Apabila kita demam dan ke kedai membeli sepapan panadol, jarang kita fikirkan nilai ubat yang kita beli.

Ini kerana satu papan panadaol atau paracetamol ni harganya hanya sekitar RM2 ke RM3.50 satu, bergantung kepada jenisnya. Namun bukan semua orang bernasib baik hanya perlu membeli ubat-ubatan sakit-sakit biasa, kerana ada di antara kita terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan yang khas ekoran penyakit yang kronik dan kritikal.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pernahkah anda tahu, dalam kalangan ubat-ubatan - ubat mana yang paling mahal harganya? Benarkah wujud ubat yang di luar kemampuan majoriti orang ramai? Berikut adalah 5 jenis ubat yang disenaraikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, sebagai ubat-ubatan paling mahal harganya di negara kita, yang tersenarai dalam senarai ubat dibenarkan.

1. Basiliximab

simulect ubat

Basiliximab adalah nama sebenar ubat yang dijenamakan sebagai 'Simulect' dan digunakan sebagai pengawal sekiranya berlaku penolakan terhadap organ buah pinggang oleh tubuh seseorang individu, selepas dia menerima organ tersebut.

Diberikan dengan cara suntikan, Basiliximab dipakejkan dalam kandungan 20 mililiter sekali suntikan yang mencecah RM8,586.00 satu dos.

2. Trabectedin

yondelis ubat

Trabectedin kebiasaannya datang di bawah jenama 'Yondelis' dengan hanya dua pengeluar di dunia mengeluarkannya. Diuji buat kali pertama pada tahun 1996, Trabectedin kini digunakan secara meluas di seluruh dunia bagi merawat sarkoma pada tisu lembut, sejenis penyakit tumor.

Untuk setiap dos suntikan  yang mempunyai 1mg Trabectedin, harganya diisytiharkan RM10,350.00.

3. Ustekinumab

stelara ubat

Ustekinumab atau jenama jualannya, 'Stelara' adalah sejenis antibodi khusus untuk merawat penyakit psoriasis, sejenis penyakit kulit yang mengakibatkan keping-keping dan kemerahan pada kulit dalam kuantiti yang agak teruk. Selain itu, pada tahun 2016, Ustekinumab juga dilaporkan berjaya digunakan untuk merawat penyakit crohn's, sejenis penyakit pendarahan dalam usus.

Harga untuk satu set suntikan bersaiz 0.5mg yang mengandungi 45mg Ustekinumab adalah RM13,625.00.

4. Cabazitaxel

jevtana ubat

Cabazitaxel adalah sejenis ubat yang membantu merawat pesakit kanser prostat yang dijual dengan nama 'Jevtana.' Cabazitaxel mempunyai pesaingnya sendiri iaitu sejenis ubat bernama docetoxel, namun penyelidikan mendapati untuk pesakit-pesakit kanser prostat mempunyai peluang untuk selamat tinggi dengan Cabazitaxel berbanding Docetoxel.

Satu suntikan Docetoxel berharga RM3,113.00 sementara Cabazitaxel pula berharga RM16,549.00.

5. Plerixafor

mozobil ubat kanser darah

Plerixafor dijual dengan nama Mozobil merupakan sejenis ubat yang akan dimasukkan ke dalam darah pesakit kanser dengan tujuan untuk mengumpulkan sel stem yang terdapat pada tulang rawan, yang kemudiannya akan dikeluarkan sebelum ditanam semula ke bahagian tubuh pesakit untuk meningkatkan pengeluaran sel darah mereka.

Pleixafor dicipta khas untuk membantu pesakit-pesakit kanser limfoma, sejenis kanser darah. Satu dos Pleixafor 20ml mencecah harga RM34,200.


Kebanyakan ubat yang disenaraikan di atas mempunyai harga jualan pasaran lebih tinggi, kerana harga yang dinyatakan di atas adalah harga bagi pembelian sektor awam sahaja. Sebagai contoh, Jevtana yang mengandungi Cabazitaxel dijual pada harga RM39,539 dan Stelara yang mengandungi Esttekinumab pula dijual RM79,900 pada harga pasaran biasa.

Melihat harga ubat yang dijual dalam kuantiti yang sangat kecil ini, pasti membuatkan kita nampak kepentingan menjaga kesihatan dan pemakanan kita. Bagi mereka yang belum memiliki insurans dan takaful, mungkin itu salah satu jalan bagi membantu anda mendapatkan rawatan sekiranya anda memerlukan ubatan ini.

Sayangilah diri anda dan lindungilah tubuh badan anda. Amat jelas apabila kita sakit, harga yang perlu kita bayar sangat tinggi

Rujukan

Program Rujukan Farmasi KKM

 
Hakcipta iluminasi.com (2017)