Oleh pada 12 Jun 2017 kategori

Pada 6 Ogos 1945, Amerika Syarikat menjatuhkan bom atom pertama di Hiroshima, Jepun. Selepas tiga hari dari serangan bom atom tersebut, satu serangan bom atom kemudian berlaku di Nagasaki. Disebabkan bandar Nagasaki di bom maka Jepun terus menyerah kalah dan Perang Dunia II terus berakhir.

Setelah kejadian tersebut berakhir, Hiroshima mampu untuk membina semula bandar yang telah musnah teruk akibat serangan bom atom. Kini Hiroshima merupakan bandar metropolitan yang moden. Jepun juga dikenali sebagai sebuah negara khusus untuk keamanan selepas berakhirnya perang tersebut.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Di sini adalah melihat apa landskap berparut Hiroshima kelihatan seperti selepas pengeboman, dan apa yang telah menjadi hari ini.

Kemusnahan Bandar

kemusnahan bandar hiroshima

Arkib gambar ini yang diambil pada tahun 1945 merakamkan kemusnahan bandar Hiroshima selepas bom atom yang pertama digugurkan. Serangan bom atom yang dilakukan oleh Amerika tersebut telah menyebabkan jumlah kematian seramai 140,000 orang di Hiroshima. Kematian itu berlaku serta merta  dan juga terdapat kematian berlaku selepas terdapat kesan terbakar dari letupan dan radiasi nuklear yang menyebabkan penyakit kulit. 

Bandar Keamanan

taman memorial hiroshima

Jepun telah membina sebuah Taman Memorial Keamanan Hiroshima bagi memperingati kejadian tersebut. Taman ini dibina tepat pada tempat bom atom tersebut jatuh. Terdapat beberapa tugu peringatan dan muzium yang terletak di taman itu.

Bandar Yang Musnah 

bandar hiroshima yang musnah

Gambar yang diambil pada tahun 1945 ini menunjukkan bandar Hiroshima yang musnah teruk selepas bom atom digugurkan. 

Kubah Bom Atom

kubah bomb atomic

The Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall dapat dilihat gambar sebelum dan selepas pengeboman atom yang berlaku pada tahun 1945. Bangunan itu dipelihara dengan baik oleh pihak Jepun dan telah dinamakan sebagai Dewan Memorial Keamanan Hiroshima, yang lebih dikenali sebagai "Genbaku Dome." 

Gambar trem sebelum dan selepas kejadian

gambar keretapi hiroshima sebelum dan selepas kemusnahan

Pandangan trem yang telah musnah selepas letupan nuklear pada tahun 1945 dan gambar di bawah merupakan gambar trem yang terkini. 

Bank Teikoku 

bank teikoku

Gambar Bank Teikoku yang musnah akibat pengeboman pada bulan Ogos 1945 dan gambar terkini bangunan tersebut. Sekarang ia telah menjadi sebuah kedai roti. 

Pokok berhampiran Istana Hiroshima

pokok di istana hiroshima

Gambar hitam putih ini menunjukkan pokok berhampiran Istana Hiroshima selepas dibom. Ajaibnya pokok-pokok yang sama masih berdiri sehingga hari ini. Walaupun pokok-pokok tersebut  terbakar tetapi ia masih mampu untuk hidup kembali. 

Jambatan Inaribashi

jambatan inaribashi

Gambar jambatan Inaribashi diambil sebelum kejadian serangan bom dan gambar tekini jambatan tersebut. Gambar ini dirakamkan pada jarak yang sama. 

Stesen Hiroshima

stesen hiroshima

Gambar Stesen Hiroshima dapat  dilihat selepas kejadian pengeboman bom atom pada bulan Ogos 1945 dan telah dibangunkan semula. 

Hirsohima selepas dibom

gambar dari atas bandar hiroshima

Hiroshima dilihat dari langit selepas pengeboman atom pada tahun 1945. 

Bandar Hiroshima yang moden 

bandar hiroshima sekarang

Pemandangan indah yang menunjukkan bandar Hiroshima yang dibina semula. Gambar ini diambil pada waktu pagi.

Hiroshima di waktu malam

bandar hiroshima pada waktu malam 625

Satu pandangan mata lensa yang terkini di bandar Hiroshima dapat dilihat dengan indah pada waktu malam.

Sumber :

Allday
Hakcipta iluminasi.com (2017)