Kredit foto: Instagram @ainaabdul

    

Aina Abdul merupakan antara penyanyi yang berjaya menjejakkan kaki ke pentas berprestij, Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL34) menerusi pertaruhan single terbaharunya, Sumpah.

Bakat kelahiran program realiti Mentor Legend ini terlebih dahulu meraih pelbagai pencapaian termasuk menjuarai salah sebuah kategori di World Championships of Performing Arts (WCOPA) 2014 yang berlangsung di Los Angeles.

    

Biodata

1. Nama sebenarnya, Nurul Aina binti Abdul Ghani. Dikenali dengan nama pentasnya, Aina Abdul.

2. Berusia 26 tahun (2019).

3. Berasal dari Negeri Sembilan.

4. Bekas penuntut Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri, sebelum melanjutkan pengajian di Universiti UCSI di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

5. Bakatnya dikesan menerusi pertandingan realiti nyanyian, Mentor Legend 2014 yang mengangkatnya sebagai naib juara di bawah bimbingan mentor, Ella.

6. Memulakan langkah dalam bidang seni suara menerusi single sulung berjudul Ini Yang Kau Mahu yang diterbitkan pada September 2015. Lain-lain single dipopularkannya seperti Sumpah, Ghost, Reminiscing, Ribut Hati dan Shadow.

7. Selain bergelar penyanyi yang memperjuangkan genre muzik pop, beliau juga bergiat aktif sebagai pelakon, komposer dan penulis lirik.

8. Pernah membintangi drama rantaian Seindah Takdir Cinta yang bersiaran di slot Akasia TV3 pada 2016.

9. Merangkul kemenangan di World Championships of Performing Arts (WCOPA) 2014 di Los Angeles menerusi kategori Vocalist of The World.

10. Lain-lain pencapaian beliau termasuk pernah menjuarai Golden Voice Of MBPJ 2012, tempat kedua Bintang Idola Berita Harian 2011, bergelar finalis Irama 1 Malaysia RTM 2010, Metro Idol 2010 dan Bintang Remaja RTM.

   

Fakta Menarik

  • Bekas pelajar jurusan muzik daripada sebuah kolej swasta.
  • Namanya antara yang berjaya membolosi Top 5 kategori Artis Baharu Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) ke-32 (2019) meskipun tidak membawa pulang trofi kemenangan.
  • Sumpah, single nyanyian dan ciptaannya yang mengangkat isu tekanan dan kemurungan, merupakan antara lagu yang melayakkan diri ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL34) yang dijadualkan berlangsung pada Februari depan.
  • Sehingga kini beliau mempunyai lebih 50 buah lagu dalam simpanan dan bersedia untuk berkongsi dengan mana-mana penyanyi yang berminat mendapatkan khidmatnya sebagai komposer.
  • Kariernya mendapat sokongan penuh daripada kelab peminat yang dinamakan sebagai 'Aination'
  • Laman Instagramnya, @ainaabdul diikuti lebih 112,000 peminat.

   

Baca: 10 Fakta Penyanyi Aina Abdul Yang Ramai Tak Tahu!

   

Foto

aina abdul

sumpah aina abdul

siapa aina abdul

aina abdul mentor

aina abdul biodata

instagram aina abdul

wikipedia aina abdul

Kredit foto: Instagram @ainaabdul

   

Video

Kredit video: Sumpah - Aina Abdul | #SFMM34

   

Sumber:

1. Wikipedia Aina Abdul

2. Azmil Juara Mentor Legend

3. 8 Sebab Aina Lebih Berbaloi Untuk Diundi Sebagai Juara #MentorLegend

4. Aina Abdul Terus Angkat Isu Tekanan Dalam Lagu

5. Aina kongsi masalah mental dalam video Sumpah

6. Spotify Aina Abdul

7. Bintang Baharu, Lama Hangatkan Saingan Top 5 ABPBH 32

   
Hakcipta iluminasi.com (2017)