biodata penuh afieq shazwan peserta big stage dan penyanyi lagu seandainya 1

Biodata

Nama penuh: Muhammad Shafieq Shazwan bin Zamros

Tarikh lahir: 5 September 1997​

Umur: 21 tahun

Asal: Kampung Jawa, Selangor​

Syarikat rakaman: FMC Music

Media sosial: Instagram @afieq.shzwn, Facebook Afieq Shazwan, Facebook page Afieq Shazwan, Twitter @Afieq_shzwn dan Tik Tok afieq.shzwn

Fakta Menarik

1. Aktif sejak tahun 2008 iaitu kemunculan dalam program realiti Idola Kecil musim pertama di usia 11 tahun sehingga berjaya bergelar antara finalis akhir.

2. Kemudiannya beliau terpilih menjejakkan kaki ke Pentas Mystarz Oolala, juga tersenarai sebagai peserta peringkat akhir.

3. Pernah memegang watak Tun Dr Mahathir Mohamad sewaktu kecil dalam pementasan Teater Tun Mahathir 1 dan 2, sebuah teater yang dikatakan antara yang terbaik di Malaysia, berlakon di sisi pelakon ternama, Erra Fazira dan Zizan Nin. 

4. Selain itu, beliau juga aktif membintangi drama dan siri televisyen, antaranya Idola Kecil Cindarella Stories, Idola Kecil The Series, Dunia Eicak, Elly & Epit dan Miss Kapten Cikgu Waiz.

5. Pada tahun 2017, beliau memaklumkan sedang mengikuti pengajian dalam jurusan Diploma Perniagaan dan Pengurusan di Management and Science University (MSU), Shah Alam.

6. Pada awal 2018, Afieq melancarkan single berjudul 'Seandainya' ciptaan sepenuhnya oleh Gouffran dan Sang Hitam dan sehingga kini ia telahpun meraih lebih 520,000 tontonan untuk video lirik dan lebih 270,000 tontonan untuk video muzik rasmi di laman Youtube.

7. Pada Ogos 2018, beliau menyertai program realiti terbaru terbitan Astro berjudul Big Stage, bersaing dengan sembilan penyanyi muda terkenal iaitu Ariff Bahran, Syafiq Farhain, Tajul, Andi Bernadee, Baby Shima, Fara Hezel, Sarah Suhairi, Sissy Iman dan Wani Kayrie.

Foto Terkini

biodata penuh afieq shazwan peserta big stage dan penyanyi lagu seandainya 2

biodata penuh afieq shazwan peserta big stage dan penyanyi lagu seandainya 3

biodata penuh afieq shazwan peserta big stage dan penyanyi lagu seandainya 4

biodata penuh afieq shazwan peserta big stage dan penyanyi lagu seandainya 5

biodata penuh afieq shazwan peserta big stage dan penyanyi lagu seandainya 6

Video Muzik Popular

Rujukan:

1. Laman Sesawang Rasmi Big Stage

2. Wikipedia Shafieq Shazwan

3. Mstar

4. Youtube FMC Music

5. Instagram Afieq ShazwanHakcipta iluminasi.com (2017)