Kelahiran pramatang ialah ditakrifkan apabila bayi dilahirkan sebelum tarikh jangkaan bersalin, biasanya tiga minggu lebih awal. Dalam erti kata lain, bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu kandungan dipanggil bayi pramatang.

Kelahiran pramatang biasanya dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan. Masalah kesihatan ini boleh menjadi akut (contohnya, Acute Respiratory Distress Syndrome [ARDS] di mana bayi sukar bernafas dengan betul), atau mungkin kronik. Dalam kes sedemikian, bayi mungkin memerlukan kemasukan ke hospital yang kerap dan segera.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun bayi pramatang lebih berisiko untuk mengalami komplikasi kesihatan yang serius dan kematian, ada juga yang terselamat. Terdapat beberapa keadaan di mana bayi pramatang bukan sahaja terselamat daripada masalah akut kelahiran pramatang, tetapi juga telah menjalani kehidupan yang panjang dan sihat.

7. Rumaisa Rehman - 25 minggu, 6 hari kehamilan

rumaisa rehman

Rumaisa Rehman iala bayi kelahiran pramatang ketujuh termuda yang pernah hidup dan juga bayi terkecil yang pernah dilahirkan, dengan berat hanya 260.8 gram ketika lahir! Rumaisa dilahirkan di Pusat Perubatan Universiti Loyola kepada ibunya yang terpaksa menjalani pembedahan C-section kecemasan akibat komplikasi yang disebabkan oleh pra-eklampsia.

Menariknya, Rumaisa adalah kembar dan dia dan kembarnya terselamat daripada kelahiran pramatang yang traumatik. Disebabkan kelahiran pramatang dan hakikat bahawa dia dilahirkan kembar, Rumaisa masih bergelut untuk mengekalkan berat badan normal untuk usianya.

6. Melinda Star Guido - 24 minggu kehamilan

melinda star guido

Melinda Star, dilahirkan pada Ogos 2011, hanya 269.3 gram semasa lahir. Dia dilahirkan awal kerana ibunya terpaksa menjalani pembedahan C-section kerana hipertensi yang disebabkan oleh kehamilan. Semasa kelahirannya, Melinda Star merupakan bayi kedua termuda bongsu yang dilahirkan di Amerika Syarikat.

Melinda mengalami beberapa kecederaan akibat kelahiran pramatangnya. Dia didiagnosis dengan Displasia Bronchopulmonary (BPD), dan terpaksa menjalani pembedahan untuk keadaan lain juga. Walaupun permulaannya yang sukar di dunia, Melinda terus menjalani kehidupan yang agak sihat.

5. Kenna Moore - 24 minggu kehamilan

bayi pramatang

Kenna Moore ialah bayi kelima termuda yang pernah terselamat daripada kelahiran pramatang. Berat Kenna sangat kecil semasa lahir sehinggakan dia sebenarnya lebih kecil daripada satu minuman tin soda! Kenna Moore dilahirkan melalui LSCS kecemasan kerana ibunya  mengalami komplikasi akibat tekanan darah tinggi semasa kehamilannya.

Kenna kekal di hospital selama 183 hari di bawah pemantauan yang ketat dan berterusan. Dia akhirnya meninggalkan Hospital Kanak-kanak Presbyterian Hemby di Charlotte, N.C. selepas 183 hari, dengan tiub penyusuan dimasukkan untuk membantu dalam penyusuan.

4. Amilia Taylor - 21 minggu, 6 hari kehamilan

bayi terkecil di dunia

Amilia Taylor dilahirkan pramatang pada Oktober, 2006, kerana beberapa komplikasi berkaitan kehamilan yang dihadapi ibunya semasa dia hamil. Amilia telah "terrhasil" melalui In-Vitro Fertilization (IVF), iaitu teknik yang digunakan oleh pasangan yang bergelut untuk mendapatkan bayi melalui cara semula jadi.

Disebabkan oleh cara konsep Amilia, usia kandungannya tidak dapat ditentukan dengan tepat. Amilia, seperti kebanyakan bayi pramatang yang lain, mengalami komplikasi dalam beberapa bulan pertama hidupnya. Walau bagaimanapun, Amilia kini menjalani kehidupan yang sihat.

3. James Eldin Gill - 21 minggu kehamilan

komplikasi kehamilan

James Eldin Gill dilahirkan pada Mei 1987. Dilahirkan selepas hanya 21 minggu kehamilan, kelahirannya terlalu pramatang sehingga dia dijangka mati serta-merta selepas dilahirkan.

Berat James hanya 419.5 gram semasa lahir – berat yang sama dengan sebiji bola sepak! Namun, yang mengejutkan semua orang, dia terselamat. Bukan itu sahaja, dia meneruskan kehidupan yang sihat dan masih hidup dan sihat sehingga ke hari ini.

2. Richard Hutchinson - 21 minggu kehamilan

risiko bayi pramatang 638

Dilahirkan pada 5 Jun 2020, Richard Hutchinson ialah bayi pramatang kedua termuda yang pernah hidup walaupun dia kini memegang Rekod Guinness untuk bayi paling pramatang untuk terus hidup. Dia mempunyai berat 337.3 gram semasa lahir dan dilahirkan selepas hanya 21 minggu dan 2 hari kehamilan.

Dia sangat lemah dan kecil sehingga doktor menganggap dia mempunyai 0% peluang untuk hidup. Richard dilahirkan dengan begitu banyak komplikasi sehingga ramai menyangkanya tidak akan hidup lama. Richard telah dilepaskan selepas enam bulan  pada 4 Disember 2020.

1. Curtis Means - 21 minggu kehamilan

bayi pramatang termuda dunia

Curtis Zy-Keith Means ialah bayi pramatang termuda yang masih hidup. Dia dilahirkan hanya sebulan selepas bayi pramatang termuda sebelumnya, Richard Hutchinson. Dilahirkan pada usia kandungan 21 minggu dan 1 hari, Curtis sangat kecil sehingga dia boleh muat di tapak tangan ibu bapanya, dan beratnya hanya 419.5 gram semasa lahir.

Dia juga kembar dan, oleh itu dia jauh lebih kekurangan zat makanan semasa lahir daripada bayi pramatang tunggal seusianya. Malangnya, kakaknya, C’Asya, tidak bertindak balas terhadap rawatan yang diterimanya selepas bersalin, dan meninggal dunia sehari kemudian.

Kredit:

  1. Guinnes World Records
  2. ABC News
  3. New Scientist
  4. HuffPost
  5. CBS NewsHakcipta iluminasi.com (2017)