Kita biasanya mendapatkan sumber madu daripada sarang lebah. Namun, mungkin ramai yang tidak tahu lebah bukanlah satu-satunya haiwan yang mengumpul madu kerana terdapat sejenis semua yang turut mempunyai kemampuan mengumpulkan madu.

Digelarlar semut "honeypot" atau semut madu, adalah pekerja khusus dari beberapa spesies semut yang tugas tunggalnya adalah memakan nektar sehingga mereka menjadi simpanan madu hidup.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Semut "honeypot" ini terdiri daripada beberapa spesies semut namun yang paling biasa ialah Camponotus inflatus. Semut honeypot ini adalah pekerja khusus yang bertindak sebagai simpanan hidup untuk koloni mereka apabil koloni mereka kekurangan makanan.

Penemuan semut dengan kemampuan unik ini pertama kali didokumentasikan pada tahun 1881 oleh Henry C. McCook dan diterangkan lebih lanjut pada tahun 1908 oleh William Morton Wheeler.

Menjadi bekalan sumber makanan koloni

Semut pekerja ini memberi makan nektar yang dikumpul daripada pelbagai tumbuhan sehingga perut mereka mengembang ke tahap di mana mereka kelihatan bersedia untuk pecah dan menumpahkan cecair madu di da      lamnya.

Dikenali sebagai 'madu semut', cecair manis itu dimuntahkan oleh semut honeypot setiap kali ahli koloni mereka memerlukan makanan apabila terdesak. Semut dalam koloni mengekstrak khasiat daripada mereka, melalui proses yang dikenali sebagai "trophallaxis".

Kebanyakan spesies semut honeypot ditemui di kawasan kering, padang pasir atau separa gersang di Australia, Amerika Syarikat, Mexico, dan di benua Afrika, di mana mencari sumber makanan boleh menjadi sukar, jadi pengeluaran dan penyimpanan madu dipercayai penyesuaian untuk bertahan dalam persekitaran yang kasar ini.

Semut honeypot adalah sumber yang sangat berharga sehingga koloni semut lain kadangkala menyerang dan mencurinya. Di Australia, orang asli juga menghargai serangga yang dipenuhi madu dan akan mencari mereka.

Semut madu adalah unik dalam menggunakan badan mereka sendiri sebagai simpanan hidup.Apabila cecair yang disimpan di dalam semut honeypot diperlukan, semut "pekerja" mengusap antena semut honeypot, menyebabkan semut honeypot memuntahkan cecair yang disimpan daripada perutnya.

Perbandingan dengan madu lebah

Dalam dokumentari Trials Of Life 1990, David Attenborough sendiri telah difilemkan dengan memasukkan semut honeypot ke dalam mulutnya. Boleh tonton video diatas yang memaparkan babak pendek beliau merasai sendiri madu dari semut ini. Jadi bagaimanakah perbandingan madu semut dengan madu lebah?

Menurut beberapa kajian, walaupun kedua-dua jenis kelihatan sangat serupa pada pandang pertama, madu semut honeypot mempunyai konsistensi yang kurang likat berbanding madu lebah.

Ia manis, tetapi tidak begitu manis seperti yang biasa kita rasakan pada madu lebah dan mempunyai sedikit rasa masam yang tidak dapa kita rasai dalam madu lebah madu.

Satu lagi perbezaan ketara antara kedua-dua jenis madu ialah glukosa hadir dalam kuantiti yang lebih tinggi daripada fruktosa dalam madu semut, manakala sebaliknya berlaku untuk madu lebah madu. Kedua-dua jenis madu walau bagaimanapun tetap mengandungi antioksidan yang tinggi.

Kepentingan kepada orang asli Australia

semut madu 406

Semut honeypot seperti Melophorus bagoti dan Camponotus spp. adalah serangga yang boleh dimakan dan menjadi sebahagian daripada diet pelbagai Orang Asli Australia.

Orang-orang ini mengikis permukaan untuk mencari terowong menegak semut, dan kemudian menggali sedalam dua meter untuk mencari semut madu ini. Papunya, sebuahi Wilayah Utara Australia, dinamakan sempena kisah penciptaan semut madu, atau Dreaming, yang dimiliki oleh penduduk di sana, seperti Warlpiri.

Semut madu diraikan dalam Mural Semut Madu karya Western Desert Art Movement, yang dilukis pada tahun 1971.

Kredit:

  1. MDPI
  2. Wikipedia
  3. Science FocusHakcipta iluminasi.com (2017)