Sesetengah bakteria dan virus menjadi tersangat popular disebabkan oleh tahap penularannya.

Jika rakan anda dijangkiti COVID-19, pastinya anda tidak mahu mendekati mereka.

Dan walaupun banyak penyakit yang kita tahu dapat berjangkit daripada seorang manusia kepada manusia yang lain, namun masih banyak yang kita tidak sedar mampu menjangkiti sesama kita.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 7 perkara yang anda tidak pernah tahu boleh berjangkit.

1. Kesepian

kesepian boleh berjangkit

Ironinya, rasa kesunyian boleh berjangkit.

Kajian jangka panjang ke atas 5,000 orang dan hubungan sosial mereka menunjukkan bahawa kesunyian berjangkit dari satu orang ke orang lain.

Orang biasanya akan mula mengalami kesepian sebelum mereka memencilkan diri sepenuhnya.

Ini bererti kita mula berasa kesepian ketika masih menghabiskan masa dengan rakan, di mana mereka berkongsi rasa sunyi mereka sebelum tidak lagi bercampur dengan orang lain.

Perasaan sunyi yang dikongsi tersebut akan berakar dalam diri orang seterusnya dan kitaran ini berterusan. 

Kita lebih terdedah untuk dijangkiti rasa kesepian ini daripada rakan, berbanding keluarga. Wanita pula lebih cenderung untuk terpengaruh berbanding lelaki. 

begitulah cara mereka berkongsi perasaan kesepian dengan orang lain sebelum mengamalkan gaya hidup pertapa.

Perasaan kesepian yang dipindahkan berakar pada orang yang seterusnya, dan kitarannya berlanjutan.

Kami lebih terdedah untuk menangkap kesepian daripada rakan daripada keluarga, dan wanita cenderung lebih terpengaruh daripada lelaki. 

2. Ulcer perut

ulcer perut boleh berjangkit

Gaya hidup yang tertekan dan makanan pedas sering kali dikatakan menjadi penyebab kepada berlakunya ulser perut.

Pada hakikatnya, penyebab utama ulser perut adalah bakteria yang dikenali sebagai Helicobacter pylori.

Lebih separuh daripada populasi dunia dijangkiti bakteria ini.

Atas sebab-sebab yang belum masih belum difahami sehingga ke hari ini, sesetengah orang langsung tidak pernah mengalami gejala akibat bakteria ini, sementara yang lain mengalami ulser peptik di perut dan usus kecil.

Bakteria penyebab ulser ini menular melalui air liur dan najis, jadi ia boleh berpindah melalui penukaran air liur dan juga amalan mencuci tangan yang tidak betul.

3. Rasa sejuk

rasa sejuk boleh berjangkit

Penyelidik di University of Sussex menemui bukti bahawa manusia terdedah terhadap jangkitan suhu, fenomena di mana hanya dengan melihat seseorang dalam keadaan sejuk sahaja boleh menyebabkan suhu badan kita sendiri menurun.

Peserta dalam kajian tersebut diminta untuk menonton video seseorang mencelupkan tangan mereka ke dalam air berais.

Bukan sahaja peserta yang menonton video tersebut menyatakan bahawa video tersebut membuatkan mereka berasa sejuk, malah suhu permukaan tangan mereka juga menurun dengan ketara.

Apa yang menariknya adalah penularan suhu hanya dikaitkan dengan rasa sejuk.

Ketika menyaksikan seseorang memasukkan tangan mereka ke dalam air suam, para peserta tidak mempunyai tindak balas fizikal sedikit pun. 

4. Kegembiraan

rasa gembira boleh berjangkit

Kita semua pernah melaui pengalaman di mana jika kita berada di sekitar orang yang gembira dan bahagia, ia membuatkan kita berasa perasaan yang sama.

Ternyata bahawa rasa gembira dan bahagia dalam diri kita dipengaruhi oleh lebih daripada sekadar keluarga dan rakan di sekeliling kita.

Anda mungkin tidak memilih rumah anda berdasarkan kepada kedudukan mereka yang tinggal di kawasan itu, namun mereka mempunyai pengaruh yang cukup besar terhadap mood anda.

Sekiranya anda mempunyai adik beradik yang ceria tinggal di sekitar anda, peluang untuk anda menjadi lebih gembira dan bahagia meningkat sebanyak 14%.

Jiran sebelah yang bahagia juga meningkatkan peluang anda sebanyak 34%, sementara rakan yang bahagia yang tinggal berdekatan mampu menaikkan peluang kebahagiaan anda lebih dari 40%.

5. Barah

barah boleh berjangkit

Terdapat tiga haiwan yang kini menderita akibat barah yang menular.

Tasmanian Devil boleh menyebarkan tumor wajah melalui gigitan, anjing boleh menyebarkan tumor kelamin melalui hubungan seksual, dan kerang berkulit lembut boleh menyebarkan sel barah mereka yang dijangkiti melalui air laut.

Penemuan ini telah mengubah pengetahuan kita secara drastik tentang kemampuan barah sebagai penyakit berjangkit.

Walaupun manusia belum diketahui dapat menyebarkan sel barah dengan mudah dari satu hos ke hos yang lain, namun terdapat kes yang didokumentasikan di mana keadaan tertentu membenarkannya berlaku.

Pada tahun 2018, penderma organ meninggal dunia dengan barah payudara yang tidak didiagnosis.

Empat orang menerima pemindahan organ dari wanita tersebut dan keempat-empat daripada mereka menghidap barah payudara.

Dalam kes lain, seorang pesakit positif HIV dijangkiti barah daripada cacing pita dalam ususnya sendiri.

Dalam semua contoh ini, pesakit yang mendapat barah dari hos lain mengalami merosakkan sistem imun.

Para saintis ketika ini percaya bahawa barah berjangkit sangat tidak mungkin terjadi pada manusia di luar situasi luar biasa ini, namun perkembangan barah yang menular dalam kalangan haiwan menunjukkan bahawa semua ini boleh berubah. 

6. Perangai buruk

perangai buruk boleh berjangkit

Pastinya anda sudah mengetahui bahawa berada dalam kalangan orang yang melanggar peraturan dapat mempengaruhi kita untuk melakukan hal yang sama, walaupun kita sebenarnya tidak melakukan perkara tersebut dalam situasi biasa.

Namun penyelidikan yang dilakukan dalam satu siri eksperimen di Belanda membuktikan bahawa hubungan ini tidak terhad kepada masa-masa tertentu sahaja.

Kita bukan sahaja cenderung melanggar peraturan apabila dikelilingi oleh mereka ini, tetapi kita juga akan cenderung untuk melanggar peraturan lain dalam situasi lain.

Sekiranya kita berjalan di jalan yang dipenuhi dengan sampah, kita mungkin akan membuang sampah kita ke tepi jalan tersebut.

Dan walaupun kita bersendirian, pendedahan terhadap norma sosial tersebut akan menyebabkan kita lebih cenderung untuk bertindak dengan cara yang sama.

7. Tekanan darah tinggi

tekanan darah tinggi boleh berjangkit

Tekanan darah tinggi yang sering dikaitkan dengan pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat didapati juga dikaitkan dengan virus berjangkit yang sangat biasa.

Satu pasukan penyelidik mendapati bahawa tikus yang dijangkiti sitomegalovirus, atau CMV, mengalami tekanan darah tinggi manakala tikus yang tidak dijangkiti tidak.

Ini tidak bermaksud pemakanan tidak memainkan peranan kerana tikus yang dijangkiti CMV yang juga makan makanan kolesterol tinggi mempunyai kadar tekanan darah tertinggi.

Para penyelidik juga melakukan penyelidikan ini dengan sel kultur manusia.

Sel manusia yang dijangkiti CMV menghasilkan sejenis protein yang sudah diketahui menyumbang kepada tekanan darah tinggi.

CMV dianggarkan memberikan kesan kepada 60% hingga 99% manusia dewasa di seluruh dunia. Virus ini disebarkan melalui perkongsian cairan tubuh dan kekal di dalam badan anda seumur hidup.

Rujukan:

1. Uni Chicago

2. Science Daily

3. The Scientist
Hakcipta iluminasi.com (2017)