Oleh pada 25 May 2022 kategori

Gambaran alam kuantum dalam filem ant man

Alam semesta ini begitu luas. Sebagai manusia, kita secara amnya digunakan untuk mengukur sesuatu dalam unit yang lebih kecil seperti batu, kilometer, meter, dll. Perspektif saiz kita berfungsi dengan baik untuk benda di Bumi, tetapi perkara di atas sana jauh berbeza di alam semesta

Otak manusia tidak dapat memahami betapa luasnya alam semesta. Dengan kemajuan teknologi yang dikecapi kini, pernahkah anda tertanya-tanya dimanakah lokasi paling jauh yang pernah dijelajahi manusia?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Manusia sentiasa berada dekat dengan Bumi. Jarak paling jauh yang dijelajah oleh manusia secara fizikal ialah ke bulan. Dari 1969 hingga 1972, NASA menjalankan enam misi yang berjaya mendaratkan manusia di permukaan bulan. Tiada manusia yang pernah mengembara lebih jauh daripada bulan.

Menariknya, jarak paling jauh yang telah dilalui manusia berlaku semasa misi Apollo 13, yang tidak pernah mendaratkan angkasawannya di permukaan bulan kerana masalah teknikal yang hampir menyaksikan tiga orang angkasawannya kehilangan nyawa.

Apollo 13 terbang mengelilingi bulan dan mencapai jarak maksimum 248,655 batu dari Bumi. Apollo 17 pada tahun 1972 adalah misi terakhir yang mendaratkan manusia di bulan, dan malangnya, tiada siapa yang kembali sejak itu.

Selepas program Apollo, Amerika Syarikat menganggap mereka telah memenangi perlumbaan menguasai angkasa lepas, bersaing rapat dengan Kesatuan Soviet yang turut melancarkan misi-misi khas mereka meneroka angkasa lepas.

menuntut kemenangan dalam perlumbaan angkasa lepas, dan manusia dengan cepat berundur ke Bumi. Sejak 1972, tiada manusia yang melepasi orbit rendah Bumi (low Earth orbit). Angkasa lepas dan stesen angkasa yang telah dihantar manusia ke angkasa lepas semuanya kekal di orbit Bumi yang rendah.

Malah, setakat ini, tiada manusia yang meninggalkan kehidupan Bumi secara fizikal. Adakah dakwaan Elon Musk manusia bakal membina penempatan di Marikh satu idea yang realistik atau hanya cakap-cakap kosong untuk menarik perhatian orang ramai tentang dirinya?

Sejauh manakah Kapal Angkasa telah mengembara di angkasa lepas?

kapal angkasa voyager

Adalah penting untuk membezakan antara penerbangan angkasa lepas manusia dan penerbangan angkasa robotik apabila membincangkan penerokaan ke angkasa lepas. Manusia mungkin hanya mengembara sejauh bulan, tetapi kapal angkasa robotik telah melalui jarak yang jauh lebih jauh.

Pada masa ini, objek buatan manusia yang paling jauh dari Bumi ialah kapal angkasa Voyager 1. Dilancarkan bersama Voyager 2 pada tahun 1977, objektif misi Voyager adalah untuk mengambil kesempatan daripada penjajaran planet yang jarang berlaku, yang menyaksikan semua gergasi gas luar sejajar dengan Bumi.

Voyager 1 dan 2 kedua-duanya melengkapkan penerbangan ke Musytari dan Zuhal, dan Voyager 2 melawat Uranus dan Neptune. Memandangkan tiada udara di angkasa, kapal angkasa akan mengalami sedikit atau tiada rintangan atau hakisan, membolehkan mereka bergerak pada kelajuan tinggi hampir selama-lamanya.

Selepas Voyagers menyelesaikan perjalanan mereka ke planet-planet tersebut, satu lagi fasa dalam misi mereka bermula: di manakah sistem suria berakhir? Sempadan sistem suria ialah kawasan di mana sinaran dari luar sistem suria melebihi sinaran Matahari, kawasan yang dipanggil heliopause.

misi ke bulan 505

Voyager 1 meninggalkan heliopause pada November 2012, menjadikannya objek buatan manusia pertama yang meninggalkan sistem suria. Pada masa ini, Voyager 1 berada hampir 15 bilion batu jauhnya.

Voyager 2 meninggalkan sistem suria beberapa tahun kemudian pada November 2018 dan kini berada 11 bilion batu jauhnya. Voyager 1 dan 2 adalah satu-satunya objek buatan manusia yang tersisa dalam sistem suria dan pada masa ini merupakan objek paling jauh yang pernah dilancarkan oleh manusia ke angkasa lepas.

Oleh kerana hampir tiada apa-apa di angkasa untuk menghakis Voyagers, mereka akan meneruskan perjalanan mereka selama berbilion tahun. Lama selepas Bumi telah ditelan oleh Matahari dan sistem suria tidak lagi wujud, kedua-dua Voyagers itu masih akan hanyut merentasi kekosongan angkasa yang luas.

Lama selepas manusia tidak lagi wujud, kedua-dua kapal angkasa itu akan meneruskan warisan spesies yang mengimpikan perjalanan antara bintang.

Apakah yang bakal dicapai manusia di masa hadapan?

misi marikh

Walaupun manusia masih belum melakukan perjalanan lebih jauh daripada bulan, sesetengah saintis percaya kita hanya menunggu masa sebelum kita memulakan perjalanan yang membawa melampaui batas planet kita.

Destinasi yang paling jelas ialah Marikh. Pada jarak purata 142 juta batu, Marikh adalah lebih 550 kali lebih jauh daripada bulan. Mengembara jarak yang begitu jauh dalam ruang antara planet bukanlah tugas yang mudah, namun NASA merancang untuk mendaratkan manusia di Marikh pada tahun 2030-an.

Sekiranya misi itu berjaya, manusia akan memecahkan rekod sebelumnya tentang jarak terjauh yang dilalui di angkasa. Sekiranya masyarakat menjadi tamadun angkasa lepas, kita mungkin merentasi seluruh sistem suria, mungkin melawat bulan-bulan sistem suria luar.

Suatu hari nanti, kita mungkin meninggalkan sistem suria dan mengembara ke dunia lain di sekeliling bintang lain. Cita-cita sebegini mungkin kedengaran mustahil, terpulang kepada anda sama ada mahu mempercayainya atau tidak. 

Kredit:

  1. Space
  2. World Atlas
  3. Science ABCHakcipta iluminasi.com (2017)