Banyak kajian sains yang dilakukan terhadap semut untuk mengkaji tabiat dan perilaku semut. Semut ialah serangga biasa, tetapi mereka mempunyai beberapa keupayaan uniktermasuk kemahiran komunikasi mereka yang membolehkan koloni mereka berfungsi sebagai superorganisma.

Terdapat 20 kuadrilion semut di Bumi iaitu 2.5 juta semut untuk setiap manusia. Spesies semut yang diketahui (ahli keluarga Formicidae) berjumlah lebih 12,000 dan sesetengah pakar menganggarkan lebih daripada 20,000 wujud.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Mereka boleh ditemui hampir di mana-mana di dunia, kecuali Antartika, Iceland, Greenland, dan beberapa negara pulau. Kali ini, mari lihat tabbiat dan perilaku unik semut dan koloninya.

1. Menganyam / menenun

semut penenun

Segelintir spesis semut mempunyai keupayaan menenun daun dan ranting pokok. Mereka boleh ditemui di seluruh Afrika, India, Asia Tenggara dan Australia dan mereka membuat rumah mereka di kanopi hutan hujan.

Mereka membuat sarang dengan melipat daun dan menjahitnya menggunakan sutera. Sutera ini berasal dari larva koloni; pekerja menggenggam larva di rahang mereka dan perlahan-lahan memerahnya, seperti botol gam.

Taktik menenun yang unik ini boleh menghasilkan beberapa sarang yang besar. Sarang terbesar yang pernah ditemui adalah lebih daripada setengah meter dibuat sepenuhnya daripada daun yang dijahit bersama. Sarang ini boleh dihasilkan dalam masa kurang daripada 24 jam, dan sarang baharu sentiasa dibina untuk menggantikan sarang yang rosak akibat ribut atau pemangsa.

2. Penyimpan madu hidup (honeypot)

semut honeypot 558

Semut honeypot atau semut madu ini tidak perlu melakukan apa-apa kerja lain untuk koloni mereka; mereka hanya berehat di bawah tanah tanah dan menjamu selera dengan cebisan makanan paling sedap yang dikumpulkan oleh semut pekerja lain.

Akibatnya, perut mereka membengkak sehingga saiz anggur, dan dipenuhi dengan cecair madu. Semasa masa yang sukar dan kekurangan makanan, semut dalam koloni lapar yang datang ke semut honeypot ini dan mengekstrak makanan daripada semut madu ini melalui proses yang dikenali sebagai "trophallaxis".

Spesis semut sebegini biasanya ditemui di kawasan kering, padang pasir dan separa gersang seperti di Australia, Amerika Syarikat, Mexico dan benua Afrika di mana sumber makanan sukar diperolehi pada musim-musim tertentu.

Baca lagi: Honeypot: Semut Pengumpul Madu Untuk Koloni Semut

3. Pengorbanan ahli koloni

pengorbanan semut pekerja

Banyak spesies semut tidak mempunyai masalah untuk mengorbankan tentera mereka sendiri untuk kebaikan koloni. Memandangkan seluruh koloni berfungsi sebagai organisma tunggal, kehilangan beberapa ekor semut tidaklah merugikan koloni tersebut.

Spesies semut yang ditemui di Brazil, bagaimanapun, melakukan perkara ini ke tahap yang melampau. Setiap malam, semut pekerja akan menolak pasir ke pintu masuk sarang mereka untuk menutupnya. Apabila lubang itu hampir tertutup, skuad kira-kira lapan ekorĀ  semut akan tinggal di luar dan meneruskan kerja, menghabiskan satu jam berikutnya dengan susah payah menyumbat lubang ini dengan pasir.

Dan ini adalah pengorbanan yang membawa maut. Kebanyakan masa, semut di luar sarang ini mati menjelang pagi. Pengorbanan mereka sangat penting bagi koloni semut ini menjamin keselamatan sarang koloni mereka.

4. Pembinaan rakit

semut rakit hidup

Semut api yang tinggal di hutan Amerika Selatan membuat sarang mereka di bawah tanah, strategi untuk memastikan sarang yang selamat. Walau bagaimanapun, mereka sering tinggal di kawasan banjir apabila hujan lebat menyebabkan sungai pecah keluar dari tebing mereka.

Jadi untuk menghalang koloni mereka daripada tenggelam, koloni semut api akan membuat rakit. Semut ini mempunyai selongsong luar yang hidrofobik (menahan air), jadi apabila mereka mengikat diri mereka bersama-sama, mereka mencipta rakit kalis air di mana seluruh koloni boleh terapung dengan selamat melalui hutan yang ditenggelami air.

Semut ini boleh kekal seperti ini selama berminggu-minggu, dan boleh membawa ratusan ribu "pelarian" di belakang mereka. Rakit sedemikian telah dicipta oleh semut ini dalam eksperimen makmal dalam masa 100 saat.

5. Pengeboman Bunuh Diri

semut pengebom diri 958

Peperangan kamikaze bukan unik untuk manusia sahaja. Malah, beberapa spesies semut telah mengembangkan cara untuk menjadikan diri mereka musnah sebagai senjata kimia hidup yang membunuh musuh mereka dengan serta-merta.

Semut ini mempunyai dua kelenjar sepanjang badan mereka. Apabila datangnya keperluan untuk mempertahankan koloni, mereka boleh mengecutkan badan mereka, memecahkan kelenjar ini dan menyemburkan bahan kimia toksik ke musuh mereka. Semut pekerja akan menggenggam rahang semut musuh sebelu meletupkan badannya dengan sengaja.

Hasilnya ialah letupan cecair kuning yang membunuh musuh. Taktik ini juga telah diperhatikan digunakan dalam memburu; seekor semut akan mengorbankan dirinya dengan memusnahkan diri pada mangsa, meninggalkan pekerja yang lain bebas untuk memakan mangsa yang kini mati tanpa sebarang risiko kepada diri mereka sendiri.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)