Sejak kebelakangan ini, kita sering disajikan dengan berita-berita penemuan monumen lama kerana keringnya sesuatu sungai itu. Dan ini haruslah menjadi sesuatu yang merisaukan kita.

Namun, tahukah anda sepanjang sejarah terdapat beberapa tamadun purba yang akhirnya pupus ditelan zaman - salah satu sebab utamanya adalah kerana terputusnya bekalan air. Krisis terputus bekalan air merupakan satu isu yang serius kerana kita memerlukan air dalam kehidupan seharian.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Perubahan iklim telah memaksa beberapa tempat dan lokasi di dunia menghadapi kekurangan air yang semakin meningkat. Kemarau yang digabungkan dengan populasi yang semakin meningkat menyebabkan masyarakat bimbang tentang sumber bekalan air bersih.

Negara-negara di seluruh Afrika, Timur Tengah dan Asia juga sangat terdedah kepada krisis kemarau yang semakin meningkat. Tetapi ini bukan kali pertama kekurangan air memberi kesan negatif kepada masyarakat. Kali ini, mari lihat 5  tamadun masyarakat purba dahulu yang musnah akibat terputusnya bekalan air.

1. Mesa Verde

mesa verde

Mesa Verde ialah komunit yang besar dengan kira-kira 6,000 orang pada zaman kemuncaknya - penduduknya terkenal membina batu pasir bertingkat dan struktur mortar yang terletak di tepi tebing. Orang Pueblo yang tinggal di sana memburu haiwan besar dan makan kacang dan jagung.

Tetapi sekitar 1277 A.D., kemarau selama 23 tahun mula melanda masyarakat dan menjelang 1300 A.D., orang Pueblo mula meninggalkan Mesa Verde. Menurut Scott Ortman, seorang profesor antropologi bersekutu di Universiti Colorado, sekitar 30 peratus penduduk tinggal di tanah di mana anda tidak dapat menanam makanan kerana kemarau.

Tanda-tanda konflik kejam telah terhasil dan ini boleh dilihat di pelbagai tapak arkeologi dengan mayat dan rangka yang terputus akibat peperangan. Kemarau menyebabkan persengketaan sosial yang agak serius dan masyarakat yang terdesak sanggup melakukan apa sahaja untuk keselamatan diri mereka. 

2. Empayar Akkadia

empayar akkadia

Empayar Akkadia dianggap sebagai salah satu empayar besar terawal. Berpusat di sekitar bandar Akkad, empayar itu terbentang di seluruh Timur Tengah dan wujud dari 2350 – 2150 B.C. Empayar Akkadia ialah empayar purba pertama Mesopotamia selepas tamadun Sumer yang berumur panjang.

Tetapi menurut kajian yang diterbitkan, kemarau menyebabkan kematiannya. Menurut penulis kajian itu, bukti arkeologi telah menunjukkan bahawa tamadun yang sangat maju ini runtuh secara tiba-tiba, mungkin berkaitan dengan peralihan kepada keadaan yang lebih gersang.

Selepas kejatuhan Empayar Akkadia, penduduk Mesopotamia akhirnya bergabung menjadi dua negara utama berbahasa Akkadia: Assyria di utara, dan Babylonia di selatan.

3. Empayar Maya

empayar maya

Empayar Maya berkembang dari tanah rendah tropika Mexico dan Amerika Tengah. Mereka membina struktur batu yang dramatik dan mahir dalam seni, pertanian dan bahasa. Tetapi pada sekitar 900 A.D., banyak kota batu besar mereka telah ditinggalkan.

Penyelidik tidak pasti sepenuhnya apa yang  yang berlaku, tetapi mereka berpendapat kemarau boleh menjadi penyebabnya. Menurut Takeshi Inomata, seorang profesor antropologi di Universiti Arizona, masyarakat ketika itu sudahpun bergelut akibat masalah sosial, peperangan dan isu pentadbiran.

Namun, kekurangan air yang akan berlaku pada masa itu berkemungkinan memburukkan lagi keadaan. Kemarau mungkin datang pada masa yang paling teruk kerana masyarakat ketika itu sudah berantakan dan ketiadaan sumber air menjadi katalis lebih banyak konflik yang menghancurkan sesebuah masyarakat itu.

4. Zaman Gangsa Akhir

zaman gangsa akhir

Sebelum keruntuhannya pada 1200 B.C., Mediterranean timur adalah rumah kepada masyarakat yang berpusat di sekitar menggunakan gangsa, yang lebih kuat daripada logam lain pada masa itu.

Tetapi menurut kajian yang diterbitkan dalam PLOS One, penyelidik yang meneliti pentarikhan radiokarbon di Syria dan Cyprus mendapati bahawa keruntuhan tamadun ini di seluruh Eropah dan Timur Tengah mungkin disebabkan sebahagiannya daripada perubahan iklim yang menyebabkan kekurangan air.

Kajian ini menunjukkan bahawa krisis Zaman Gangsa Akhir bertepatan dengan bermulanya peristiwa kemarau 300 tahun 3200 tahun lalu. Peralihan iklim ini menyebabkan kegagalan tanaman, kematian dan kebuluran,

5. Dinasti Tang

dinasti tang

Dinasti Tang yang wujud ari 618 M hingga 906 M, dianggap sebagai zaman kegemilangan untuk seni dan budaya di China purba dan tempoh pertumbuhan di seluruh rantau ini. Dikenali dengan keamanan dan kemakmuran, dinasti ini juga menyaksikan lanjutan perdagangan darat dengan Syria dan Rom melalui Jalan Sutera.

Tetapi menurut penyelidikan dari Yayasan Sains Kebangsaan, kemarau yang melampau mungkin sebahagiannya menyebabkan kemerosotan dinasti ini disebabkan oleh penuaian bijirin yang lemah yang disebabkan oleh kekurangan air.

Para penyelidik mendapati bahawa tempoh monsun musim panas yang lemah bertepatan dengan tahun-tahun terakhir dinasti Tang, Yuan dan Ming, yang diketahui sebagai zaman pergolakan popular.

Kredit: 

  1. 9news
  2. GeoScienceWorld
  3. Discover Magazine
  4. Science DailyHakcipta iluminasi.com (2017)