Oleh pada 30 Sep 2017 kategori

Sumber foto asal: BH Online & New Straits Times

Personaliti terkenal, Datuk Mahadzir Lokman kini dilaporkan tidak lagi berada dalam keadaan kritikal. Beliau sudah memberikan tindak balas positif serta dipindahkan ke wad biasa.

Adiknya, Danial memberitahu Mahadzir mampu bernafas sendiri dan tidak perlu bergantung kepada alat bantuan pernafasan. Namun, beliau masih berada dalam pantauan teliti oleh doktor.

Alhamdulillah, abang sudah boleh bernafas tanpa menggunakan bantuan alat pernafasan sejak semalam. Dia dapat memberi reaksi untuk berkomunikasi, namun masih lemah.


Beliau juga boleh melakukan fisio ringan seperti dinasihatkan doktor. Terima kasih kepada jururawat dan doktor yang banyak membantu sepanjang abang saya mendapat rawatan di sini.

Mahadzir yang lebih mesra dengan panggilan Dale dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) pada Ahad yang lepas, namun sudah memberikan tindak balas positif sejak hari Selasa lalu.

Mahadzir dikenali dengan kebolehan bertutur dalam pelbagai bahasa antaranya Perancis, Sepanyol, Itali dan Portugis. Malah, beliau sering dijemput menjadi pengacara acara bertaraf antarabangsa.

Terdahulu, beliau pernah menerima pengiktirafan anugerah 'Ordre Les Palmes Academiques' oleh Kerajaan Perancis pada tahun 2006 atas inisiatif bagi mempromosi bahasa dan budaya negara tersebut.

Sumber berita: BH Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)