Oleh pada 04 Dec 2017 kategori

Haiwan merupakan teman rapat bagi manusia. Terdapat pelbagai jenis haiwan peliharaan yang menjadi penggemar para pencinta haiwan. Malah, mereka sanggup menghabiskan ratusan malah ribuan ringgit semata-maata untuk menjaga dan menyediakan keselesaan yang cukup untuk haiwan peliharaan mereka. Namun, tahukah anda bahawa terdapat haiwan-haiwan yang unik yang menjadi kegemaran para pencinta haiwan? sudah tentu harga haiwan yang unik ini sangat mahal dan jarang dijumpai.

10. Chinese Crested Dog (RM22,000)

BESARKAN TEKS     A-  A+

Anjing ini merupakan spesis anjing yang unik kerana ia merupakan sejenis baka anjing yang tidak berbulu. Anjing ini merupakan spesis anjing yang kecil dan memiliki purata berat sebanyak 4.5 sehingga 5.9 kilogram. Anjing ini hanya memiliki bulu pada bahagian muka dan kaki mereka sahaja. Seekor anjing dari spesis ini yang bernama Sam merupakan anjing dari kumpulan ini yang paling terkenal di dunia kerana ia telah memenangi anugerah anjing paling hodoh di dunia pada tahun 2003 sehingga 2005. 

9. Toucan (RM43,000)

burung toucan memiliki paruh yang besar dan cantik

Toucan merupakan burung yang meiliki paruh yang besar serta menarik. Mereka memiliki badan yang kecil kaki yang pendek dan kuat. Majoriti toucan tidak menunjukkan daya tarikan seksual dalam warna mereka. Bulu mereka biasanya hitam, dengan tompok putih, kuning, dan merah. Disebabkan rupa burung ini yang sangat unik berbanding haiwan-haiwan yang lain, mereka merupakan burung yang paling dikenali di seluruh dunia.

8. De Brazza's Monkey (RM47,000)

de brazza s monkeymemiliki perwatakan yang mencuit hati

debrazza dengan corak yang sangat menarik

De Brazza's Monkey merupakan nama yang diberikan oleh seorang pengembara berbang sa Perancis kepada haiwan tersebut. De Brazza's Monkey merupakan monyet yang sangat tua dan ia merupakan monyet yang termahal di dunia. Monyet ini merupakan sejenis monyet rawa yang sangat sukar dijumpai kerana mereka memiliki kemahiran untuk bersembunyi yang sangat hebat dan unik.

7. Palm Cockatoo (RM68,000)

palm cockatoo memiliki warna hitam yang sangat menarik

The Palm Cockatoo juga dikenali sebagai Goliath Cockatoo merupakan burung nuri yang bewarna kelabu kehitaman. Apa yang menarik tentang burung ini adalah, burung ini mempunyai tompokan bewarna merah di bahagian pipi mereka, dan ia akan berubah warna apabila haiwan ini teruja atau terkejut. Haiwan ini jarang dijumpai kerana mereka mempunyai kadar kelahiran yang sangat rendah iaitu mereka hanya bertelur sekali dalam setahun.

6. Stag Beetle (RM380,000)

stag beetle yang agak jarang ditemui

Sangat mengejutkan apabila serangga yang kecil ini berada di dalam senarai haiwan termahal di dunia. Hal ini demikian kerana, serangga ini bukanlah kumbang yang biasa kita temui. Stag Beetle mempunyai "rahang" bewarna merah yang menjadikannya kumbang yang unik berbanding kumbang-kumbang yang lain. Purata saiz mereka adalah sebesar 5cm, namun ada sesetengah spesis ini mampu membesar sehingga 12cm. 

5. White Lion Cubs (RM600,000)

white lion cubs yang sangat comel

Singa ini bukanlah seperti spesis singa yang lain. White Lion Cubs merupakan singa yang sangat istimewa kerana bulu dan mata mereka bewarna putih seakan akan mereka diselaputi dengan salji. Haiwan ini memiliki bilangan yang sangat sedikit, dan dipercayai hanya terdapat lebih kurang 300 ekor yang maish hidup pada masa kini. 

4. Sir Lancelot Encore (RM660,000)

sir lancelot encore

Tahukah anda bahawa ini merupakan anjing klon pertama di dunia dan ia telah menjadi anjing yang termahal di dunia? Edgar dan Nina merupakan pasangan yang mempunyai anjing yang terkenal di dunia iaitu Lancelot. Namun, pada tahun 2008, anjing tersebut telah mati akibat kanser. Oleh ahl yang demikian, pasangan tersebut telah memutuskan untuk mengklon DNA haiwan tersebut dan telah berjaya melahirkan Sir Lancelot Encore. 

3. Tibet Mastiff (RM2,500,000)

tibet mastiff yang masih kecil

tibet mastiff bewarna hitam

Tibet Mastiff merupakan anjing yang mernarik dan paling mahal yang pernah dijual. Anjing ini merupakan baka anjing yang terbesar di dunia. Anjing ini amat jarang ditemui dan ia mempunyai pelbagai jenis warna seperti hitam, kelabu, coklat dan putih. Apa yang menarik tentang anjing ini adalah haiawan ini tidak mempunyai bau yang busuk tetapi ia mempunyai bau yang agak menyenangkan dan ia sesuai dijadikan haiwan peliharaan dan penjaga kawasan rumah anda.

2. Missy (RM5,100,000)

missy lembu yang sangat terkenal satu ketika dahulu

Missy merupakan seekor lembu termahal di dunia. Lembu ini telah menjadi lembu termahal kerana keupayaannya menghasilkan susu 2 kali ganda lebih cepat berbanding lembu-lembu biasa yang lain. Missy telah memenangi kesemua pertandingan mengeluarkan susu yang disertainya. Pada 11 November 2009, Missy telah dijual dengan harga 1.2 juta USD (RM5,100,000). 

1. Green monkey horse (RM68,000,000)

green monkey horse merupakan haiwan termahal di dunia

Green Monkey merupakan sejenis kuda lumba yang terkenal sekitar tahun 2006. Pada Januari tahun 2006, pemilik Green Monkey telah menjual kuda tersebut dengan harga 16 juta USD (RM68juta). Haiwan ini merupakan kuda kegemaran bagi kaki judi yang bertaruh di dalam perlumbaan kuda. Pada 12 Februari 2008, Green Monkey telah berhenti berlumba dan pemiliknya menjaga dan memelihara haiwan tersebut dengan baik.

Sumber rujukan :

jagranjosh.com

successstory.com
Hakcipta iluminasi.com (2017)