Orang kata cantik itu subjektif. Namun, tidak semua manusia dilahirkan memiliki paras rupa yang tampan, cantik dan menawan. Namun, tahukah anda di Amerika Syarikat satu ketika dahulu anda boleh dikenakan "denda" sekiranya kelihatan hodoh di tempat awam?

Pada tahun 1880-an, anda boleh didenda kerana menjadi hodoh di khalayak ramai. Ordinan di seluruh Amerika Syarikat tidak membenarkan sesiapa sahaja yang "berpenyakit, cacat, dicacatkan atau dalam apa-apa bentuk kecacatan sehingga menjadi objek yang tidak sedap dipandang atau menjijikkan" untuk muncul di tempat awam.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Undang-undang ini juga bukan jenaka, ia datang dengan definisi ketat tentang keburukan dan kehodohan yang merentasi kelas sosial dan status ekonomi. Di Amerika abad ke-19, bukan satu rahsia lagi bahawa kelas sosial dan penampilan seseorang berjalan seiring.

Beberapa ketika pada tahun 1867, salah satu pertama undang-undang hodoh telah diluluskan di San Francisco "Untuk Melarang Pengemis Jalanan Dan Menahan Orang Tertentu Daripada Muncul Di Jalanan Dan Tempat Awam".

Jalan-jalan telah dibersihkan melalui undang-undang ini supaya seorang wanita boleh berkeliaran bebas daripada ketakutan daripada "raksasa hodoh" yang melepak di sudut-sudut jalanan.

Perkataan-perkataan seperti 'menjijikkan', 'tidak sedap dipandang', 'kecacatan fizikal' dan seumpamanya dimuatkan dalam kebanyakan ordinan di seluruh Negeri, tetapi setiap undang-undang mempunyai versi tersendiri yang melarang perbuatan mengemis dan merayau-rayau untuk penipu yang kelihatan hodoh itu.

Sebuah artikel di Chicago Tribune menyebut penyingkiran pengemis yang tidak sedap dipandang dari jalanan sebagai faedah untuk orang awam. Apabila kemalangan di bidang industri meningkat, seorang lelaki tanpa jari dilihat sebagai pekerja berpengalaman yang mungkin menjadi mangsa kemalangan pekerjaan.

Perbahasan dan kontroversi undang-undang

gelandanga

Dalam persekitaran sosial yang begitu kompleks, bagaimanakah orang ramai akan bertindak balas terhadap undang-undang diskriminasi terhadap mereka yang kelihatan hodoh dan cacat?

Pada tahun 1881, James Peevey meluluskan ordinan melalui Majlis Bandaraya Chicago sebagai undang-undang anti-pengemis terhadap mereka yang menimbulkan "kehodohan" mereka untuk menggalakkan sumbangan sedekah. Denda $1 hingga $50 telah dikenakan ke atas mana-mana orang miskin yang sepadan dengan kriteria ditetapkan dan dihantar ke pusat gelandangan Cook County Poorhouse.

Tetapi undang-undang ini juga mewajibkan pengecualian untuk tentera yang cacat kerana menghormati veteran perang. Dari masa ke masa, memo Peevey telah dibahaskan secara meluas dan disemak untuk memasukkan definisi yang teliti kehodohan dan larangan yang kemudiannya dilaksanakan sebagai salah satu undang-undang hodoh yang paling tidak berperikemanusiaan.

Ini termasuk larangan pekerjaan serta diskriminasi sosial untuk pelbagai kumpulan orang cacat fizikal. Tetapi pada masa itu adalah pemahaman umum bahawa undang-undang itu bukanlah undang-undang menyeluruh terhadap mereka yang cacat, tetapi hanya terhadap mereka yang tidak dapat menampung diri mereka secara kewangan.

Peningkatan sensitiviti masyarakat

veterang perang

Jurang antara kaya dan miskin dengan itu mula menjadi lebih mendalam. Walaupun askar dan artis kontemporari mendapat tempat dalam masyarakat, penganggur telah ditolak lebih jauh ke tepinya. Pada masa itu, kerajaan tempatan bandar enggan menerima perbezaan antara mereka yang mengemis kerana terlalu malas untuk bekerja dan mereka yang mengemis kerana mereka tidak mendapat pekerjaan.

Pekerja industri juga dikecualikan daripada undang-undang selagi mereka boleh mencari kerja dan menyara diri sendiri. Walau bagaimanapun, garis perbezaan antara undang-undang anti-pengemis dan undang-undang hodoh dibiarkan kabur.

Orang ramai kemudiannya telah mula mengambil tahu tentang pekerja kereta api yang kehilangan anggota badan di tapak kerja dan Persatuan Pertolongan dan Bantuan dilihat memberikan bantuan sementara kepada mereka agar mereka boleh bangkit semula.

Tanggapan asas kekal bahawa jika anda boleh menyokong diri anda, anda layak berada dalam kalangan masyarakat. Jika tidak, anda adalah dianggap "hodoh". Oleh itu, undang-undang terpakai kepada orang ramai lebih kepada alasan ekonomi daripada berdasarkan penampilan.

Penerimaan terhadap golongan OKU

veteran perang amerika syarikat 710

Hanya pada penghujung Perang Dunia pertama, sensitiviti orang ramai terhadap undang-undang ini semakin menebal. Apabila para tentera yang pulang ramai yang mengalamai pekak dan buta atau kehilangan anggota badan, mentaliti masyarakat ketika itu beralih ke arah penerimaan orang kurang upaya.

Istilah 'undang-undang hodoh' telah dianugerahkan kepada ordinan kejam pada tahun 1975 untuk subjek perkara mereka dan kerana kesannya yang mengerikan. Menjelang tahun 1974 undang-undang itu telah pun dimansuhkan.

Orang kurang upaya secara beransur-ansur ditawarkan lebih banyak akses dan pada tahun 1990, Akta Orang Kurang Upaya Amerika telah diluluskan di Amerika Syarikat yang menekankan penerimaan masyarakat setempat terhadap golongan ini.

Kredit:

  1. Chicago Tribune
  2. Amusing Planet
  3. Research Gate
  4. Timeline
  5. History DailyHakcipta iluminasi.com (2017)