Anime ialah versi animasi Jepun bagi kartun gaya manga, dan ia dinikmati oleh semua peringkat umur di Jepun. Siri anime paling popular boleh berkisar tentang pelbagai topik, daripada cerita dongeng kepada adegan aneh berdasarkan kehidupan seharian.

Seperti banyak siri yang menjadi popular, siri anime yang mendapat sambutan terbaik sering diteruskan untuk masa yang lama akibat permintaan ramai! Semakin banyak sambutan terhadap sesuatu anime itu, tidak mustahil pihak produksi akan menghasilkan lebih banyak episod untuk sesuatu anime itu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Berapa panjangkah anime yang popular? Kali ini pihak Iluminasi ingin kongsikan 7 anime paling panjang di dunia berdasarkan jumlah episod. Jangan terkejut, jumlah episod untuk anime dalam senarai ini bukanlah dalam jumlah ratusan tetapi ribuan!

7. Manga Nippon Mukashibanashi - 1,494 episod

nippon mukashibanashi

Manga Nippon Mukashi Banashi menghidupkan pelbagai cerita rakyat Jepun dalam episod yang sangat diingati oleh kebanyakan orang di Jepun. Skor muzik dalam anime amat digemari di Jepun, telah dihasilkan oleh beberapa pemuzik terkenal termasuk Asei Kobayashi dan Joe Hisaishi.

Lagu kanak-kanak "Humans are Nice," yang dimainkan pada penghujung siri, sering digunakan dalam parodi dan rujukan budaya. Anime ini pertama kali ditayangkan pada 7 Januari 1975 dan setiap episod mempunyai durasi 24 minit, cukup panjang jika dibandingkan dengan anime lain dalam senarai ini. 

6. Kirin Ashita no Calendar - 1,498 episod

kirin ashita no calendar

Siri anime yang ceria dan mesra keluarga ini telah disiarkan di MBS TV dan TBS TV dan ditamatkan pada Oktober 1984. Siri ini memaparkan kisah Cathy the cat dan rakan tikusnya semasa mereka mengajar penonton tentang pelbagai peristiwa bersejarah.

Menariknya, rancangan ini tidak pernah disiarkan di luar Jepun atau dikeluarkan secara rasmi di VHS. Ini bermakna siri ini sendiri kebanyakannya sudah hilang. Anime ini pertama kali ditayanngkan pada 1 Januari 1980 dan setiap episod mempunyai durasi sekitar 5 minit. 

5. Doraemon (1979) - 1,787 episod

doraemon

Siri ini dicipta oleh Fujiko F. Fujio dan sebagai pengganti siri sebelumnya dengan nama yang sama. Versi manga siri ini bermula pada tahun 1969 dalam majalah kanak-kanak dan membawa penonton melalui cerita tentang kucing robot bernama Doraemon yang mengembara ke masa lalu untuk membantu seorang budak lelaki bernama Nobita Nobi.

Keluarga Nobi sangat menyayangi Doraemon dan dia gembira dapat membantu mereka dengan peranti dari masa hadapan! Doraemon pertama kali ditayangkan pada 2 April 1979 dengan setiap episod berdurasi sekitar 11 minit.

4. Ojarumaru - 1,791 episod

ojarumaru

Rin Inumaru mencipta siri ini dan menyiarkannya di NHK E-Tele bermula pada Oktober 1998. Ojarumaru Sakanoue yang berusia lima tahun, seorang putera era Heian di dunia khayalan, tiba-tiba muncul di Jepun pada masa akan datang secara tidak sengaja dan hidup dengan keluarga di sana sambil bertarung tiga oni secara berkala.

Ojarumaru agak manja dan pemalas, tetapi mempunyai personaliti yang sangat pelik. Dia menggunakan bahasa yang sopan tetapi kuno kerana asal usulnya, dan merujuk dirinya dengan kata ganti "Maro". Pertama kali ditayangkan pada 5 Oktober 1998, setiap episod ditayangkan selama 10 miinit.

3. Oyako Club - 1,818 episod

oyako club

Siri mesra keluarga ini mencuri hati di seluruh Jepun selama hampir 20 tahun sebelum ia tamat. Kelab Oyako telah dicipta oleh Eiken, yang terletak di Arakawa, Tokyo. Eiken, dahulunya dikenali sebagai Television Corporation of Japan, adalah studio yang sama yang menghasilkan anime kegemaran seperti Cooking Papa dan Sazae-san.

Eiken ialah anak syarikat yang dimiliki oleh Asatsu-DK, sebuah agensi pengiklanan yang berpangkalan di Jepun. Watak dalam Oyako Club menggunakan suara pelakon terkenal seperti Mami Watanabe. Anime ini pertama kalinya ditayangkan pada 3 Oktober 1994 dengan purata 5 minit durasi setiap episod. 

2. Nintama Rantarō - 2,158 episod

nintama rantar

Nintama Rantarō, yang diterjemahkan kepada Rantarō the Ninja Boy atau Ninja boy Rantaro, memperkenalkan beberapa anakronisme yang unik untuk kesan komedi. Protagonisnya, Rantarō, bersekolah di sekolah yang direka untuk membantu ninja muda berlatih menjadi manusia yang terbaik untuk diri mereka.

Anime ini pertama kali ditayangkan pada 10 April 1993 dengan setiap episod mempunyai durasi sekitar 10 minit. Pada tahun 2011, Takashi Miike mengarahkan filem aksi langsung, bertajuk "Ninja Kids!!!," berdasarkan siri anime popular ini.

1. Sazae-san - 7,701 episod

sazae san

Sazae-san ialah siri anime yang paling lama ditayangkan di dunia. Sazae-san ialah protagonis penyayang yang tinggal bersama keluarganya, termasuk ibu bapa, abang dan kakaknya. Anime ini pertama kali ditayangkan pada 5 Oktober 1969 dengan setiap episod adalah berdurasi sekitar 7 minit.

Episod yang berbeza direka bentuk supaya ia boleh ditonton sama ada berturut-turut atau secara bebas dan menampilkan beberapa senario yang diinspirasikan dalam kehidupan seharian mereka. Sazae-san pada asalnya diterbitkan dalam Fukunichi Shinabun, sebuah akhbar tempatan.

Kredit:

  1. Game RantHakcipta iluminasi.com (2017)