Anime biasanya dipenuhi dengan pelbagai jenis jalan cerita tetapi memandangkan ia merupakan bentuk seni Jepun yang unik, terdapat juga banyak anime yang memfokuskan kepada budaya tradisional negara itu. Menariknya, latarbelakang sesuatu anime tidak perlu berlaku pada zaman purba untuk mencerminkan pelbagai aspek tradisional budaya Jepun.

Terdapat beberapa siri anime berkisar tentang bentuk seni, permainan, muzik dan tradisional Jepun yang masih berlaku pada zaman moden. Kali ini, mari lihat beberapa anime yang mempromosikan budaya dan cara hidup masyarakat tempatan di Jepun.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Artikel berkaitan: 9 Siri Anime Terpanjang Di Dunia

1. Golden Kamuy - Budaya Ainu

golden kamuy 694

Golden Kamuy berkisar tentang Saichi Sugimoto, seorang veteran Perang Rusia-Jepun. Dia sedang mencari khazanah emas orang Ainu, yang merupakan orang asli dan kumpulan etnik di wilayah utara Jepun, Hokkaido.

Saichi dibantu oleh seorang gadis Ainu bernama Asirpa dan bahasa Ainu diberi tumpuan besar sepanjang siri ini. Pencipta siri ini malah telah berunding dan mendapatkan nasihat dengan pakar tentang budaya Ainu untuk membantu menghasilkan siri itu agar kesannya lebih mendalam. 

2. Those Snow White Notes - Muzik Shamisen 

those snow white notes

Dalam That Snow White Notes, Setsu Sawamura ialah seorang pemuzik berbakat yang memainkan shamisen yang diwarisi daripada datuknya. Shamisen ialah alat tradisional Jepun tiga tali yang mempunyai sejarah panjang di negara ini.

Setsu Sawamura didorong oleh keinginan arwah datuknya untuk meningkatkan kemahiran muziknya selain daripada hanya meniru jejak langkahnya. Dorongan ini menyebabkannya mengambil jalan berbeza sehingga mengambil keputusan berhenti sekolah dan dalam perjalanan hidupnya dia akhirnya bertemu semula dengan ibunya yang lama terpisah. 

3. Mitsuwano - Geisha

mitsuwano

Dalam Mitsuwano, tiga orang maiko muda, Riko, Midori, dan Mai bersedia untuk festival yang akan datang sambil bekerja di sebuah rumah penginapan di Kyoto. Berjaya melalui pemilihan maiko adalah satu-satunya cara oleh seorang gadis untuk menjadi seorang geisha.

Maiko ialah geisha perantis yang dikenali di Kyoto dan Jepun Barat yang ditugaskan untuk mempersembahkan lagu dan tarian terutamanya menggunakan alat muzik tradisional Jepun. Perkataan "maiko" bermaksud "kanak-kanak menari". Oleh itu, mereka biasanya lebih muda daripada geisha dan kurang berkemahiran.

Artikel berkaitan: 9 Salah Anggap Masyarakat Dunia Mengenai Geisha

4. Barakamon - Pulau Goto

barakamon

Di Barakamon, Sei Handa, juga dikenali sebagai "Seishuu" atau "Sensei," ialah seorang ahli kaligrafi muda yang menghadapi masalah kerana menyerang pengkritik karyanya. Sebagai hukumannya, dia dihantar ke Kepulauan Goto, menyebabkan dia terpaksa menyesuaikan diri dengan kehidupan pulau bersama penduduk tempatan.

Selain cerita yang melibatkan bentuk seni kaligrafi, penekanan yang kuat diberikan kepada budaya Kepulauan Goto. Malah, tajuk rancangan ini berasal daripada perkataan "ceria" daripada dialek Kepulauan Goto.

5. Hanasaku Iroha - Ryokan

hanasaku iroha

Di Hanasaku Iroha, Ohana Matsumae ialah seorang gadis muda yang ditinggalkan dalam jagaan neneknya selepas teman lelaki ibunya menyebabkan mereka berhutang. Apabila dia mengetahui neneknya mengusahakan ryokan (rumah penginapan mata air panas tradisional Jepun), dia mula bekerja sebagai pertukaran bilik dan makanan.

Telah wujud sejak zaman Keiun, satu ryokan seperti itu dipercayai sebagai hotel tertua di dunia. Pada zaman moden, ryokan sukar ditemui berbanding hotel konvensional. Bagaimanapun, anime Hanasaku Iroha berjaya meningkatkan pelancongan untuk Kolam Air Panas Yuwaku di wilayah Kanasawa, Ishikawa selepas ia disiarkan.

6. Hanayamata - Tarian Yosakoi

hanayamata

Hanayamata mengisahkan lima gadis sekolah menengah yang akhirnya menyertai kelab Yosakoi, sebuah kelab yang berdedikasi untuk mempersembahkan gaya mode tarian tradisional.

Tajuk siri ini ialah gabungan daripada dua huruf pertama nama pertama mereka: Hana, Naru, Yaya, Machi, dan Tami. Ia bermula sebagai sebuah manga sebelum adapatasi anime untuk siri televisyen disiarkan di Jepun dari Julai hingga September 2014.

7. Chihayafuru - Permainan kad karuta

chihayafuru 378

Di Chihayafuru, Chihaya Ayase mendapat inspirasi untuk menjadi pemain Karuta terbaik selepas dia bertemu dengan pelajar perpindahan, Arata Wataya, dengan impian yang sama.

Karuta adalah kad permainan Jepun yang diilhamkan oleh kad permainan yang diperkenalkan oleh pedagang Portugis. Selama bertahun-tahun, permainan ini telah terbahagi kepada dua cabang: satu berdasarkan terus pada kad Portugis dan satu lagi berdasarkan tradisi "e-awase", dipengaruhi oleh pertandingan lukisan sejarah.

Kredit:

  1. CBR
  2. My Anime ListHakcipta iluminasi.com (2017)