Tesla adalah syarikat pembuat kenderaan paling berharga di dunia. Perkara ini sesuatu yang luar biasa memandangkan ia ditubuhkan pada tahun 2003 dan melancarkan kereta pertamanya hanya pada tahun 2008. Sementara itu, pesaingnya seperti General Motors Company, Daimler AG dan Toyota pula telah menjalankan perniagaan selama beberapa dekad.

Walau bagaimanapun, Tesla bukanlah pembuat kereta tradisional. Ia benar-benar mencipta produknya yang unik dan sendiri, yang meletakkannya di suatu tempat di antara syarikat pembuat kereta dan syarikat teknologi. Ini menjadikannya menarik bagi pencari kerja yang ingin menjadi sebahagian daripada sesuatu yang baru dan unik.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, sama seperti Amazon yang melayan pekerja mereka dengan teruk, budaya kerja di Tesla juga tidaklah seindah yang disangka. Walaupun sesuatu tindakan itu mungkin diambil untuk kepentingan dan keuntungan syarikat, sesetengahnya jelas menindass pekerja.

1.  Gaji rendah

kerja gaji rendah

Anda mungkin menyangka bekerja di syarikat hebat seperti Tesla akan menjanjikan pendapatan yang lumayan. Adakah Tesla adalah syarikat pembuat kereta atau syarikat teknologi? Jawapan kepada persoalan ini sangat penting terutama ketika kita ingin membandingkan gaji pekerja Tesla dengan pekerjaan serupa di syarikat lain.

Isu gaji rendah telah menjadi masalah berulang di Tesla. Pada tahun 2018, gaji rata-rata pekerja Tesla adalah $ 56,163 setahun. Ini termasuk gaji pokok, bonus dan stok. Sebagai perbandingan, pekerja Ford memperoleh $ 64,316 sementara pekerja General Motors memperoleh $ 77,849.

Realiti gaji rendah Tesla menjadi lebih jelas apabila kita membandingkannya dengan syarikat gergasi teknologi lain seperti Facebook dan Alphabet. Facebook mempunyai gaji median $ 228,651 sementara Alphabet mempunyai gaji median $ 246,804. Namun, ramai pekerja Tesla mengatakan bahawa mereka tidak kisah dengan gaji rendah. Mereka bekerja di Tesla kerana persekitaran yang mencabar dan bukannya wang. 

2. Tempoh bekerja yang panjang

tempoh kerja panjang

Pada 26 November 2018, Elon Musk menulis ciapan "Terdapat tempat lain yang lebih mudah untuk bekerja, tetapi tidak ada yang dapat mengubah budaya kerja 40 jam seminggu". Beliau kemudian mengirim ciapan susulan yang mengatakan, "Tetapi jika anda menyukai apa yang anda lakukan, anda tidak akan merasa seperti sedang bekerja". 

Kenyataan ini mempunyai implikasi besar yang hanya difahami oleh pekerja Tesla. Dalam satu aspek, ini bermaksud Elon Musk mengharapkan pekerja Tesla bekerja lebih masa setiap hari. Mungkin inilah sebabnya mengapa gaji di Tesla boleh dianggap rendah berbanding pesaing mereka.

3. Anda tidak boleh membentuk atau menyertai kesatuan pekerja

tesla melon elon musk cara kerja syarikat

Di luar negara, kesatuan pekerja adalah satu organisasi yang kuat menuntut hak-hak pekerja. Walau bagaimanapun, tidak di Tesla. Pekerja Tesla dilarang membentuk atau bergabung dalam kesatuan pekerja. Walaupun ini bukan dasar rasmi Tesla rasmi, beberapa kenyataan Elon Musk mendedahkan perkara ini.

Sebagai contoh, pada 21 Mei 2018, Elon Musk mengirim ciapan yang menunjukkan pekerja yang membentuk atau menyertai kesatuan pekerja akan kehilangan stok saham mereka - "Pekerja boleh melakukan undian jika mereka mahu. Tetapi mengapa perlu bayar yuran kesatuan & melepaskan stok saham tanpa sebab?"

4. Anda boleh dipecat tanpa amaran

dipecat tanpa sebab

Tesla terkenal kerana memecat pekerjanya tanpa amaran. Anda mungkin bekerja keras satu ketika dan akan diberitahu bahawa perkhidmatan anda tidak lagi diperlukan pada keesokan harinya. Biasanya tidak ada petunjuk bahawa anda akan diberhentikan atau orang lain dalam pasukan anda diberhentikan.

Banyak pemberhentian yang biasanya bermula dari mesyuarat dan persidangan. Seorang bekas jurujual di bahagian tenaga Tesla mengatakan bahawa dia menerima e-mel pada pukul 1 pagi, meminta dia dan pasukannya menghadiri persidangan video pada hari itu. Dia adalah antara 250 orang yang dipecat dalam pertemuan itu.

Pemberhentian itu dibuat tanpa pilih kasih kerana dilakukan kepada semua orang,  termasuk mereka yang memenuhi kuota penjualan mereka.

5. Pekerja masuk hospital kerana terlalu stress adalah perkara biasa

pengsan stress kerja 386

Waktu kerja Tesla yang panjang, shif hujung minggu, kewajiban kerja lebih masa dan tarikh akhir kerja perlu disiapkan yang ketat membuat pekerjanya tertekan. Beratus-ratus mengalami sawan, sakit dada dan sesak nafas semasa bekerja. Ada juga yang pengsan dan menghentak kepala di lantai dengan kuat sehingga akhirnya mereka mengalami luka.

Pada tahun 2017, ambulans kadang-kadang memasuki kilang Tesla untuk mengangkut pekerja yang cedera ke hospital. Namun, pengurus Tesla (yang sering mengalami tekanan) tidak pernah menghentikan kerja-kerja pemasangan kenderaan untuk menguruskan orang yang cedera. Mereka hanya memberitahu pekerja lain untuk terus bekerja sementara orang yang cedera tetap dibiarkan berada di lantai sehinggalah ambulans tiba. 

6. Anda hanya menghadiri mesyuarat penting

mesyuarat 614

Perasan atau tidak, mesyuarat kebiasaannya terlalu lama dan tidak produktif. Selalunya, informasi yang ingin dikongsi sudah memadai dimaklumkan melalui emel. Elon Musk mengatakan bahawa mesyuarat di Tesla mestilah dalam skala kecil, singkat dan jarang. Menurutnya, mesyuarat yang sempurna hanyi mempunyai antara empat hingga enam orang yang hadir. Ia mungkin lebih besar tetapi hanya bila perlu. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, perjumpaan besar haruslah ringkas dan tidak meleret.

Pekerja Tesla dibenarkan keluar dari mesyuarat apabila mereka menyedari kehadiran mereka tidak relevan. Walaupun banyak majikan akan menganggapnya tidak sopan, Elon Musk mengatakan bahawa adalah tidak sopan apabila membuat pekerja menghadiri mesyuarat di mana kehadiran mereka tidak diperlukan.

7. Anda mendapat minuman tenaga Red Bull percuma

air red bull percuma

Tesla meningkatkan standard untuk pekerja yang terlalu banyak bekeja. Tempoh kerja shif di Tesla berlangsung antara 12 dan 16 jam. Ini berlangsung sepanjang minggu dan kadang-kala, hujung minggu terutamanya semasa tarikh akhir pengeluaran yang ketat. Ini menyebabkan ramai pekerja Tesla sangat letih pada akhir kerja shif mereka sehingga mereka hanya menatap ruang kosong seolah-olah mereka adalah zombi. 

Jadi bagaimana Tesla memastikan pekerja terjaga (dan mengubahnya menjadi zombi) pada waktu kerja yang panjang? Ia melakukannya dengan memberi mereka tin minuman tenaga Red Bull secara percuma. Mereka memberinya agar pekerja sentiasa berjaga dan bertenaga. Pengambilan minuman bertenaga seperti ini untuk jangka masa panjang adalah tidak bagus dan memudaratkan kesihatan kerana ianya memberi tenaga tambahan untuk memaksa pekerja bekerja lebih daripada kemampuan sebenar mereka. 

Kredit:

  1. Yahoo Finance
  2. TIME
  3. Business Insider
  4. CNBCHakcipta iluminasi.com (2017)