Oleh pada 23 Aug 2018 kategori

Antara penyebab utama kejayaan kuasa Allied dalam pencerobohan Normandy (pendaratan D-Day) ketika Perang Dunia Kedua disebabkan pasukan pejuang yang langsung tak wujud.

Ia dikenali sebagai "Tentera Hantu", dan telah meyakinkan pihak Jerman bahawa serangan yang bakal berlaku tidak akan berlaku di Jerman.

Pendaratan D-Day pada 6 Jun 1944 di Pantai Normandy, Perancis merangkumi salah satu operasi paling mencabar dalam sejarah.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Ketika itu Nazi menduduki sebahagian besar Eropah Barat dan tidak akan membiarkan kuasa Allied menjejakkan kaki mereka tanpa sebarang membayar "harga" yang tinggi.

"Operation Overlord"

Digelar sebagai "Operation Overlord", pencerobohan Normandy memerlukan tahap penyelarasan besar-besaran terhadap lebih daripada 1 juta tentera yang diambil dari 5 negara berbeza, dan ia tak pernah dilakukan sebelum ini.

Kuasa Allied sedar bahawa jika mereka ingin berjaya dalam operas ini, ia memerlukan tahap kepintaran yang tinggi, keberanian dan yang paling penting, penipuan.

Disebabkan Adolf Hitler telah lama menjangkakan bahawa akan berlakunya pencerobohan laut dari England, maka dia menghantar antara salah satu jeneral yang terhebat, Erwin Rommel untuk menyediakan pertahanan.

erwin rommel dan adolf hitler

Erwin mengarahkan anggotanya untuk membina segala senjata, kubu, halangan kereta kebal dan lebih daripada 1 juta jerangkap samar bagi menghalang pendaratan tentera Allied.

Persiapan yang dilakukan untuk menghancurkan pendaratan tentera Allied di pantai ini dilihatkan menjadi ancaman besar.

Malang bagi pihak Jerman, walaupun mereka tahu akan berlakunya pendaratan, namun mereka tidak pasti di mana lokasinya. Dan pihak perisikan Allied berusaha memastikan pihak Jerman terus keliru.

Jelas sekali, tak ada cara untuk menyembunyikan persediaan pendaratan daripada pihak Jerman. Pasti mereka akan menyedari kehadiran lebih daripada 1 juta tentera tiba di Selat Inggeris.

Calais dan Normandy

Jadi, daripada cuba untuk menyembunyikan tentera yang sangat ramai, pihak Allies melancarkan satu operasi untuk meyakinkan orang Jerman bahawa mereka akan menyerang 320 kilometer di Calais dan bukannya Normandy.

Untuk berbuat demikian, mereka perlu memindahkan satu pasukan penyerang dalam jumlah yang besar ke kawasan di seluruh Selat dari Calais.

calais dan normandy

Namun, menggunakan seluruh kekuatan tentera yang bakal digunakan dalam pencerobohan dari operasi utama hanya untuk menipu orang Jerman akan menjadi ancaman serius terhadap kejayaan secara keseluruhan.

Sebaliknya, mereka menggunakan helah yang sangat pintar.

Sejurus sebelum berlakunya D-Day, pihak Jerman mula menerima maklumat tentang kekuatan tentara yang besar sedang dihantar ke tenggara England, hanya beberapa kilometer dari Calais.

Mula menyedari kehadiran "tentera"

Pemerhati mula mendengar transmisi radio tentera untuk memastikannya. Sementara itu, pesawat peninjau mula memberikan gambar batalion kereta kebal dan trak bekalan tentera yang berkumpul di kawasan tersebut.

Perisik-perisik Jerman pula kemudiannya mengenal pasti kuasa ini sebagai "Kumpulan Tentera Amerika Syarikat Pertama," yang dipimpin oleh jeneral legenda George Patton.

kereta kebal belon yang menjadi sebahagian daripada tentera hantu allied 93

kereta kebal belon yang menjadi sebahagian daripada tentera hantu allied 2

kapal palsu tentera hantu

Namun segala apa yang disaksikan oleh Jerman bukanlah satu persediaan untuk menceroboh, sebaliknya satu operasi penipuan terbesar dalam sejarah ketenteraan.

Suara-suara dari transmisi radio yang mereka dengar sebenarnya telah dirancang dengan teliti oleh kuasa Allied manakala kereta kebal yang mereka lihat daripada gambar yang diambil adalah diperbuat daripada belon.

Malah, perisik-perisik yang menyampaikan maklumat kepada Nazi Jerman merupakan "double agent". 

Operasi Quicksilver

Tetapi "Tentera Hantu" ini adalah satu unit sebenar. Secara rasmi, ia dinamakan Pasukan Khas Ibu Pejabat ke-23 yang dianjurkan sebagai sebahagian daripada Operasi Quicksilver.

Quicksilver adalah sebahagian daripada pelan penipuan yang lebih besar dikenali sebagai Operasi Bodyguard, yang menggunakan beribu-ribu perisik, artis, dan pakar pengiklanan untuk mengalihkan perhatian pihak Jerman dari Normandy.

Tentera-tentera dari Ghost Army kemudiannya melakukan beberapa helah yang sangat berkesan. Mereka mencipta satu suasana yang mensimulasikan pergerakan pasukan besar dengan hanya sekitar 1,000 tentera.

Dengan menggunakan kemahiran artistik mereka, Jurutera Penyamaran 603 mencipta beratus-ratus replika kereta kebal, pesawat, kapal pendaratan dan artileri.

pesawat palsu

kereta kebal palsu

tentera hantu allied

Ia kelihatan seperti satu pasukan tentera yang sebenar dari jarak jauh, tetapi pemeriksaan yang lebih dekat akan mendedahkan bahawa kebanyakannya diperbuat daripada getah, kayu, dan sedikit lukisan yang kreatif.

Ia tak terhenti setakat itu sahaja.

Segala-galanya adalah replika

Tentera Hantu ini menggabungkan peralatan replika ini dengan beberapa helah lain, seperti mencipta lapangan terbang palsu, kolam bermotor, dan khemah tentera tentara yang lengkap dengan pakaian yang tergantung di ampaian.

Mereka boleh memindahkan peralatan palsu ini ke seluruh negara dalam hanya beberapa jam sahaja.

Dan sudah tentu sebuah kem tentera tanpa anggotanya akan kelihatan pelik dan sunyi. Menyedari perkara ini, mereka menghasilkan bahagian penipuan "sonik".

Bahagian ini merakamkan bunyi dari pangkalan tentera Amerika Syarikat dan memasangkan pada pembesar suara khas.

Pembesar suara ini sangat kuat sehinggakan ia mampu menghasilkan bunyi pergerakan kereta kebal, trak dan tentera sejauh 24 kilometer.

pembesar suara yang digunakan

trak palsu 1

trak palsu

Dan perkara paling penting, tentulah kehadiran para tentera, bagi melihatkan Ghost Army sebagai pasukan sebenar. Anggota-anggota bahagian ini melakukan pergerakan kerap di sekeliling bandar-bandar berdekatan dengan berpakaian seperti unit-unit lain. 

Mana-mana pengintip pihak musuh yang melihat tentera-tentera ini akan menumpukan perhatian kepada logo pada pakaian mereka dan berfikir bahawa terdapat berpuluh-puluh bahagian tentera yang berbeza bergerak melalui kawasan ini.

Penipuan yang sangat meyakinkan

Secara keseluruhannya, ini memberikan gambaran yang agak meyakinkan bahawa satu pasukan penyerang besar-besaran sedang berkumpul di barat daya England. George Patton yang menjaga pasukan ini turut memainkan peranannya.

Dia menghabiskan berminggu-minggu bertukar-tukar tugas tanpa mengira pangkat menyampaikan pidato-pidato yang penuh dengan bahasa kesat kepada tentera, memberikan gambaran bahawa dia sedang bersedia untuk memimpin mereka ke dalam pertempuran.

jeneral george patton

Unit perisikan Jerman melaporkan kekuatan tentera George Patton kepada pihak atasan mereka, memperkuat kepercayaan mereka bahawa serangan sebenar akan tiba di Calais.

Penipuan itu adalah satu kejayaan sehinggakan walaupun selepas pendaratan di Normandy bermula, Jerman masih mengekalkan tentera simpanan mereka di Calais.

Malah, mereka yakin bahawa pendaratan di Normandy bertujuan menarik perhatian mereka dari serangan sebenar oleh Kumpulan Tentera Patton Pertama yang bakal berlaku di Calais.

Dan walaupun dengan gangguan yang dicipta oleh Tentera Hantu itu, pendaratan Normandy bukanlah berlaku dengan mudah. keras-berjuang. Dan divisi simpanan Jerman mungkin cukup untuk mengimbangi kekuatan tentera Allied.

pendaratan d day di pantai normandy

Operasi ini mungkin telah menyelamatkan operasi D-Day dari bencana beasr. Dan selepas pencerobohan tersebut, Tentera Hantu terus melancarkan serangan ke hadapan, menipu masa kuasa Axis dan sekali lagi mengalihkan tentera jauh dari tempat yang paling diperlukan.

Akhirnya, ilusi cemerlang membantu memenangi perang dan menyelamatkan nyawa ribuan tentera.
Hakcipta iluminasi.com (2017)