Kredit foto: Instagram Siti Hariesa

        

Mula muncul sebagai peserta dalam Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019, Siti Hariesa kini telah menjadi wajah yang dikenali dalam kalangan peminat drama tempatan.

Penglibatannya dalam lakonan drama bersiri sensasi bertajuk Perempuan Itu, yang secara eksklusif ditayangkan di aplikasi Tonton, berjaya menarik perhatian penonton dan membantu memperkukuh lagi namanya.

Kami kongsikan lapan fakta menarik tentang aktres yang semakin laris namanya dalam bidang seni ini.

         

siti hariesa family

        

1. Dalam keluarganya, Siti Hariesa merupakan anak perempuan tunggal di kalangan adik-beradiknya.

         

siti hariesa halim

        

2. Hariesa pernah mengikuti pengajian dalam bidang Diploma Pengurusan di Management and Science University (MSU) di Shah Alam, Selangor.

         

siti hariesa wikipedia 899

         

3. Penglibatan Hariesa dalam dunia seni lakonan berlaku secara kebetulan dan tanpa dirancang selepas beliau menyertai sesi uji bakat Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 ketika bergelar mahasiswi. Pada masa itu, DFKL sedang menjalankan sesi jelajah di Management and Science University, tempat beliau menuntut.

           

siti hariesa dan siti khadijah

         

4. Antara drama lakonan pertama yang menampilkan Hariesa sebagai wajah pelakon ialah siri mini Voice Note, sebuah drama bergenre misteri thriller yang disiarkan dalam slot Samarinda TV3 pada tahun 2019. Dalam siri ini, beliau berkongsi layar dengan bintang-bintang ternama seperti Sharifah Sakinah, Amelia Henderson, Shasha Abedul, Scha Elinnea, Rita Rudaini, Zamarul Hisham dan ramai lagi.

         

siti hariesa birthday

          

5. Hariesa pada bulan lalu telah diundang untuk menyertai malam kemuncak Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) Ke-35 dengan tugas sebagai penyampai trofi. Beliau berkongsi peranan tersebut bersama pelakon baharu, Meerqeen, dan hos terkenal, Sherry Alhadad.

         

siti hariesa height

         

6. Sekiranya tidak mengambil haluan dalam bidang seni, mengikut pandangan Hariesa, beliau mungkin kini menjadi pensyarah bagi subjek Bahasa Inggeris sebagai pilihan kerjaya masa hadapan selain daripada melibatkan diri dalam bidang lakonan.

          

rajuk karina

          

7. Dalam hal kecantikan dan fesyen, Hariesa mengambil inspirasi daripada Devon Lee Carlson, seorang pempengaruh fesyen dan bintang Youtube yang ternama dari Amerika, sebagai idola beliau.

          

pelakon rajuk karina

         

8. Mengenai perkembangan terkini, Hariesa menyertai drama berbentuk episod yang diadaptasi daripada novel Sufea Hareez berjudul Rajuk Karina. Siri ini akan ditayangkan dalam slot Akasia di saluran TV3, dan beliau akan memegang teraju utama bersama pelakon-pelakon hebat seperti Yusuf Bahrin, Nazim Othman, Puteri Aishah, Shweta Sekhon, Haidar Hasanudin, Sera Melissa, Neera Azizi dan ramai lagi.

Selain itu, beliau turut akan muncul dalam siri Perempuan Ilmu Hitam yang diterbitkan oleh Saphire Screen Sdn Bhd dan diarahkan oleh Amor Rizan. Siri ini akan hadir eksklusif di platform Tonton.

        

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Rajuk Karina (Slot Akasia TV3)

        

Untuk biodata asas Siti Hariesa, baca artikel: Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Siti Hariesa

          

novel rajuk karina

siti hariesa 204

Pelakon yang berumur 25 tahun ini dikatakan memiliki rupa wajah yang hampir serupa dengan aktres Siti Khadijah Halim

perempuan itu 723

drama rajuk karina

rajuk karina episode

sinopsis rajuk karina

Kredit foto: Instagram Siti Hariesa

       

Kredit video: Kisah Selebriti: Siti Hariesa | Nona (23 Jul 2023)

          

Sumber:

1. Kisah Selebriti: Siti Hariesa | Nona (23 Jul 2023)

2. Biodata Selebriti Siti Hariesa | A.Aida Production

3. Diari Cantik GLAM Bersama Pelakon, Siti Hariesa

4. MSU - Management & Science University

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)