Penjenamaan dan pemasaran sesebuah jenama/produk sememangnya bergantung kepada firma pengiklanan. Syarikat pengiklanan berperanan membantu pemilik produk/jenama mencapai sasaran pelanggan mereka, mewujudkan kesetiaan terhadap sesuatu  jenama dan meningkatkan jualan.

Teknik pengiklanan juga berevolusi selari dengan kemajuan teknologi dan kaedah baharu yang muncul dalam industri yang kompetitif ini. Di peringkat global, ratusan syarikat pengiklanan mempunyai kepakaran mereka sendiri.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sesetengah agensi adalah peneraju industri dan secara konsisten menawarkan kerja berkualiti tinggi. Kempen yang kreatif, inovatif dan berjaya adalah ciri syarikat pengiklanan teratas ini.

Mereka mempunyai pasukan besar pakar pengiklanan yang cekap dalam penyelidikan pasaran, penjenamaan, penciptaan kreatif, strategi media dan analitik. Mereka menggunakan teknologi dan sumber termaju untuk kekal di hadapan dan menghasilkan pengiklanan yang terbaik untuk pelanggan mereka.

Berikut merupakan 5 syarikat atau firma pengiklanan terbesar dunia.

5. Interpublic Group

interpublic group

Interpublic Group (IPG) ialah pembekal penyelesaian pemasaran terkemuka pada skala seluruh dunia. Firma ini adalah pakar dalam pengiklanan, pemasaran digital, perancangan komunikasi, media, perhubungan awam dan pemasaran khusus, dan mereka mempunyai kira-kira 58,000 pekerja yang bekerja merentasi pasaran paling penting di seluruh dunia.

H.K. McCann Co., ditubuhkan pada 1911, dan Erickson Co., ditubuhkan pada 1902, bersatu untuk menjadi IPG pada 2 Oktober 1930 di New York City. Pada masa itu, syarikat itu dikenali sebagai McCann-Erickson. Ia merupakan agensi pengiklanan yang paling berjaya ketika itu, menjadikannya peneraju industri.

IPG terdiri daripada banyak syarikat berbeza yang dikategorikan kepada enam bidang berbeza. Terdapat tiga rangkaian global: Foote, Cone & Belding (FCB), McCann Worldgroup dan MullenLowe.

4. Accenture Song

accenture song 525

Accenture Interactive, yang diasaskan pada 2009  telah berkembang menjadi agensi digital terbesar di dunia yang kini dikenali sebagai Accenture Song. Nama baharu ini menggabungkan lebih daripada 40 pengambilalihan syarikat sepanjang dekad sebelumnya.

Menurut syarikat yang menyediakan perkhidmatan profesional ini, penjenamaan semula ini mencerminkan dunia pasca-pandemik dan menyampaikan mesej kemahiran manusia yang berkekalan dan hubungannya dengan kecekapan teknologi.

Laporan Agensi Accenture Interactive untuk 2016, Ad Age mengiktiraf Accenture Interactive, bahagian Accenture Digital, sebagai rangkaian agensi digital yang terbesar dan paling pesat berkembang di Amerika Syarikat dan antarabangsa.

3. Publicis Groupe

publicis groupe

Publicis Groupe ialah sebuah syarikat multinasional Perancis yang mengkhusus dalam pengiklanan dan perhubungan awam. Ibu pejabat syarikat ini terletak di Paris, dan ia merupakan salah satu firma pemasaran dan komunikasi tertua serta terbesar di dunia dari segi hasil.

Pada tahun 1926, Marcel Bleustein-Blanchet, yang baru berusia 20 tahun pada masa itu, menubuhkan perbadanan ini. Ia berkesan kerana hubungan rapatnya dengan pegawai tinggi kerajaan, penggunaan ikon yang bijak untuk mempublikasikan dirinya, dan keupayaannya untuk mendapatkan pelanggan daripada pelbagai industri yang sedang berkembang.

Publicis Groupe adalah perintis dalam menyokong pertumbuhan ekonomi Perancis selepas Perang Dunia II, terutamanya pertumbuhan perniagaan pengiklanan.

2. Omnicom Group

omnicom group

Omnicom Group Inc yang berpangkalan di New York City ialah sebuah syarikat induk di seluruh dunia yang beroperasi di Amerika Syarikat dalam media, pemasaran dan komunikasi korporat.

Pengiklanan, pengurusan perhubungan pelanggan (CRM), perhubungan awam dan perkhidmatan khusus ialah empat bidang utama yang ditawarkan oleh rangkaian berjenama dan perniagaan khusus Omnicom.

Omnicom diasaskan pada tahun 1986 melalui penggabungan tiga hala BBDO Worldwide, Doyle Dane Bernbach dan Needham Harper Worldwide. Pengasas Omnicom ialah Allen Rosenshine, Keith Reinhard, dan John Bernbach, anak kepada William Bernbach.

1. WPP

wpp founder martin sorrell

WPP ialah agensi pengiklanan terbesar di dunia. Ia adalah syarikat induk yang beroperasi dalam komunikasi, pengiklanan, perhubungan awam, teknologi dan perdagangan.

WPP adalah sebuah syarikat multinasional British dengan ibu pejabatnya di London, England. Ia adalah syarikat pengiklanan terbesar di seluruh dunia. Pada tahun 1971, firma yang kini dikenali sebagai Wire and Plastic Products plc mula ditubuhkan untuk mengeluarkan bakul beli-belah.

Pada tahun 1985, Martin Sorrell dan Preston Rabl membeli majoriti saham dalam firma itu kerana mereka sedang mencari syarikat yang sudah tersenarai di pasaran di mana mereka boleh menubuhkan syarikat perkhidmatan pemasaran antarabangsa.

WPP terus mengembangkan perniagaannya melalui penggabungan dan pengambilalihan pada tahun 1990-an, membeli syarikat dalam pelbagai sektor, termasuk perundingan runcit dan korporat, pengiklanan penjagaan kesihatan, beli-belah dalam talian, media digital, pengurusan data, pemasaran digital dan pemasaran sukan.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)