scandinavia yang lebih besar kerana tulang pelvis orang puteh Scandinavia yang lebih lebar (tapi suruh mereka lari pecut, tak akan terkejar laju macam wanita Afrika). Jadi, sememangnya tulang pelvis manusia dikecilkan jika dibandingkan dengan binatang yang tidak perlu berlari dengan tegak. 

18519709 10154585826871659 5585630279161800581 n

Saluran peranakan kita bukan sahaja lebih sempit daripada binatang, tetapi ada pula halangan daripada lengkungan tulang belakang di bahagian sacrum, jadi saluran peranakan kita tidak berbentuk silinder dan bulat. 

untitled 34

Perbezaan kedua:

Manusia dikurniakan dengan kecerdasan otak dan kebijaksanaan untuk berfikir dan membuat pilihan /keputusan. 

Ini memerlukan saiz otak dan saiz kepala yang lebih besar bila dibandingkan dengan saiz dan berat badan. Kepala bayi manusia adalah lebih besar daripada bahagian badan lain. Semasa dilahirkan, saiz badan bayi (3kg) ialah 5% saiz badan dewasa (60kg), tetapi saiz kepala bayi (35cm) sudah pun lebih 60% saiz kepala dewasa (56cm). Otak bayi manusia yang baru dilahirkan adalah lebih besar dan lebih berat (400g) daripada otak orang utan dewasa (370g). 

Selepas dilahirkan, bayi manusia tidak boleh terus berjalan dan mengikut ibunya seperti baby zirafah. Perkembangan otak manusia memerlukan lebih masa untuk mencapai kematangan, tidak macam anak binatang. Bayi manusia dilahirkan sebelum otaknya cukup matang untuk mengelakkan masalah kelahiran kepala yang terlalu besar. Jadi, bayi manusia mesti dilahirkan lebih awal, sebelum otaknya sematang otak binatang yang baru dilahirkan, kerana jika kepala bayi manusia menjadi terlalu besar, ibu tidak boleh melahirkannya secara alami.

Kita tidak boleh membenarkan tangan bayi manusia keluar dahulu seperti baby zirafah di dalam video tu, sebab kepala bayi manusia yang besar akan tersekat dan boleh menyebabkan kematian kedua-dua ibu dan anak. 

Bila kita lihat lengkungan lumbar-sacral, ia menyebabkan saluran peranakan ibu tidak semacam bentuk silinder dan bulat. Ia memberi sedikit halangan kepada kepala bayi yang terpaksa berpusing untuk keluar. Bila kepala bayi tidak berpusing, ia selalunya memerlukan bantuan untuk dilahirkan. Ini dipanggil 'rotational delivery' yang hanya boleh dilakukan oleh pakar perbidanan yang berpengalaman. Doula tak ada kemahiran ini. Sebab itulah kadang-kadang, walaupun bayi itu tidaklah besar, 3kg saja, tetapi boleh tersekat juga jika tidak berpusing keluar dan tidak diberi bantuan 'rotational delivery'. 

Kita dapati lebih lagi masalah bersalin bila bayi manusia terlampau overdue dan didapati lebih lagi pembedahan Caesarean kerana kepala bayi yang tersekat. Ini ialah akibatnya bila kepala bayi manusia yang lebih besar dipaksa berpusing melalui saluran peranakan ibu manusia yang sempit. 

Sebab itulah, syurga di bawah tapak kaki ibu. Memang susah untuk manusia bersalin, kelahiran manusia memakan masa yang lebih lama lagi daripada binatang, dan itulah pengorbanan ibu untuk DUA keistimewaan yang dikurniakan kepada manusia. 

Janganlah abaikan kesihatan ibu dan bayi dengan kelahiran di rumah tanpa kehadiran bidan (bukan doula ya). Kita manusia. Bukan binatang.
Hakcipta iluminasi.com (2017)