eye of providence malaysia

Bagi mana-mana rakyat Malaysia yang dapat melancong ke Amerika Syarikat, pasti anda memerlukan matawang negara tersebut untuk digunakan di sana. Pernahkah anda amati satu simbol yang ada pada matawang 1 dollar yang digunakan negara tersebut?

Wujud beberapa simbol yang pada asasnya tidak membawa sebarang makna bagi mereka yang tidak memahami, tetapi apabila dilihat dengan lebih mendalam - anda akan mendapati wujudnya satu simbol mata berbentuk segitiga yang terletak pada sebuah piramid.

Apakah simbol itu dan kenapakah simbol mata itu, diletakkan ke dalam matawang negara Amerika Syarikat?

The Eye of Providence

constitution

Simbol mata dalam bentuk segitiga yang tertera pada matawang 1 dollar itu, dinamakan sebagai 'The Eye of Providence.' Apakah maksudnya? Dari segi istilahnya - simbol itu mewakili 'mata kuasa Tuhan yang melihat dan mengawasi segala perihal kebajikan di bumi.'

Istilah 'providence' sendiri mempunyai beberapa makna yang berkait tetapi berbeza, dengan kata akarnya 'provident' merupakan satu adjektif mewakili sifat yang mampu merancang masa depan dari segala segi dengan teliti. Sementara 'providence' pula merupakan satu kata nama, mewakili Tuhan atau kuasa yang mempengaruhi alam, berkuasa ke atas seluruh makhluk dan memberikan rahmat atau kebaikan kepada semua manusia.

Rekaan wang kertas 1 dollar Amerika Syarikat pula merupakan rekaan matawang terawal bagi negara tersebut, Dalam wang kertas tersebut, nombor 13 memainkan peranan yang sangat besar dalam rekaan yang dipaparkan, tanpa kita sedari.

Sekiranya kita mengira jumlah anak tangga piramid yang belum siap dan dipaparkan menongkat simbol mata itu, jumlah anak tangganya keseluruhan adalah 13 anak tangga. Helang yang dipaparkan memegang 13 anak panah. Tangkai zaitun yang ada juga seandainya kita kira mempunyai 13 biji buah dan 13 helai daun. Perisai yang dipaparkan juga mempunyai 13 jalur menegak dan 13 jalur melintang.

Sementara itu, tulisan dalam bahasa Latin yang berbunyi 'Annuit Coeptis' juga dihasilkan dengan 13 huruf. Maknanya dalam bahasa Melayu lebih kurang seperti 'memberikan persetujuan' (annuo) dan 'untuk menjayakan rancangan' atau 'menjayakan usaha' (coeptum). Jadi 'Annuit Coeptis' bermakna 'memberikan kerjasama untuk menjayakan rancangan.' Rancangan apa? Itu untuk lain kalilah.

Selain itu, tulisan 'e pluribus unum' yang terletak di bahagian jata negara Amerika Syarikat juga mempunyai 13 huruf kesemuanya dengan makna perkataan itu membawa makna 'daripada banyak, hanya ada satu.'

Secara akademiknya - nombor 13 yang menjadi elemen penting dalam rekaan wang kertas 1 dollar itu, digunakan kerana pada mulanya Amerika Syarikat ditubuhkan hasil daripada gabungan 13 koloni. Bagaimanapun, dalam sejarah orang Barat - nombor 13 memainkan peranan yang cukup besar - tetapi untuk artikel ini, mari kita kembali memfokuskan kepada The Eye of Providence dahulu.

Makna rasmi The Eye of Providence

eyeallseeingmoney450

Secara rasminya, The Eye of Providence diletakkan ke dalam rekaan wang kertas Amerika Syarikat - kerana mereka merasakan apa yang berlaku sepanjang pembentukan negara Amerika Syarikat, merupakan satu perkara yang mendapat bantuan Tuhan. Ini adalah penjelasan rasmi daripada pereka logo yang digunakan di dalam wang kertas itu sendiri, seorang tokoh bernama Charles Thompson.

Thompson menyifatkan setiap simbol yang ada dalam logo tersebut mempunyai makna yang tersendiri. Piramid 13 anak tangga yang belum siap itu menandakan kekuatan dan kecekalan hasrat Amerika. Mata itu pula menandakan bantuan atau pertolongan daripada Tuhan, dalam membantu menjayakan impian mereka membangunkan visi Amerika yang mereka ingin penuhi.

Dalam penerangan Thompson bagi menjelaskan kenapa simbol itu harus digunakan, beliau menggunakan istilah 'interpositions of providence'; sempena beberapa peristiwa atau kejadian yang berlaku ketika penubuhan negara Amerika Syarikat - dipercayai sebagai bukti apa yang mereka usahakan ketika itu mendapat restu Tuhan.

Elemen agama dalam pembentukan negara Amerika Syarikat

george washington natural born soldier

Salah satu perkara yang jarang diperkatakan berkenaan pembentukan Amerika Syarikat, adalah pengaruh elemen agama dalam membentuk minda pemimpin terawal negara tersebut dan dalam hal ini, George Washington merupakan antara individu paling kuat berpegang kepada kepercayaan kepada apa yang disebutkan sebagai 'Providence' ini.

Sepanjang hidup beliau, Washington seringkali berdoa kepada apa yang dinamakan sebagai Providence, untuk memberikan dia kekuatan dalam mengepalai tentera semasa dia memegang jawatan Komander. George Washington juga kerap kali menggunakan kata-kata memuji kuasa Providence sebagai unsur memperkuatkan barisan tenteranya sehinggakan semasa zaman perang Revolusi tahun 1778, Washington menyifatkan mereka yang tidak mempercayai Tuhan atau unsur Providence ini sebagai mereka yang sesat.

george washington farming 759x500

Bagi meraikan kemenangan beliau dalam peperangan menentang askar British yang ketika itu diketuai oleh Lord Cornwallis pada bulan Oktober 1781, Washington menyifatkan kemenangan yang mereka kecapi adalah ibarat 'astonishing interpositions of Providence' atau 'bantuan menakjubkan Providence'.

Kemenangan yang dikecapi tentera Amerika dalam mencapai pembebasan mereka daripada penjajahan British merupakan satu perkara yang dianggap 'suci' oleh Washington.

Selepas naik sebagai presiden pertama Amerika Syarikat, pengaruh keagamaan yang dibawa oleh George Washington dijadikan sebagai asas serta tulang belakang kepada pembentukan ideologi dan identiti negara tersebut - dengan kuasa Providence yang kerap kali dipuja, menjadi salah satu elemen yang wajib ada dalam sistem pemerintahan mereka.

Atas sebab itulah The Eye of Providence dijadikan sebagai salah satu ikon yang akan terus diangkat masyarakat Amerika Syarikat, sebagai simbol penting mewakili kepercayaan mereka kepada kuasa besar yang memenangkan mereka. Persoalan sama ada wujud kaitan di antara simbol itu, gerakan Illuminati dan gerakan Freemason dalam barisan pemimpin terawal kerajaan Amerika Syarikat tidak dapat kami jawab dalam artikel ini.

Kami menulis artikel ini hanya dengan satu tujuan - untuk membuktikan The Eye of Providence bukan hanya simbol kosong semata-mata, tetapi sebenarnya sangat berkait dengan kepercayaan-kepercayaan agama. Tetapi yang menjadi persoalannya di sini - agama apa sebenarnya dianuti George Washington?

Rujukan

The Interposition of Providence

Religion and American Presidency

Explanation of the Great Seal's SymbolismHakcipta iluminasi.com (2017)