Oleh pada 13 Jul 2022 kategori

Sekiranya anda pernah ke laut atau berada di tepi pantai, anda pasti pernah melihat kelihat sebuah objek yang seakan-akan terapung jauh di tengah laut? Adakah objek tersebut sebuah kapal yang imejnya dibiaskan oleh cahaya?

Penampakan imej inilah yang dikenali sebagai fatamorgana. Jangan terkejut, pembentukan fatamorgana ini juga telah mencetuskan mitos dan khurafat dalam kalangan mereka yang biasa ke laut antaranya kisah "Flying Dutchman".

BESARKAN TEKS     A-  A+

Mengikut kisah lagenda, kapal dikenali sebagai "Flying Dutchman" ini dikatakan berhantu yang nasibnya tidak pernah berlabuh di pelabuhan, ditakdirkan untuk belayar selama-lamanya di laut terbuka. Kisah lebih lanjut mengenai kisah mitos ini kami ceritakan lebih lanjut di bawah.

Maksud dan penjelasan "Fata Morgana"

fatamorgana kapal laut

Mengiku tafsiran daripada Kamus Dewan Edisi Keempat, "fatamorgana" (perkataan "fata" dan "morgana" dirapatkan) bermaksud "sesuatu yg bersifat khayalan". Perkataan ini turut digunakan oleh penyanyi M. Nasir yang bertajuk "Tujuh Nafas Lagi". Malah, kumpulan nasyid Hijjaz turut mempunyai sebuah lagu bertajuk "Fatamorgana".

Fata Morgana ialah bentuk kompleks pantulan unggul yang dilihat dalam jalur sempit tepat di atas ufuk. Fata Morgana boleh dilihat di darat atau di laut, di kawasan kutub atau di padang pasir.

Di laut, ilusi optik ini boleh memberi gambaran bahawa kapal 'terapung' di atas air atau dalam beberapa kes lain, fatamorgana juga mungkin terdiri daripada beberapa imej terbalik (atas bawah) dan tegak (sebelah kanan ke atas) yang disusun di atas satu sama lain.

Fatamorgana dengan ketara memesongkan objek atau objek yang menjadi asasnya, menjadikan objek itu tidak dapat dikenali sepenuhnya. Fatamorgana boleh dilihat di darat atau di laut dan mungkin melibatkan hampir semua jenis objek jauh, termasuk bot, pulau dan garis pantai.

Bagaimanakah fenomena optik fatamorgana terhasil?

Fenomena optik ini berlaku kerana sinaran cahaya dibiaskan apabila ia melalui lapisan udara dengan suhu yang berbeza dalam penyongsangan haba yang curam, di mana saluran atmosfera telah terbentuk.

Penyongsangan terma ialah keadaan atmosfera di mana udara yang lebih panas wujud dalam lapisan yang jelas di atas lapisan udara yang lebih sejuk. Penyongsangan suhu ini adalah bertentangan dengan apa yang biasa berlaku; udara biasanya panas apabila dekat dengan permukaan, dan lebih sejuk di tempat yang lebih tinggi.

Dalam cuaca yang tenang, lapisan udara yang jauh lebih panas mungkin terletak di atas udara yang lebih sejuk, membentuk saluran atmosfera yang bertindak seperti kanta pembiasan, menghasilkan satu siri imej terbalik dan tegak.

Fata Morgana memerlukan saluran untuk hadir; penyongsangan haba sahaja tidak mencukupi untuk menghasilkan fatamorgana seperti ini. Walaupun penyongsangan terma sering berlaku tanpa adanya salur atmosfera, salur atmosfera tidak boleh wujud tanpa adanya penyongsangan terma terlebih dahulu.

Berdasarkan penjelasan mengenai pembentukan fatamorgana ini, maka jelaslah bahawa fatamorgana adalah fenomena sains dan bukanlah berkaitan dengan perkara ghaib semata-mata.

Kisah mitos legenda berkaitan fatamorgana

kisah fatamorgana

Ilustrasi buku abad kesembilan belas mengenai fenomena pembentukan fatamorgana

"La Fata Morgana" ialah istilah Itali untuk "The Fairy Morgana". Nama ini berasal dari nama Inggeris zaman pertengahan Morgan le Faye (Morgane, Morgain atau Morgana), yang merupakan bidadari dalam mitologi Celtic serta ahli sihir yang kuat dalam legenda Arthurian.

Nama fenomena ini berakar umbi dalam kepercayaan bahawa fatamorgana ini adalah istana dongeng di udara atau tanah imaginasi yang dicipta oleh sihirnya untuk memikat pelaut kepada kematian mereka.

Kisah mitos "The Flying Dutchman" (atau dalam bahasa Belanda, De Vliegende Hollander) berasal dari abad ke-17 apabila Empayar kolonial Belanda terdiri daripada beberapa wilayah seberang laut dan pos perdagangan. Mengikut cerita rakyat,  "The Flying Dutchman" adalah kapal hantu yang tidak boleh pulang dan ditakdirkan untuk belayar di lautan selama-lamanya. Flying Dutchman biasanya dilihat dari jauh, kadang-kadang kelihatan bercahaya. 

Terdapat versi berbeza untuk kisah 'The Flying Dutchman'. Dalam versi yang paling biasa, kapten kapal itu, Hendrick Van der Decken, memperjudikan keselamatannya dengan tergesa-gesa untuk mengelilingi Cape of Good Hope semasa ribut dan akhirnya "disumpah" untuk sentiasa berada di laluan itu untuk selama-lamanya.

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. Safety4Sea
  3. Britannica EncyclopaediaHakcipta iluminasi.com (2017)