Oleh pada 13 Aug 2018 kategori

Kini seluruh negara kecoh membincangkan mengenai perihal golongan LGBT. Gelombang ini dilihatkan semakin berkembang pesat dengan tokoh-tokoh ternama dilihatkan menyokong gerakan ini dengan begitu terang-terangan.

Terbaru perjuangan terhadap hak-hak golongan LGBT dikemukakan yang melihatkan ramai rakyat Malaysia tidak senang duduk di atas penerimaan sosial yang diinginkan mereka.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Jika dilihatkan, undang-undang di Malaysia sudah patut membuatkan golongan ini berpuas hati kerana tidak diancam, jika dibandingkan dengan negara-negara lain yang lebih ekstrem.

iluminasi.com kongsikan 8 negara yang paling berbahaya di dunia untuk golongan LGBT.

1. Iraq

pergerakan lgbt di iraq

"Ia bergantung kepada bahagian negara yang mana anda berada, namun saya gambarkan Iran dengan 2 perkataan iaitu "tidak selamat" bagi golongan LGBT," kata Amir Ashour, satu-satunya aktivis homoseksual Iraq.

Dia menerangkan bahawa ia bukan sahaja ancaman darpada ISIS di Mosul dan Hawija.

Di Baghdad dan tengah-tengah Iraq kekejaman adalah lebih jelas daripada kumpulan yang disokong oleh kerajaan, yang mana melakukan kempen pembunuhan.

Yang terbaru adalah pada Januari 2017 di mana beberapa orang telah dibunuh namun khabar angin mengatakan terdapat senarai 100 nama yang terbunuh.

Serangan terhadap individu homoseksual di bawah Isis telah dilaporkan secara meluas.

Namun, kempen pembunuhan individu homoseksual di Iraq yang sistematik berlaku sebelum kumpulan pengganas ini bertindak dan masih berterusan sehingga kini.

lgbt di iraq

golongan lgbt di iraq diseksa 272

Amir Ashour yang merupakan pengasas kumpulan LGBT IraQueer, menganggarkan sekurang-kurangnya berlaku satu kempen pembunuhan setiap tahun sejak tahun 2006.

Kawasan komuniti yang disyaki telah dibakar atau dibom. Ia tidak selamat untuk bertemu dengan orang sekurang-kurangnya 6 tahun terutamanya apabila mereka disasarkan melalui aplikasi temu janji. 

"Kami tak ada ruang sama ada online atau offline," tambah Amir dengan sedih.

Adalah jelas LGBT di Iraq masih mencari cara untuk berhubung dengan apa cara sekalipun. Amir berkata rangkaian NGO nya berkembang pesat dengan laman web organisasi yang mendapat 11,000 lawatan sebulan, kebanyakannya dari dalam Iraq. 

"Apa yang hebat adalah kita dapat menyediakan sumber untuk LGBT Iraq yang tidak pernah ada untuk kita satu ketika dulu,".

2. Iran

lgbt di iran

Para pemimpin Iran menggambarkan homoseksual sebagai "kehancuran moral" atau "barbarisme barat moden". Amnesty International menganggarkan bahawa 5,000 gay dan lesbian telah dibunuh di Iran sejak revolusi Iran 1979.

Walaupun ia agak kurang berlaku ketika ini, namun ia masih berlaku. Pada musim panas 2016 seorang remaj lelaki berusia 19 tahun digantung di wilayah Markazi Iran, dan pada tahun 2014 dua lelaki telah dibunuh.

Ancaman peras ugut kini menjadi masalah besar bagi lelaki homoseksual, jelas Saghi Ghahraman, pengasas Pertubuhan Queer Iran.

Ini kerana undang-undang yang rumit di Iran mengenai homoseksual bermakna lelaki berhadapan dengan hukuman yang berbeza atas kesalahan persetubuhan hubungan seksual, bergantung sama ada mereka adalah "aktif" atau "pasif".

Inividu pasif berhadapan hukuman mati, tetapi individu yang aktif hanya berhadapan dengan hukuman yang sama jika sudah berkahwin.

Undang-undang ini boleh menyebabkan ketidakpercayaan antara pasangan, jika tertangkap, satu-satunya pertahanan untuk pasangan pasif adalah dirogol. Ini juga mewujudkan suasana untuk memeras ugut.

Dan dalam undang-undang yang luar biasa, bapa dan datuk diberi hak di bawah undang-undang Iran untuk membunuh anak mereka, membuatkan pembunuhan "kehormatan" sah di sisi undang-undang.

pergerakan lgbt di iran

sokongan terhadap lgbt iran

"Sejak kecil, kanak-kanak bermula belajar dari rumah bahawa dunia sangat bermusuhan dengan golongan LGBT," kata Saghi Ghahraman.

Layanan kerajaan terhadap komuniti transgender tidak begitu jelas.

Sejak tahun 1983, ketika Ayatollah Khomeini mengeluarkan fatwa yang membenarkan penerimaan orang transgender di dalam masyarakat, pembedahan semula jantina telah tersedia dan warga Iran boleh mengambil pinjaman kewangan untuk melakukan pembedahan.

Malah, Iran adalah negara yang menjalankan lebih banyak operasi penukaran jantina daripada mana-mana negara lain di dunia, selain Thailand.

Ia adalah memberikan dua kelebihan kepada komuniti LGBT, iaitu pembedahan telah menjadi penyelesaian kontroversial bagi lelaki homoseksual yang cuba menerima kepercayaan terhadap seksualiti mereka dan kerajaan enggan mengiktiraf individu transgender yang tidak mahu menjalani pembedahan.

3. Honduras

lgbt di honduras

Satu kajian global mendapati bahawa Honduras mempunyai jumlah pembunuhan transgender tertinggi berbanding penduduknya. Tetapi ia bukan hanya transgender sahaja orang yang berisiko.

Selepas presiden berhaluan kiri, Manuel Zelaya, digulingkan pada tahun 2009, pembunuhan LGBT melonjak naik; 215 nyawa telah terbunuh sejak rampasan kuasa tersebut.

Adalah penting untuk memahami konteks yang lebih luas iaitu dalam beberapa tahun kebelakangan ini, rakyat Honduras dapat membunuh tanpa dihukum dan tanpa menghiraukan jantina mangsa.

Ini sekaligus menjadikan Honduras sebagai ibu kota pembunuhan di dunia dengan kadar pembunuhan nasional sebanyak 60 setiap 100,000 orang.

Namun, kes pembunuhan LGBT lebih cenderung untuk tidak dihukum, menurut laporan Suruhanjaya Antara-Amerika mengenai Hak Asasi Manusia, kerana stereotaip diskriminasi yang popular di kalangan anggota polis.

perjuangan lgbt di honduras

Apa yang menariknya, walaupun menerima ancaman pembunuhan, komuniti LGBT Hondurans aktif dalam kedua-dua masyarakat madani dan politik.

Apabila René Martínez dibunuh pada Jun tahun lalu, beliau adalah ahli parti yang menerajui kerajaan Honduras.

Aktivis LGBT Erick Martinez juga merupakan calon untuk kongres Honduras. Dia memberitahu bahawa keadaan semakin baik tetapi masih ada cabaran.

"Aktivis LGBT mula dipilih pada tahun 2012 dan kami kini melihat hasilnya kerana kami mempunyai lebih ramai orang LGBTI yang dapat mempengaruhi parti-parti politik,". kata Erick Martinez.

4. Uganda

kumpulan lgbt uganda

Bilangan pelarian LGBT yang dihasilkan oleh sesebuah negara merupakan satu penunjuk lain tentang betapa berbahaya sesebuah negara itu untuk orang LGBT.

Antara tahun 2014 hingga 2016, Friends Ugandan Safe Transport Fund, sebuah persatuan Quaker yang berpangkalan di Amerika Syarikat melaporkan bahawa mereka menyokong lebih daripada 1,800 individu LGBT untuk melarikan diri dari Uganda.

Adalah sangat mudah untuk memahami mengapa golongan ini mahu tinggalkan Uganda. Pada 2014, kerajaan Uganda cuba memperkenalkan Akta Anti-Homoseksual yang kontroversi, yang pada mulanya termasuk peruntukan hukuman mati.

kumpulan lgbt uganda 2

tentangan lgbt di uganda

Ia kemudiannya diisytiharkan tidak mengikut perlembagaan di mahkamah Uganda, tetapi kerosakan telah berlaku, dan keganasan homophobik telah dihalalkan.

Orang ramai muncul di akhbar Uganda, yang menerbitkan senarai "200 orang homoseksual", walaupun mengetahui bahawa pendedahan identiti individu LGBT boleh menyebabkan mereka dibunuh.

Laporan oleh NGO Ugugo SMUG menunjukkan bahawa penganiayaan berdasarkan orientasi seksual telah meningkat dalam dua tahun selepas tindakan tersebut.

5. Rusia

gerakan lgbt di rusia

Satu acara homoseksual masih diterima di Moscow. Tetapi kerajaan Putin secara terbuka melihatkan mereka adalah anti-homoseksual, dan membincangkan undang-undang homofobia yang lain.

Undang-undang tersebut mencadangkan mereka yang memaparkan orientasi bukan heteroseksual atau identiti jantina berlainan di tempat awam agar dipenjarakan.

Hampir tiga perempat daripada orang Rusia percaya bahawa homoseksual tidak dapat diterima secara moral. Sikap Rusia terhadap homoseksual telah berada di tahap genting ketika Sukan Olimpik Musim Sejuk 2014 di Sochi.

penduduk rusia membantah putin

bekas tentera rusia menangkap aktivis lgbt

Hanya lapan bulan sebelum pertandingan, badan kerajaan Rusia, Duma, meluluskan undang-undang mengharamkan penyebaran propaganda homoseksual kepada individu bawah umur, yang termasuk acara kebanggaan homoseksual dan menyokong hak-hak homoseksual .

Undang-undang ini juga mengharamkan pasangan homoseksual  asing daripada mengambil anak angkat daripada Rusia. Malah, acara-acara yang telah dipublisikasikan dengan baik telah diganggu oleh kumpulan samseng yang ganas.

Tidak ada tindakan yang diambil terhadap kumpulan samseng yang menyerang golongan LGBT seperti Occupy Pedophilia, rangkaian nasional Rusia yang menyeksa lelaki homoseksual dan kemudiannya menyiarkan video tindakan mereka di atas talian.

6. Mesir

lgbt di mesir

Mesir secara meluas dianggap sebagai negara yang memenjarakan golongan homoseksual terbesar di dunia.

New York Times menganggarkan sekurang-kurangnya 250 orang daripada golongan LGBT telah ditangkap sejak tahun 2013 manakala blog LGBT, "76 Crimes" menganggarkan bahawa jumlah itu mendekati 500 orang.

Menjadi homoseksual atau transgender tidak menyalahi undang-undang di Mesir, namun sejak tentera mengguling presiden Mohamed Morsi pada tahun 2013, pihak berkuasa telah terlibat dalam tindakan keras terhadap komuniti LGBT.

Mereka memenjarakan golongan LGBT atas tuduhan "perbuatan jahat", yang mana dihukum penjara sehingga 17 tahun.

lgbt di mesir 2

Tempat mesyuarat tradisional menjadi semakin tidak selamat, dan sejak tahun 2014 aplikasi temu janji homoseksual seperti Grindr telah memberi amaran kepada pengguna Mesir mereka bahawa "polis mungkin menyamar sebagai LGBT di media sosial untuk memikat kamu".

Pihak polis juga telah menjemput wartawan dan jurukamera bersama-sama dalam serbuan (seperti rancangan 999), individu yang ditangkap boleh didedahkan identiti homoseksualnya keluar ke seluruh negara, walaupun tersalah tangkap.

Pada tahun 2014, 26 lelaki telah difilemkan ketika mereka ditangkap dalam keadaan telanjang dan dituduh oleh penyampai TV sebagai "sedang meninggalkan pelacuran homoseksual".

Kesemua 26 lelaki kemudiannya dibebaskan tetapi akibat daripada kes itu menyebabkan seorang lelaki cuba membakar dirinya hingga mati.

7. Nigeria

lgbt di nigeria

Daripada mereka yang ditemubual untuk Kaji Selidik Sikap Global ILGA-RIWI mengenai Golongan LGBTI, 51% mengatakan mereka sangat bersetuju dengan kenyataan "menjadi lesbian, gay, biseksual atau transgender sepatutnya dikategorikan sebagai jenayah" menjadikannya negara yang paling homofobia daripada 45 negara yang dikaji.

Nigeria mengenakan ancaman hukuman penjara 14 tahun atas perbuatan homoseksual, dan di bawah undang-undang yang diluluskan pada tahun 2013, mana-mana rakyat Nigeria yang terlibat dengan organisasi homoseksual juga boleh dipenjara selama 10 tahun.

Undang-undang ini, bersama-sama dengan undang-undang Syariah di kawasan Islam di negara ini bermakna adalah tidak selamat untuk mendedahkan secara umum identiti LGBT di banyak bahagian Nigeria.

Tetapi bagi Olumide Makanjuola, pengarah eksekutif The Initiative for Equal Rights (TIERS), penerimaan sosial merupakan isu yang lebih besar daripada perlindungan undang-undang untuk masyarakat LGBT.

lesbian nigeria

"Anda boleh melaksanakan semua undang-undang yang anda mahu tetapi ia tidak penting kecuali anda menerima golongan LGBT secara sosial" katanya, menjelaskan bahawa sebagai negara yang terlalu beragama dengan populasi 182 juta, apa-apa penglibatan perlu berada di tahap kritikal untuk mengubah sikap. 

Tambah Olumide lagi, bagi setiap 100 ahli politik, contohnya, mungkin seorang sahaja yang progresif tetapi kempen pilihan raya rapat dengan sistem keagamaan, jadi jika seorang ahli politik mendapat kuasa dengan bantuan gereja atau masjid, dia mempunyai kewajipan terhadap mereka.

Olumide Makanjoula menambah, walau bagaimanapun, Nigeria telah banyak berkembang.

"Hakikatnya, 10 tahun yang lalu kami tak dapat mengadakan perbualan ini. Tetapi pada hari ini kami mempunyai organisasi LGBT yang ramai, kami dapat mengadakan acara awam dan kami boleh melakukan penglibatan komuniti. "

8. Brunei

sultan hassanal bolkiah

Jiran negara kita juga mengenakan hukuman maksimum iaitu hukuman mati bagi pesalah LGBT.

Sejak tahun 2014, Brunei Darussalam memasukkan secara berfasa ke dalam Perintah Kanun Keseksaan Syariah (SPC Order 2013), walaupun mendapat kritikan pelbagai negara luar terhadap defisit hak asasi manusia.

Fasa kedua dan ketiga dilaksanakan pada tahun 2015 dan 2016, di mana hukuman mati untuk tingkah laku seksual sesama jantina dilaksanakan, untuk kedua-dua lelaki dan wanita beragama Islam.

protes terhadap undang undang syariah brunei

Walaupun menerapkan hukuman mati dalam undang-undangnya, namun pelaksanaan tidak pernah berlaku di Brunei. UHCHR mendesak Kesultanan Brunei untuk membatalkan hukuman tersebut.

"Ini kerana kita memerlukan Allah Yang Maha Kuasa, dengan segala rahmat-Nya, telah membuat undang-undang untuk kita, supaya kita dapat menegakkan keadilan," kata Sultan Hassanal Bolkiah.

Negara anti-homoseksual

Senarai 74 negara dan entiti politik bebas yang melaksanakan undang-undang anti-homoseksual:

Benua Africa

 1. Algeria
 2. Angola
 3. Botswana
 4. Burundi
 5. Cameroon
 6. Comoros
 7. Mesir
 8. Eritrea
 9. Ethiopia 
 10. Gambia
 11. Ghana
 12. Guinea
 13. Kenya
 14. Liberia
 15. Libya
 16. Malawi
 17. Mauritania
 18. Mauritius
 19. Morocco
 20. Namibia
 21. Nigeria
 22. Senegal
 23. Sierra Leone
 24. Somalia
 25. Sudan Selatan
 26. Sudan
 27. Swaziland
 28. Tanzania
 29. Togo
 30. Tunisia
 31. Uganda
 32. Zambia
 33. Zimbabwe

Benua Asia, termasuk the Timur Tengah

 1. Afghanistan
 2. Bangladesh
 3. Bhutan
 4. Brunei
 5. India
 6. Iran
 7. Iraq
 8. Kuwait
 9. Lubnan 
 10. Malaysia
 11. Maldives
 12. Myanmar
 13. Oman
 14. Pakistan
 15. Palestin
 16. Qatar
 17. Arab Saudi
 18. Singapura
 19. Sri Lanka
 20. Syria
 21. Turkmenistan
 22. Emiriah Arab Bersatu
 23. Uzbekistan
 24. Yaman

Benua Amerika

 1. Antigua & Barbuda
 2. Barbados
 3. Dominica
 4. Grenada
 5. Guyana
 6. Jamaica
 7. St Kitts & Nevis
 8. St Lucia
 9. St Vincent & the Grenadines

Di Amerika Syarikat, undang-undang anti-liwat telah diperintah tidak mengikut perlembagaan oleh Mahkamah Agung A.S. pada tahun 2003, tetapi mereka masih terdapat dalam undang-undang di 13 negeri: Alabama, Florida, Idaho, Kansas, Louisiana, Michigan, Mississippi, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Texas, Utah dan Virginia.

Oceania

 1. Kepulauan Cook 
 2. Indonesia (Aceh Province and South Sumatra)
 3. Kirbati
 4. Papua New Guinea
 5. Samoa
 6. Kepulauan Solomon
 7. Tonga
 8. Tuvalu

Benua Eropah

Tiada negara di Eropah mempunyai undang-undang menentang homoseksual. Lokasi Eropah yang terakhir dengan undang-undang seperti itu adalah Cyprus Utara (hanya diiktiraf sebagai negara oleh Turki), yang memansuhkan undang-undangnya pada Januari 2014.

Juga di Eropah dan patut disebut tetapi tidak tersenarai dalam negara-negara dengan undang-undang terhadap homoseksual adalah:

 1. Rusia: Menggubal undang-undang anti-homoseksual pada tahun 2013 melarang sebutan positif tentang homoseksual di hadapan kanak-kanak di bawah umur, termasuk dalam talian;
 2. Lithuania: Mempunyai undang-undang yang sama; pada tahun 2015, ia dipertimbangkan tetapi belum lagi diterapkan dalam undang-undang lanjut yang akan mengenakan denda untuk mana-mana paparan awam yang "menentang nilai keluarga tradisional."
 3. Ukraine: Mempertimbangkan undang-undang seperti itu pada 2012 dan 2013, tidak mengamalkannya dan nampaknya sudah melupakan ini.
 4. Moldova: Menggunapakai dan kemudian memansuhkan undang-undang sedemikian pada tahun 2013.
 5. Belarus: Membincangkan undang-undang sedemikian pada awal 2016.

Rujukan:

1. Euro News

2. 76 Crimes

3. Guardian
Hakcipta iluminasi.com (2017)