Dengan hanya sekali melihat Singapura dari udara dengan menaiki helikopter, Stephen Wiltshire kemudiannya menghabiskan 5 hari kemudian melukis pemandangan kota dengan terperinci dan ia dilakukan semata-mata dengan ingatannya sahaja.

Ketika berusia 3 tahun, doktor mendiagnos Stephen mengalami austima. Namun kini di usia 45 tahun, Stephen mencipta satu fenomena yang mengejutkan dunia menggunakan kemahiran seni semulajadinya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kehidupan awal Stephen Wiltshire

Untuk 3 tahun pertama dalam hidup Stephen, beliau tidak bercakap. Ibu bapanya yang merupakan pendatang dari West Indies pada mulanya beranggapan bahawa perkembangan percakapan anak mereka mengalami kelewatan sedikit.

Pada tahun 1977 di usia 3 tahun, doktor yang merawat Stephen mengesahkan bahawa beliau mengalami autisma. Malang sekali, bapanya Stephen meninggal dunia pada tahun yang sama akibat kemalangan motosikal.

Oleh kerana pada tahun 1970an terdapat banyak kes kanak-kanak didiagnos dengan autisma, pihak hospital memberikan berita yang tidak menyenangkan kepada keluarga Stephen dengan berkata bahawa kemungkinan anak mereka akan berjaya adalah rendah akibat masalah perkembangan ini.

stephen wilshire ketika kecil

Walaubagaimanapun, Stephen mula membuktikan kepada mereka yang meraguinya bahawa apa yang mereka sangka adalah salah. Pada usia 5 tahun, Stephen memasuki Queensmill School di London, sebuah sekolah untuk kanak-kanak autistik.

Di situlah Stephen menunjukkan minatnya dalam melukis. Pada mulanya, beliau melukis haiwan dan kereta.

Kemudian, Stephen mula melukis bangunan-bangunan terkenal di London serta lukisan bandar-bandar khayalan yang dilanda gempa bumi dari pandangan udara, selepas beliau mempelajari tentang gempa bumi di sekolah.

Tak lama kemudian, Stephen memahami dengan lebih dalam tentang kereta-kereta Amerika dan menghasilkan lebih banyak lukisan pemandangan kota yang rumit.

Dalam usaha untuk membuatkan Stephen bercakap, para gurunya menyembunyikan alat-alat melukisnya. Dengan ini, mereka beranggapan bahawa Stephen terpaksa belajar cara untuk meminta alatan tersebut.

Seperti yang dijangkakan, Stephen mengeluarkan kata-kata pertamanya, iaitu "kertas". Beliau bercakap dengan sepenuhnya pada usia 9 tahun.

Minat yang berubah menjadi kerjaya

stephen wilshire 2 946

Stephen menerima tugasan pertamanya ketika berusia 8 tahun. Dia mencipta lakaran Katedral Salisbury untuk Perdana Menteri ketika itu, Margaret Thatcher.

Dua tahun kemudian, dia melengkapkan karya pertama yang dikenali sebagai "The London Alphabet." Koleksi lukisan ini menampilkan mercu tanda terkenal London, satu untuk setiap huruf abjad.

Siri dokumentasi saintifik yang terkenal oleh BBC, Q.E.D., menampilkan Stephen yang berusia 11 tahun dalam siaran tahun 1987 mengenai orang autistik.

Untuk menguji kemahirannya, pertunjukan itu membawanya ke sebuah bangunan yang tidak pernah dilihatnya sebelum ini, iaitu stesen kereta api St. Pancras.

stephen wilshire melukis mexico city menggunakan daya ingatannya

(Stephen Wiltshire melukis Mexico City menggunakan ingatannya)

lukisan empire state building oleh stephen wiltshire

(Empire State Building)

lukisan monte carlo oleh stephen wiltshire

(Monte Carlo)

Stephen kemudiannya diminta untuk melukis bangunan tersebut menggunakan daya ingatannya sehari kemudian.

Lukisan Stephen yang sangat menakjubkan telah menghairankan arkitek terkenal British, Sir Hugh Casson.

"Dia seorang pelukis semulajadi yang menakjubkan. Saya tidak pernah melihat bakat semulajadi dan luar biasa seperti kanak-kanak ini. Saya harap dia tahu yang apa yang dimilikinya," kata Sir Hugh Casson.

Ketika dia baru berusia 13 tahun, buku pertama Stephen diterbitkan, satu koleksi yang diberikan nama "Drawings".

Dan ketika Stephen lulus dari City & Guilds of London Art School pada tahun 1998, beliau telah menerbitkan 3 lagi buku. Bukunya yang diterbitkan pada tahun 1991 iaitu "Floating Cities" mendahului senarai buku terlaris Sunday Times.

Kejayaan Stephen Wiltshire pada hari ini

stephen wilshire dengan karyanya 39

Hari ini, Stephen menghabiskan sebahagian besar masanya melakar pemandangan bandar. Dia menyimpan karya-karynya di galeri di London. 

Stephen biasanya akan menaiki helikopter mengelilingi bandar yang bakal menjadi lukisannya, meningati bahagian-bahaian penting dan mengukur saiz kawasan tersebut.

Kemudian, beliau menghabiskan masa 5 hingga 10 hari untuk melakarnya pada kanvas gergasi. Kadang-kala, beliau melukis di hadapan orang ramai.

Stephen Wiltshire menerima  anugerah MBE, Ahli Perintah Yang Paling Cemerlang dari Kerajaan British di atas perkhidmatan beliau kepada dunia seni pada tahun 2006.

Kebanyakan masa, manfaat kerja Wiltshire, atau menyokong, asas atau sebab, termasuk pendidikan seni untuk kanak-kanak. Kebanyakan daripada hasil kerja beliau adalah untuk kebajikan termasuk pendidikan seni untuk kanak-kanak.

Stephen telah melukis Sydney sebagai sokongan kepada Autism Spectrum Australia. Beliau juga melukis pencakar langit Singapura, Hong Kong, Madrid, Dubai, Baitulmaqdis, London dan juga Frankfurt.

Di New York City, beliau telah melukis Pulay Ellis dan Statue of Liberty, pantai Hudson River di  New Jersey dan Jambatan Brooklyn.

Salah satu karya Stephen yang paling terkenal adalah pemandangan kaki langit Rom, di mana beliau berjaya melukis bilangan tiang di Pantheon dengan tepat, walaupun hanya melihat bangunan tersebut selama kurang dari 1 minit.

Kakak Stephen, Annette Wiltshire memberitahu The Guardian bahawa kurniaan seninya dan bukan autisme dihadapi Stephen yang benar-benar membezakannya.

"Stephen tidak faham tentang autisme. Walau bagaimanapun, dia memahami bahawa dia seorang pelukis, seorang pelukis dalam dirinya sendiri dan tidak harus dilabelkan dengan statusnya. Adalah sangat penting untuk menumpukan perhatian kepada bakatnya dan bagaimana dia dapat mengatasi segala halangan," kata Annette Wiltshire.

Sesunggunya dengan segala kekurangan pasti ada kelebihannya. Wallahualam.

Rujukan:

1. Stephen Wiltshire

2. Nat Geo

3. Independent
Hakcipta iluminasi.com (2017)