Oleh pada 02 Aug 2018 kategori

Segitiga Bermuda sememangnya tidak asing sebagai lokasi maut yang telah "menelan" kapal dan pesawat yang melaluinya dalam abad ini.

Namun, tak ada yang membingungkan ahli sejarah Angkatan Laut sebagaimana kisah kehilangan kapal USS Cyclops pada tahun 1918.

Kapal ini tidak pernah sampai ke destinasinya iaitu Baltimore, Maryland yang berlepas dari pelabuhan di Brazil dan seabad kemudian, orang ramai masih tertanya-tanya bahana apa yang menimpa kapal ini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sebelum USS Cyclops lenyap dari Bumi

misteri kehilangan kapal uss cyclops yang masih menjadi tanda tanya

Dinamakan bersempena nama gergasi bermata satu dari mitologi Yunani, USS Cyclops adalah kapal yang sangat besar.

Berukuran 165 meter panjang dan 20 meter lebar, USS Cyclops adalah kapal pembawa arang batu terbesar dalam Angkatan Tentera Laut AS dan mempunyai kargo berkapasiti 12,500 tan.

Setelah pembinaannya di Philadelphia tamat pada tahun 1910, saiznya digembar-gemburkan di muka depan akhbar memberikan gelaran "lombong arang batu terapung".

Apabila Amerika Syarikat menyertai Perang Dunia Pertama, kapal ini dilengkapi dengan 50 senapang kaliber dan membantu menghantar para doktor serta bekalan ubat-ubatan dari Hospital John Hopkins di Baltimore ke Perancis.

Ketika ini, Leftenan Komander George Worley berkhidmat sebagai ketua kapal yang megah ini.

Kehilangan selamanya USS Cyclops

kapal uss cyclops dan uss south carolina

Setelah tiba di Brazil dengan muatan arang batu seberat 9,960 tan dan memindahkannya ke kapal Inggeris, Cyclops dimuatkan dengan 10,000 tan bijih mangan yang akan digunakan dalam pembuatan peluru senjata api lalu memulakan perjalannya menuju ke Atlantik.

Destinasinya adalah Baltimore dan walaupun tiada hentian yang dijadualkan selepas berlepas dari Brazil, kapal ini walaubagaimanapun berhenti di Barbados pada 3 Mac.

Komander George melaporkan bahawa salah satu daripada enjin kapal ini gagal untuk berfungsi disebabkan keretakan pada silinder.

Kapal itu kemudiannya meneruskan perjalanan ke Baltimore pada 4 Mac, dengan baki pelayaran kira-kira 18,000 batu nautika lagi.

misteri kehilangan kapal uss cyclops yang masih menjadi tanda tanya 2

segitiga bermuda yang dikatakan berhantu 464

Namun, kapal itu tidak menyempurnakan pelayarannya yang sepatutnya sampai pada 13 Mac.

Kapal USS Cyclops telah hilang selama-lamanya tanpa meninggalkan sebarang tanda, termasuklah 309 orang krew kapa.

Ia dilaporkan hilang di rantau yang membentuk segitiga di antara Bermuda, Miami dan Puerto Rico, menjadi salah satu mangsa misteri Segitiga Bermuda.

Cubaan merungkai misteri USS Cyclops

teori kehilangan kapal uss cyclops

Apa yang berlaku kepada kapal penghantar Angkatan Laut ini telah menjadi sumber kepada perdebatan untuk abad yang lalu dengan tiada jawapan jelas ditemui.

Lebih daripada 100 buah kapal dan pesawat telah hilang dalam garisan halimunan Segitiga Bermuda ini dan usaha mencari USS Cyclops dilakukan dengan begitu mendalam.

Kapal-kapal Angkatan Laut AS menjejaki jalan yang dipercayai dilalui kapal ini krew-krew kapal melaporkan hari demi hari untuk tanda-tanda, namun semuanya sia-sia.

Beberapa teori mengenai apa yang berlaku kepada kapal ini dan anak-anak kapalnya muncul selepas beberapa minggu dan tahun berikutan kehilangannya.

Kemungkinan ia telah diserang oleh Bot-U Jerman juga dipersoalkan, namun tiada satu pun serpihan yang ditemui.

gordon dewees salah seorang krew kapal uss cyclops

teori kehilangan kapal uss cyclops ditelan raksaksa

Dakwaan lain termasuklah laut gelora telah menenggelamkan kapal ini yang sudah dibebani dengan kargo bijih mangan.

Teori ini juga kemungkinan besar benar namun tiada ribut dilaporkan berlaku pada hari kejadian dan tiada panggilan cemas daripada kapal ini.

Seperti kehilangan lain di Segitiga Bermuda, sesetengah membuat spekulasi bahawa USS Cyclops disedut ke dalam dasar lautan oleh raksasa laut gergasi atau fenomena ghaib.

Namun, sudah tentu Angkatan Laut AS tidak memberikan pertimbangan terhadap teori ini sebaliknya mengalihkan perhatian kepada komander kapal ini.

Keraguan terhadap ketua kapal USS Cyclops

leftenan komander george wichmann worley

Antara satu teori yang lebih menarik mengenai insiden ini berkisar tentang komandernya. Leftenan Komander George Worley dilahirkan di Jerman dengan nama Johan Frederick Wichmann dan menukarkan namanya selepas berhijrah ke Amerika Syarikat.

George dilaporkan tidak menyukai krew-krewnya kerapa kekerapannya menengking dan menghukum walaupun di atas kesalahan kecil.

Spekulasi muncul bahawa dia adalah seorang yang pro-Jerman ketika Perang Dunia Pertama dan mungkin telah mengubah hala tuju kapal ke Jerman. Namun, tiada rekod oleh Jerman yang pernah ditemui untuk menyokong teori ini.

Terdapat saat-saat di mana misteri kehilangan ini kelihatan seperti dapat diselesaikan, namun ia tidak pernah berlaku.

Pada tahun 1960-an, seorang penyelam Tentera Laut percaya bahawa dia telah menemui bangkai kapal ini di luar pantai Virginia yang boleh menyokong ura-ura penampakannya di kawasan ini, namun pencarian yang dilakukan menemui jalan buntu.

misteri segitiga bermuda

Terdapat saat-saat di mana ia kelihatan seperti misteri nasib Cyclops akhirnya dapat diturunkan, tetapi mereka tidak pernah panik.

Pada tahun 1960-an, penyelam Angkatan Laut percaya bahawa dia telah menemui bangkai di luar pantai Virginia, yang akan menyokong penglihatan yang dikritik di kawasan ini oleh kapal tangki molasses, tetapi carian tidak muncul apa-apa.

Bagi Tentera Laut dan mereka yang mempunyai ahli keluarga di atas kapal tersebut, USS Cyclops kekal menjadi tragedi yang berakhir dengan tanda tanya.

Rujukan:
Hakcipta iluminasi.com (2017)