Oleh pada 12 Feb 2023 kategori

Pengetahuan kita tentang alam semesta kebiasaannya diperoleh melalui teleskop. Teleskop membolehkan kita melihat lebihh jauh ke dalam alam semesta daripada yang kita boleh llihat dengan mata kasar.

Terdapat banyak teleskop di muka Bumi, namun bagaimanakah kekuatan teleskop ditentukan? Terdapat beberapa faktor yang secara langsung memainkan peranan dalam soalan ini antaranya ketinggian tempat balai cerap berada serta saiz cermin.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sebelum ini Iluminasi pernah berkongsi mengenai artikel 10 Teleskop Paling Besar di Dunia. Kali ini, kami ini kongsikan pula 5 teleskop terhebat di dunia. Apabila kita membandingkan kedua-dua senarai ini, dapatlah disimpulkan bahawa saiz sesuatu teleskop tidak berkadarr secara langsung dengan kehebatannya.

5. Fermi Gamma Ray Space Telescope (GLAST)

fermi gamma ray space telescope

Fermi Gamma Ray Space Telescope (GLAST) mengesan sinaran gamma. Sinar gamma adalah panjang gelombang cahaya terpendek dan biasanya dipancarkan oleh proses tenaga tinggi di angkasa.

Sinar gamma biasanya diserap oleh atmosfera Bumi. Untuk membolehkan teleskop ini menyelidik sinar gamma dengan betul, ia diletakkan di luar atmosfera Bumi. Dengan mengumpul sinar gama, GLAST boleh mengetahui lebih lanjut tentang lubang hitam supermasif, bintang neutron dan quasar. '

Ahli fizik dapat mengkaji zarah subatomik pada tenaga yang jauh lebih besar daripada yang dilihat dalam pemecut zarah berasaskan tanah. Dan ahli kosmologi mendapat maklumat berharga tentang kelahiran dan evolusi awal Alam Semesta.Dilancarkan pada 2008, GLAST masih beroperasi hari ini.

4. Teleskop Angkasa Spitzer

teleskop spitzer space

Spitzer ialah teleskop yang direka untuk melihat dalam panjang gelombang inframerah. Teleskop optik biasanya dihadkan dalam maklumat yang boleh dikumpulkan kerana ia terhad kepada panjang gelombang optik cahaya.

Teleskop ini telah membolehkan saintis melihat kawasan angkasa yang tidak dapat dilihat oleh teleskop optik. Spitzer diletakkan dalam orbit yang berbeza daripada teleskop lain. Daripada mengorbit Bumi, Spitzer mengorbit matahari dalam orbit heliosentrik.

Orbit heliosentrik Spitzer menyebabkan ia bergerak 0.1 Unit Astronomi lebih jauh dari Bumi setiap tahun. Ini bersamaan dengan kira-kira 10 juta batu. Teleskop khusus ini diletakkan di orbit kerana teleskop inframerah menghasilkan banyak haba tetapi mesti kekal sejuk untuk mengumpul data.

Spitzer melepaskan haba berlebihannya ke dalam vakum ruang, menjadikannya teleskop menggunakan penyejuk minimum dalam bentuk helium cecair. Selepas beroperasi selama 16 tahun, teleskop Angkasa Spitzer telah dikeluarkan daripada operasi pada tahun 2020.

3. Teleskop Keck

teleskop keck

Satu-satunya teleskop dalam senarai ini yang terletak di Bumi, Teleskop Keck dikendalikan bersama oleh Caltech dan Universiti California di pergunungan Mauna Kea di Hawaii. '

Dibina pada tahun 1992 (Keck 1) dan 1996 (Keck 2), dengan cermin berdiameter 32.8 kaki (10 meter), teleskop ini mempunyai cermin yang lebih besar daripada beberapa teleskop paling berkuasa di dunia dalam senarai ini.

Salah satu sebab teleskop ini termasuk dalam senarai ini dan dianggap sebagai salah satu yang paling berkuasa di dunia adalah disebabkan oleh ketinggiannya. Pada ketinggian 13,599 kaki di atas paras laut, terdapt kurang gangguan kerana lapisan atmosfera disini adalah kurang berbanding lapisan atmosfera di paras laut maka.

2. Teleskop Angkasa Hubble

teleskop angkasa hubble

Dilancarkan pada tahun 1990, Teleskop Angkasa Hubble memberi orang ramai peluang melihat imej keajaiban angkasa lepas. Hubble mempunyai saiz cermin 7.8 kaki (2.4 meter) yang kelihatan tidak begitu besar jika dibandingkan dengan beberapa teleskop di permukaan Bumi, beberapa daripadanya mempunyai cermin dalam julat 330 kaki.

Jadi bagaimanakah teleskop Hubble boleh jadi begitu hebat? Terdapat jawapan yang sangat mudah untuk ini: suasana/lokasinya. Apabila teleskop berada di Bumi, ia perlu bertarung dengan atmosfera Bumi untuk melihat melaluinya. Ini dikenali sebagai herotan atmosfera.

Pada asasnya, apabila cahaya bergerak melalui atmosfera ia sedikit tersesar, yang menyebabkan data yang diekstrak mempunyai margin ralat yang lebih tinggi. Hubble berada dalam kedudukan unik di atas atmosfera di mana ia tidak perlu berhadapan dengan herotan atmosfera. Inilah sebabnya mengapa Hubble dapat mengambil gambar yang jelas dengan cermin yang agak kecil.

1. Teleskop Angkasa James Webb

teleskop angkasa james webb

Teleskop Angkasa James Webb telahh  mengorbit mengelilingi matahari pada penghujung tahun 2021. Teleskop ini mengorbit sejuta batu (1.5 juta kilometer) di atas Bumi, dengan cermin 21 kaki dan lebar 4 inci.

James Webb pada saat ini adalah teleskop yang paling berkuasa yang tersedia untuk saintis. Ia mampu melihat sejauh 13.6 bilion tahun cahaya. Sebagai rujukan, Hubble boleh melihat kira-kira 10 bilion tahun cahaya jauhnya.

Dua objektif utamanya adalah untuk mengkaji alam semesta awal dan atmosfera exoplanet. Memandangkan teleskop ini berada di orbit kurang dari setahun, James Webb pasti akan menemui banyak keunikan dan rahsia alam semesta yang tidak terperi.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)