Mencegah dan mengawal penyebaran penyakit berjangkit adalah salah satu kekuatan bagi institusi kerajaan untuk menunjukkan bahawa mereka cekap.

Tetapi kekurangan ini akan bertukar menjadi punca kerajaan menerima tohmahan jika mereka gagal mengendalikannya dengan cara terbaik.

Biasanya, kebimbangan terhadap reputasi sering menjadi keutamaan berbanding tugas sebenar iaitu untuk menyelamatkan nyawa.

Seperti dalam kes COVID-19, ia dikatakan bermula di Wuhan, China. Menurut sumber, walaupun kerajaan China mengetahui akan hal ini, namun mereka menyembunyikan kebenaran dan menghalang ia daripada bocor kepada dunia luar.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dr. Li Wenliang yang cuba memberitahu dunia akan virus baru ini dipaksa untuk menandatangani surat oleh polis menyatakan bahawa beliau membuat kenyataan palsu.

Akibatnya, wabak ini tersebar ke seluruh dunia dan berpuluh-puluh ribu nyawa.

iluminasi.com kongsikan 6 kisah kerajaan gagal menangani wabak penyakit.

6. MERS di Korea Selatan

Selepas epidemik MERS bermula di Korea Selatan pada tahun 2015, pentadbiran Park Geun-hye telah dituduh kerana mengendalikan krisis itu dengan tidak betul dan mungkin memburukannya lagi.

Para pakar mengkritik hebat ketidaktelusan pihak berkuasa dan amalan menghantar pesakit-pesakit yang disyaki dari hospital ke hospital lain sebelum dikuarantin. Tindakan ini membuatkan para pegawai kesihatan dan orang ramai berada dalam keadaan yang lebih berisiko.

Sesetengah mengkritik kegagalan kerajaan untuk mewujudkan kemudahan terpusat bagi menumpukan perhatian kepada pesakit yang dijangkiti, yang akan menjadi lebih cekap dan kurang cenderung menyebabkan penyebaran penyakit ini.

Ramai juga yang menyuarakan kemarahan disebabkan oleh keengganan kerajaan untuk mendedahkan nama hospital-hospital yang merawat mereka yang dijangkiti sekaligus meningkatkan ketakutan dan khabar angin di internet.

Ini didakwa dilakukan untuk membantu hospital mengelakkan kerugian dari segi pendapatan jika orang ramai tahu mereka merawat pesakit MERS.

Sebaliknya, netizen di Internet menghasilkan senarai mereka sendiri dan polis menahan beberapa orang kerana tersalah mengenal pasti hospital tertentu sebagai pusat rawatan MERS.

Seorang wartawan Se-Woong Koo percaya bahawa pengendalian MERS yang tidak betul adalah wakil kepada sistem politik yang dilihat oleh orang awam sebagai "sebuah negara kapitalis kroni yang dikendalikan oleh elit rasuah yang telah memonopoli kuasa dan ekonomi negara, memupuk ketidakcekapan kerajaan dan ketidakpercayaan popular di negeri ini. "

5. Kolera di Zimbabwe

wabak kolera di zimbabwe

Ketika ketegangan politik antara parti pemerintah ZANU-PF dan parti pembangkang MDC menyebabkan keganasan berlaku di jalanan, wabak kolera meletus di Zimbabwe pada tahun 2008.

Pada awalnya pihak kerajaan cuba untuk membuatkan penyebaran penyakit itu kelihatan seperti tidak serius, yang mana didakwa oleh Robert Mugabe sebagai sebahagian daripada rancagnan Barat untuk menceroboh dan menggulingkan kerajaannya.

Beberapa jam selepas Afrika Selatan mengisytiharkan zon sempadannya dengan Zimbabwe sebagai kawasan bencana, Mugabe mengumumkan bahawa penyakit itu masih terkawal.

Dakwaan ini dinafikan oleh pegawai kesihatan dunia yang mengadu bahawa presiden Zimbabwe itu telah menghalang satu pasukan pakar Perancis dari mendarat di negara ini.

Namun, negara ini kemudiannya mula meminta bantuan kerana industri kesihatan mereka tidak lagi dapat menampung wabak itu.

Malah, menteri kesihatan Zimbabwe David Parirenyatwa akhirnya mengaku bahawa hospital pusat mereka langsung tidak berfungsi.

Pada tahun 2013, didedahkan bahawa cubaan untuk menutup berita tentang penyebaran penyakit itu melibatkan PBB, selepas ketua negara Agostinho Zacarias memecat Georges Tadonki, ketua Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan di Zimbabwe.

Agostinho mempunyai kaitan rapat dengan Mugabe dan usaha Georges untuk mengawal penyebaran kolera disifatkan sebagai tidak boleh diterima oleh kerajaan dari segi politik.

Di pengakhiran, penyakit ini telah membunuh lebih daripada 4,000 orang di Zimbabwe.

4. Virus Nipah di Malaysia

virus nipah di malaysia

Satu wabak yang baru muncul pada September 1998 di negeri Perak iaitu paramyxovirus Nipah di negeri Perak pada mulanya diandaikan oleh kerajaan sebagai wabak ensefalitis Jepun, yang merupakan endemik di Malaysia dan disebarkan oleh nyamuk,.

Wabak ensefalitis Jepun ini memberi kesan terutamanya kepada kanak-kanak.

Sebaliknya, virus Nipah ini menyebabkan ensefalitis febrile teruk di kalangan penternak babi dan disebarkan oleh kelawar buah kepada babi dan kemudiannya kepada manusia melalui najis kelelawar yang mendarat dalam makanan babi.

Ia berlaku mungkin disebabkan oleh penghijrahan kelawar buah-buahan ke kebun-kebun akibat kegagalan buah di hutan yang disebabkan oleh El Nino dan pembakaran manusia

Percubaan awal kerajaan Malaysia untuk mengawal apa yang disangkakannya ensefalitis Jepun melalui penyebaran fogging dan vaksinasi besar-besaran tidak memberi kesan kepada penyebaran penyakit ini.

Apabila kes dilaporkan di rumah penyembelihan di Singapura pada bulan Mac 1999, negara itu mengharamkan import babi Malaysia dan mengawal wabak kecil ini.

Wabak penyakit di Malaysia akhirnya dikawal dengan pemusnahan lebih dari sejuta ekor babi, manakala orang yang terlibat dinasihatkan supaya melakukan langkah pencegahan seperti menggunakan perlindungan seperti topeng, basuh tangan selepas mengendalikan haiwan dan babi yang dijangkiti, dan membasuh sangkar serta kenderaan untuk mengangkut haiwan dengan sabun dan air.

Penyakit ini menimbulkan malapetaka kepada industri babi Malaysia yang bernilai berbilion dolar, dan kumpulan penternak babi cuba menyaman kerajaan kerana kesalahan mereka.

Para petani marah kerana terlibat dalam usaha yang tidak berhasil untuk mengawal virus yang tidak dikenali itu, yang menyebabkan lebih banyak kematian dan kehancuran banyak mata pencarian.

3. AIDS di Amerika Syarikat

ronald reagan aids

Sesetengah menyalahkan presiden Ronald Regan ke atas epidemic AIDS pada tahun 1980-an di Amerika Syarikat.

Ketika kes pertama muncul pada tahun 1981, pihak berkuasa menyedari bahawa situasi krisis sedang bermula.

Namun tindakan yang perlahan oleh kerajaan persekutuan membawa kepada kelewatan penyelidikan HIV / AIDS kerana kekurangan pembiayaan dan tidak ada usaha yang dilakukan untuk membangunkan program untuk mengawal atau mencegah jangkitan.

Kemungkinan besar ini disebabkan oleh mangsa awal terdiri daripada lelaki homoseksual.

Pendeta Kristian Jerry Falwell berkata, "IDS adalah murka Tuhan terhadap homoseksual", manakala pengarah komunikasi kerajaan Pat Buchanan menggelarkan epidemik ini sebagai, "balas dendam alam terhadap lelaki homoseksual".

Sehingga tahun 1987, barulah Ronald Reagan bercakap tentang AIDS secara umum, selepas 59,572 kes AIDS dilaporkan dan 27,909 kematian.

Sementera itu, diskrimnasi terhadap golongan homoseksual telah menghalang kerja-kerja yang penting.

Senator Jesse Helms dari North Carolina meminda rang undang-undang peruntukan persekutuan untuk melarang program pendidikan AIDS yang "menggalakkan atau mempromosikan aktiviti homoseksual," untuk menghalang lelaki gay daripada diajar bagaimana untuk melakukan seks sejenis yang selamat.

Ada yang berpendapat bahawa keputusan politik Reagan tidak dipengaruhi oleh agama dan kurangnya tindakan darinya adalah untuk kepentingan politiknya.

Sikap sinis dan kejahilan ini akhirnya menyebabkan kematian berpuluh-puluh ribu orang di negara itu.

2. Meningitis di Zambia

meningitis di zambia

Selepas meletusnya wabak meningitis meningokokal di Sekolah Menengah Kabompo di Wilayah Utara-Barat, Zambia, pada bulan Jun 2015, 3 pelajar maut dan 3 lagi dimasukkan ke hospital.

Tindak balas yang lambat oleh kerajaan untuk menyebarkan maklumat yang tepat membawa kepada histeria, kerana beberapa pelajar mendakwa penyakit itu disebabkan oleh ilmu sihir.

Dalam kerusuhan yang melibatkan pelajar dan anggota masyarakat setempat pada 4 Julai, harta sekolah rosak dan ibu bapa mengeluarkan anak-anak mereka dari sekolah serta mendakwa sekolah itu perlu "dibersihkan."

Kenyataan yang bercanggah dari Kementerian Kesihatan dan Pendidikan memperlihatkan bahawa komunikasi yang teruk menjadi faktor kepada kekacauan itu.

Pada 8 Julai, Menteri Kesihatan Joseph Kasonde memberitahu pemberita bahawa sekolah itu telah ditutup selama dua minggu, tetapi jurucakap Kementerian Pendidikan, Hillary Chipango berkata sekolah itu tidak ditutup, tetapi kerana para pelajar enggan hadir.

Para pengkritik kerajaan telah menyalahkan salah faham oleh kedua-kedua kementerian ini yang mana boleh dirawat dengan antibiotik dan mudah dicegah.

Malah, ia juga boleh menghalang penyebaran khabar angin tentang sihir yang tersebar.

1. AIDS di Afrika Selatan

aids di afrika selatan

Afrika Selatan menghabiskan 15 tahun memerangi penyebaran HIV, sehinggalah pilihan raya yang melantik Thabo Mbeki sebagai Presiden memburukkan lagi keadaan.

Presiden baru ini telah terpengaruh oleh sekumpulan pemberontak saintifik yang diketuai oleh Peter Duesberg dari Berkeley yang menafikan bahawa AIDS disebabkan oleh virus AIDS dan sebaliknya menyalahkan faktor patogenik seperti penggunaan dadah, aktiviti homoseksual yang menggalakkan, pemindahan darah, jangkitan parasit, dan kekurangan nutrisi.

Walaupun tuntutan mereka bertentangan dengan bukti saintifik, namun ia meyakinkan Thabo Mbeki. Salah satu sebabnya adalah mungkin kerana kos perubatannya dan penolakan AIDS memberikan tekanan kepada pembuata ubat antarabangsa untuk menurunkan harga mereka kepada lebih murah agar ia mampu dibeli oleh orang biasa di Afrika.

Sebab lain adalah kerana Thabo percaya dakwaan HIV disebarkan secara seksual hanyalah idea-idea perkauman tradisional terhadap orang Afrika yang tidak senonoh.

Thabo percaya bahawa penyakit itu bukannya disebabkan oleh virus tetapi oleh kesihatan yang tidak baik serta kekurangan zat makanan. Jalan penyelesaian ke atas penyakit ini bukanlah semat-mata dengan membeli ubat dari Barat tetapi meningkatkan taraf hidup Afrika.

Jadi, Thabo telah melantik sekumpulan saintis yang mengisytiharkan bahawa mereka mempunyai rawatan alternatif untuk merawat AIDS.

Sehingga penghujung tahun 2003, kementerian kesihatan enggan menyediakan rawatan kepada individu yang dijangkiti AIDS.

Menteri Kesihatan Manto Tshabalala-Msimang mengumumkan pada tahun 2006 bahawa AIDS boleh disembuhkan dengan makan makanan sihat seperti minyak zaitun, lemon, dan bawang putih.

Malah, dia juga mewakili kerajaan Afrika dengan memaparkan buah-buahan dan sayur-sayuran pada persidangan AIDS di Toronto, Kanada.

Pada tahun berikutnya, timbalan menteri kesihatan Nozizwe Madlala-Routledge dipecat, seolah-olah disebabkan rasuah tetapi pada hakikatnya mungkin kerana pandangannya yang lantang mengenai kaitan antara HIV dan AIDS.

Afrika Selatan akhirnya berhenti daripada menafikan tentang penyakit ini selepas Jacob Zuma dipilih menjadi presiden pada tahun 2009.

Kajian Harvard mendapati bahawa kepercayaan oleh Thabo Mbeki terhadap AIDS telah menyebabkan kematian lebih 300,000 orang.

Rujukan:

1. South China Morning Post

2. The Atlantic

3. NCBI
Hakcipta iluminasi.com (2017)