Berikutan sekatan yang dikenakan oleh Amerika Syarikat, Huawei bakal melancarkan sistem operasi sendiri yang diberi nama HongMeng OS. 

Bercakap tentang sistem operasi, rakyat Malaysia juga tak kurang hebatnya dalam bidang IT di mana mereka telah mencipta beberapa sistem operasi satu ketika dahulu.

iluminasi.com kongsikan 6 sistem operasi komputer ciptaan anak Malaysia yanggpernah popular suatu ketika dahulu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

1. Otakux OS

sistem operasi otakux

Otakux adalah distro Linux berdasarkan Ubuntu dan Linux Mint menggunakan repositori ubuntu Lucid Lynx dan Isadora Linux Mint.

"Otaku" istilah Jepun yang digunakan untuk merujuk kepada orang yang mempunyai minat obsesif dalam anime, manga dan permainan video.

Otakux, gabungan perkataan dari Otaku dan Linux, telah dilancarkan buat kali pertama menggunakan gabungan nama Aniota dari Anime dan Otaku.

Sistem ini sangat bersesuaian dengan peminat anime di seluruh dunia. Ia datang dengan tema custom dan termasuk sokongan untuk kebanyakan format media yang menakjubkan.

Antara ciri-ciri Okatux adalah:

  1. KDE 4.4
  2. VLC untuk menonton anime dengan bunyi TrueHD dan resolusi HD penuh 1080p
  3. Clementine untuk mendengar lagu-lagu anime
  4. Audacity untuk bunyi penyuntingan dan rakaman
  5. WinFF untuk menukarkan fail multimedia
  6. LibreOffice untuk mengendalikan semua kerja anda (Word, Access, Excel, Power Point)

2. Myrinix OS

myrinix

Myrinix adalah sistem operasi berpusat pintar untuk kegunaan rumah. Ciri utamanya adalah keupayaan untuk menyambungkan TV plasma atau skrin LCD besar ke pelayan pusat yang boleh merakam dan memainkan DVD atau melayari Internet di skrin besar.

Myrinix adalah CD LIVE berdasarkan Debian GNU / Linux dan sidux.

Perkongsian video menggunakan teknologi NX juga boleh dilakukan di mana anda boleh bermain dan menonton filem yang berbeza menggunakan PC atau PDA yang berbeza di rumah.

CD LIVE ini juga dilengkapi dengan program video yang membolehkan anda menyiarkan video atau muzik ke seluruh rangkaian.

Dengan bantuan teknologi NX, anda boleh mempunyai PC tanpa cakera yang menghubungkan ke pelayan secara langsung untuk berkongsi aplikasi dan fail.

Pelayan boleh memainkan filem di TV Plasma anda semasa anda sedang menulis dokumen dengan OpenOffice menggunakan PC tanpa cakera yang disambungkan ke pelayan.

3. TrianceOS

TrianceOS adalah sistem operasi seperti UNIX dengan sumber terbuka dan berciri penuh yang berasal dari FreeBSD 5. ia adalah Sistem Operasi penuh yang serupa dengan penggunaan sistem operasi biasa oleh kebanyakan komputer. 

Tetapi cirinya dianggap lebih mantap, berskala, bersepadu, dipercayai dan dipercayai kerana ia berasal dari FreeBSD, sistem operasi seperti UNIX┬«. 

OS Triance menawarkan anda teknologi pengkomputeran yang terbaik dari sistem kelas enterprise kepada desktop anda.

Dengan semua operasi mesra pengguna ditambah dengan KDE Desktop Manager berbanding dengan sistem pengendalian yang lain, anda boleh melakukan pemasangan, konfigurasi dan menaik taraf / mengemaskini dengan mudah!

Ketika ini, TrianceOS berfungsi pada Intel i386 dan merupakan satu sistem yang sangat bersepadu.

4. FiMOS (My1OS)

antaramuka my1os

My1OS adalah nama asal FiMOS sebelum ia melalui penjenamaan semula kepada FiMOS. Bagi yang tak tahu, FiMOS merupakan sebuah distro Linux berasaskan Ubuntu.

My1OS dibangunkan berasaskan Debian dan menggunakan persekitaran dekstop GNOME sebagai platformnya.

FiMOS adalah ciptaan rakyat Malaysia dan ia membawa maksud "The First Malaysian Operating System". Akan tetapi, nama ini adalah tidak sesuai kereana FiMOS bukanlah Linux Malaysia yang pertama.

Ia membawakan pelbagai aplikasi seperti mana distro-distro Linux yang lain, termasuk Empathy IM, Mozilla Firefox, Google Chrome, dan Gyachi (sebagai ganti Yahoo! Messenger).

Apa yang menariknya adalah ianya turut menyokong perantian jalur-lebar mudah-alih melalui my1broadband Dialer dan juga Vodafone Mobile Connect yang didatangkan bersama-sama dengannya. 

Ketika dilancarkan, ia dijual dengan harga RM111.

5. Oshirix OS

paparan antaramuka oshirix os

Walaupun tak sehebat dan sepopular Windows 7, Mac OSX Snow Leopard, Fedora, Ubuntu Linux dan sebagainya, namun sistem operasi hasil ciptaan anak Malaysia yang diberi nama Oshirix ini agak mengagumkan.

Sistem operasi ini dibina sendiri oleh anak tempatan yang menggunakan nama samaran iaitu "Mambang".

Mambang telah melancarkan Oshirix versi terbaru yang diberi nama Oshirix Squeeze. Secara default, sistem operasi ini menggunapakai persekitaran dekstop LXDE yang tersangat pantas dan ringan.

Bagi komputer lama yang sering tersekat menggunakan Windows XP, Oshirix Squeeze dilihatkan sebagai penyelamat kerana penggunaan memori ketika mod "standby" hanyalah sekitar 70MB sahaja.

6. Illume OS

illume os

Illume OS ialah pengagihan Linux Debian berdasarkan sumber bebas dan terbuka yang direka khas untuk digunakan oleh komputer riba dan komputer pelajar.

Ia dicipta oleh anak Malaysia bernama Clarence Siew, yang mana kini dipercayai tinggal di Melbourne, Australia.

Sistem operasi Linux yang sangat cekap, ringan, stabil dan fleksibel ciptaan rakyat Malasia ini menyokong kedua-dua platform perkakasan 32 dan 64 bit serta imej ISO dan DVD Live tersedia dalam kedua-dua seni bina.

Versi terbaru 2.1.2 telah dikeluarkan pada tahun 2015. 

Antara ciri-ciri utama sistem operasi ini adalah:

1. Ia merupakan pengagihan Debian berasaskan Linux yang sangat baik dan stabil dengan koleksi program perisian pra-pasang yang menakjubkan .

2. Ia sangat sesuai bagi golongan pelajar dan profesional pendidikan kerana ia membantu untuk menyiapkan sebahagian besar tugas yang dilakukan dengan usaha yang sangat minimum dan kos yang rendah.

3. Mudah dipasang dan berfungsi dengan sempurna pada sistem perkakasan yang rendah dengan RAM 512MB.

4. Stok aplikasi yang dipasang termasuk klien pemindahan fail gFTP, ClamAV antivirus, pelayar web Chromium dan pemain muzik GNOME.

5. Ia didatangkan bersama dengan alat keselamatan yang dibina seperti Fail2Ban dan PortSentry untuk melindungi sistem dari DOS dan serangan rangkaian lain.

Clarence Siew mempunyai saluran Youtube, anda boleh rujuk pautan ini: Clarence Siew 

Rujukan:

1. Distrowatch

2. OMGHackers [1] [2] [3]

3. Linux

4. Musa Amin

5. Linux Pitstop

6. Amanz
Hakcipta iluminasi.com (2017)