Kredit foto: Instagram Reza Rosli , Instagram Qeqoz Doorgift

       

Pelakon Redza Rosli sah bergelar suami kepada aktres Bella Hanna selepas diijabkabulkan pada petang Jumaat semalam.

Mereka dinikahkan oleh bapa pengantin perempuan, Rosman Abdullah pada jam 4.05 petang disaksikan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Mohamad Mustaqim Sarmuji.

Dalam majlis pernikahan yang dijalankan di Forest Valley, Cheras, Selangor itu, Redza menyerahkan RM3,000 sebagai mas kahwin dan lima dulang hantaran kepada pihak keluarga pengantin perempuan, berserta dengan wang hantaran yang nilainya disimpan rahsia. Bagi membalas, pihak perempuan menyediakan tujuh dulang hantaran.

Majlis yang dianjurkan dengan tema berwarna putih itu diserikan dengan kehadiran ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak, rakan-rakan rapat dan juga para selebriti serta wakil media.

        

bella hanna 55857

Redza di sisi isterinya, Hanna Bella atau nama sebenarnya, Farhana Nabila binti Rosman.

       

Berikut adalah 10 fakta menarik mengenai Redza Rosli.

         

redza rosli ayda jebat kucing oyen

        

1. Berumur 32 tahun pada 2024, nama penuhnya Ahmad Redza bin Rosli, berasal dari bandar Subang Jaya, Selangor.

       

redza rosli bella hanna

        

2. Redza dilahirkan sebagai anak kepada Rosli Hashim, bapanya dan Norashikin Saifudin, ibunya.

        

umur redza rosli dan keluarga adik beradik dalam family

         

3. Dalam senarai drama yang pernah dilakonkan olehnya di layar kaca termasuklah Wanita Syurga, Aku Yang Kau Sakiti, Kerasnya Takdir, Bisik-Bisik Gelora, Kekasih Hati Mr Bodyguard, Tak Sempurna Mencintaimu dan banyak lagi.

Juga telefilem seperti Sempurna, Syurga Noah, Survival 486, Aku Bukan Malaikat, Derai dan Tuhan Lebih Tahu Aku.

Selain itu, layar seni tempatan memperlihatkan penglibatannya dalam filem Operasi UFO .

        

bella hanna redza rosli

         

4. Dia memulakan langkahnya dalam dunia lakonan pada usia 16 tahun ketika masih di sekolah menengah, sering berperanan sebagai watak sampingan tanpa berdialog.

        

pelakon redza rosli ketinggian age parents picture wikipedia

        

5. Selepas memperoleh Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Redza melanjutkan pelajaran dalam bidang rekaan dalaman di sebuah kolej, namun pengajiannya tidak disempurnakan habis.

        

redza rosli wife berlakon dalam drama list terbaru

        

6. Hidupnya sebelum dikenali ramai sebagai selebriti penuh dengan pelbagai pekerjaan seperti dalam bidang katering, mencuci kereta dan menjadi jurujual untuk mencari rezeki.

        

hanna bella 52135

        

7. Dalam lakonan, dia menjadikan pelakon-pelakon ternama seperti Zamarul Hisham, Remy Ishak dan Beto Kusyairi sebagai contoh teladan.

       

redza 59822

        

8. Pengiktirafan terhadap hasil kerja kerasnya dalam hiburan ditandai dengan kemenangan sebagai Pelakon Lelaki Popular di Tonton Anugerah Drama Sangat 2023 menerusi drama Kekasih Hati Mr Bodyguard, dan Pelakon Lelaki Baru Terbaik di Anugerah Telenovela 2017 menerusi drama Seindah Takdir Cinta.

        

redza rosli 52142

       

9. Jun 2019, menerusi Instagram (IG) peribadi, Redza berkongsi berita sedih tentang pemergian datuk tercintanya, Saifudin Talib, yang telah meninggal dunia ketika itu.

       

redza rosli kahwin

       

10. Difahamkan Redza dan Bella Hanna telah lama saling mengenali, sejak beberapa tahun, namun dia memutuskan untuk melamar Bella dua bulan sebelum pernikahan mereka, kerana merasakan hubungan mereka serasi untuk ke fasa serius.

        

Baca: Biodata Bella Hanna (Bella Luna), Pelakon Dan Pengacara Hlive, Isteri Kepada Redza Rosli

        

*Dalam musim 2 drama Luruhnya Bunga Cinta yang akan datang, Redza bakal tampil kembali di slot Akasia TV3, bergandingan dengan pelakon-pelakon popular seperti Tracie Sinidol, Bella Hanna (Bella Luna), Nabila Razali, Aniq Durar, Auni Yusri, Iman Suhana dan Hafiz Halim.

Manakala menerusi drama Dedaun Hijau Di Angin Lalu di slot Megadrama, Astro Ria (saluran 104) Julai ini, dia juga diberi peluang beraksi sebagai bintang utama bersama Harissa Adlynn Halim, selain turut membabitkan Kael Noah, Saidah Kamarudin, Faye Kusairi, Razman Mahayuddin, Wanns Ahmad, Idzham Ismail, Aleza Shadan dan Esma Dainal.

         

          

Kredit foto: Instagram Redza Rosli , Instagram Qeqoz Doorgift

        

Sumber:

1. Redza mahu elak gosip cinta

2. [V] Redza Rosli sah bergelar suami dengan sekali lafaz, pilih pelakon Bella Hanna sebagai isteri

3. Redza Rosli dan Bella Hanna kini suami isteri

4. Instagram Redza Rosli

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)