Ramai orang mempunyai imaginasi tentang pesawat jet dan ia adalah satu perkara biasa. Ini kerana ia adalah sangat berkuasa dan pantas, serta kelihatan sangat cool.

Namun, tak semua pesawat jet adalah sangat menakjubkan seperti pesawat F-16.

Malah, kebanyakan daripadanya hanyalah pesawat "biasa-biasa" dan juga ada yang tersangat teruk. Kegagalan pesawat jet yang berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 5 pesawat jet yang paling teruk pernah dihasilkan.

5. McDonnell XF-85 Goblin

mcdonnell xf 85 goblin

Selama bertahun-tahun, pelbagai kuasa udara dunia cuba membina pesawat pejuang parasit.

Idea tersebut adalah bahawa pengebom juga mampu membawa pesawat pejuang kecil yang boleh dilepaskan di wilayah musuh, melawan pesawat pemintas dan kemudian kembali berlabuh dengan kapal induk untuk terbang pulang ke pangkalan.

Hampir setiap percubaan untuk membina sistem pesawat pejuang parasit ini tidak berjaya. Satu-satunya yang berkesan ialah sistem Zveno dalam Perang Dunia II oleh Kesatuan Soviet.

Namun, kegagalan yang dihadapi tidak membuatkan Angkatan Udara Amerika Syarikat daripada mencuba sistem mereka sendiri menggunakan XF-85 Goblin.

XF-85 Goblin adaalh pesawat kecil dan pelik yang kelihatan seperti F-86 Sabre.

Syarikat McDonnell mengeluarkan kesemua yang tidak penting daripada badan utama pesawat bagi mengurangkan berat dan pesawat ini hanya mempunyai sistem kawalan dan avionik yang sangat asas.

Semasa ujian dijalankan, pesawat ini dibawa jauh oleh pesawat pengebom B-29 yang diubahsuai.

Jika XF-85 Goblin berjaya, ia akan diangkut oleh pesawat pengebom yang lebih besar seperti B-36 untuk mempertahankan AS dalam misi terhadap sasaran Kesatuan Soviet.

mcdonnell xf 85 goblin 2

Malang sekali, XF-85 Goblin bertukar menjadi satu kegagalan yang besar. Walaupun pesawat ini sangat stabil, ia tidak mempunya keupayaan prestasi yang diperlukan untuk misinya.

Dengan hanya 4 senapang mesin berkaliber 50 dan enjin kecil, XF-85 Goblin ditewaskan dari segi tembakan dan kawalan oleh pesawat Soviet yang bakal menentangnya.

Pesawat itu juga terbukti mustahil untuk berlabuh dengan kapal induknya. Pada penerbangan ujian pertama, juruterbang Edwin Schoch tidak dapat "menangkap" mekanisme trapeze pada kapal induk B-29.

Pada akhir ujian, dia bertembung dengan trapeze tersebut yang menghancurkan kanopinya dan membuatkan topi keledarnya pecah.

Edwin Schoch membuat pendaratan kemalangan kecemasan di atas katil tasik kering kerana XF-85 tidak dilengkapi dengan gear pendaratan.

Disebabkan kesukaran kawalan dok dan prestasi lemah, USAF membatalkan XF-85 Goblin dan beralih kepada idea-idea pejuang parasit luar biasa yang lain.

Namun, tiada satu pun daripadanya yang berhasil.

4. Baade 152

baade 152

Walaupun Jerman menerajui dalam hal pesawat jet semasa Perang Dunia II, kemusnahan industri penerbangan Jerman dan pemulihan pasca perang yang perlahan membuatkan Jerman ketinggalan di belakang kuasa dunia lain dalam membangun penerbangan jet pasca perang.

Pesawat jet penumpang pertama melakukan penerbangan pada tahun 1949, namun Jerman mengambil masa sehinggai tahun 1956 untuk memulakan kerja membina pesawat jet sendiri.

Jurutera Jerman Timur yang dahulunya bekerja untuk syarikat Junker telah membangunkan pesawat Baade 152. Ia adalah yang pertama namun bukanlah sebuah pesawat yang baik.

Jurutera junker merekabentuk Baade 152 sebagai sebuah pesawat tetapi berdasarkannya kepada beberapa siri konsep pengebom yang telah mereka usahakan pada akhir 1940-an.

Oleh itu, Baade 152 tidak kelihatan seperti pesawat penumpang. Ia menggunakan reka bentuk sayap tinggi dan mempunyai gear pendaratan yang aneh, serupa dengan B-47 Amerika.

Kedua-dua ciri ini baik untuk pesawat pengebom tetapi tidak sesuai untuk pesawat penumpang kerana konfigurasi itu nyaris tidak memberikan ruang dalam pesawat untuk penumpang.

Pada penerbangan ujian kedua, prototaip Baade 152 hilang dalam satu kemalangan, membunuh semua kru.

baade 152 2

Para jurutera membuat perubahan ketara pada prototaip kedua, mengubah konfigurasi gear pendaratan dan mengubah "fairing" enjin sepenuhnya.

Selepas 3 penerbangan, para kru mendapati bahawa apabila Baade 152 membuat penurunan yang curam, enjin berhenti berfungsi. Ujian tersebut kemudiannya dihentikan walaupun 20 pesawat udara yang lain berada dalam pelbagai peringkat pembinaan.

Menjelang tahun 1961, Jerman Timur menghentikan projek itu dan ketua jurutera berpaling tadah ke Barat.

Syarikat penerbangan negara itu memilih untuk terbang reka bentuk Soviet, dengan berkesan menamatkan industri penerbangan Timur Jerman. 152 masih menjadi satu-satunya pesawat asli Jerman Timur.

Syarikat penerbangan Jerman dipilih untuk menerbangkan pesawat rekabentuk Soviet sekaligus mengakhiri industri penerbangan Jerman Timur dengan pantas.

Baade 152 kekal sebagai satu-satunya pesawat asli rekaan Jerman Timur.

3. Tupolev Tu-144

tupolev tu 144

Pada tahun 1960-an dan 1970-an, pesawat supersonik sangat popular. Britain dan Perancis membangunkan pesawat yang sangat terkenal iaitu Concorde manakala Kesatuan Soviet membina pesawat yang hampir sama iaitu Tu-144.

Apabila Concorde mula berkhidmat, Amerika Syarikat melakukan ujian awal terhadap pesawat-pesawat ini. Di antara kedua-dua pewasat yang memulakan perkhidmatan tersebut, Tu-144 adalah sangat teruk.

Malah, ia merupakan antara salah satu pesawat yang paling teruk pernah dkeluarkan.

Tupolev, syarikat aeroangkasa dan pertahanan Soviet menerbangkan Tu-144 2 bulan sebelum Concorde.

Persamaan kedua-dua pesawat ini yang paling ketara adalah rekabentuk, manakala skim pengawalan enjin dan kawalan  adalah sangat berbeza.

Terdapat teori konspirasi tentang hal ini di mana ada yang mendakwa bahawa pasukan Concorde tahu bahawa Soviet akan mencuri pelan mereka.

Jadi untuk menipu Soviet, pasukan Concorde membiarkan pihak lawan mencuri pelan tetapi pelan tersebut adalah pelan yang penuh dengan kelemahan reka bentuk yang serius.

Sama ada betul atau tidak teori ini, Tu-144 sememangnya sangat unik untuk digelar sebagai pesawat. 

tupolev tu 144 2

Dari awal lagi, Tu-144 sudah mempunyai masalah di mana prototaip penumpang pertama mengalami kemalangan besar pada pameran Air Paris 1973.

Walau bagaimanapun, Soviet meneruskan projek itu dan memulakan perkhidmatan komersial.

Selepas beberapa penerbangan, jurutera mendapati bahawa 2 pesawat udara menghadapi risiko kegagalan struktur, manakala pesawat lain mengalami masalah ketidakbolehpercayaan.

Pada beberapa pesawat, 22 dari 24 sistem utama gagal semasa berada di udara dan pihak berkuasa Soviet memutuskan untuk mengehadkan jumlah orang setiap dalam penerbangan kepada 70 hingga 80.

Pesawat itu sangat teruk sehingga Soviet berjumpa dengan syarikat-syarikat penerbangan Barat untuk membantu mereka menyelesaikan masalah serius yang dihadapi.

Selepas hanya 50 penerbangan komersil, syarikat penerbangan Rusia iaitu Aeroflot berhenti menawarkan perkhidmatan penumpang menggunakan pesawat ini dan Tu-144 digunakan untuk pengangkutan kargo.

Selepas 50 penerbangan lagi, Aeroflot menghentikan semua pesawat ini. Menariknya, NASA memutuskan untuk membeli Tu-144 sebagai kenderaan ujian untuk penyelidikan pesawat supersonik.

Dalam hal ini, Tu-144 berkhidmat dengan begitu baik.

2. Dassault Balzac V dan Mirage III V

dassault balzac v

(Balzac V)

Jika dilihatkan, pesawat pejuang VTOL (vertical take-off and landing) atau pesawat yang berlepas dan mendarat dengan cara menegak, adalah satu idea yang kurang bijak. 

Ketika British sedang membangunkan Harrier pada akhir 1960-an, Perancis mula membina pesawat VTOL.

Daripada mengikuti jejak langkah British dengan merekabentuk kerangka pesawat udara baru, Perancis memilih untuk mengubah suai pesawat pejuang mereka iaitu Mirage III dengan enjin jet angkat.

Idea ini kelihatan seperti menarik di atas kertas namun agak teruk jika dilakukan secara praktikal. Untuk mendapatkan pengalaman tentang rekabentuk jet angkat, Dassault mengubah suai salah satu daripada prototaip asal Mirage III dengan 8 enjin jet angkat.

Diberi nama Balzac V, pesawat itu kelihatan seperti mempunyai masa depan yang cerah, beralih daripada penebangan menegak kepada penerbangan mendatar pada tahun 1963.

Beberapa bulan kemudian, satu tragedi malang berlaku di mana ketika mendarat, Balzac V terbalik dan membunuh juruterbang di yang melakukan ujian.

mirage iii v

(Mirage III V)

Dassault membina semula prototaip itu dan ujian diteruskan.

Pada tahun 1965, seorang juruterbang Amerika melakukan penerbangan ujian terbunuh kerana enjin angkat tidak tiba-tiba berhenti berfungsi dan tidak dikeluarkan dengan betul.

Walaupun berlaku kematian, projek itu diteruskan dengan Mirage III V yang dibina khas, tetapi sama seperti Balzac V.

Dan seperti Balzac V, Mirage III V mempunyai permulaan yang baik di mana ia menyelesaikan penerbangan dengan berlepas dan mendarat secara menegak. Malah, ia mencapai kelajuan Mach 2 semesa penerbangan mendatar.

Namun, bencana berulang semula apabila prototaip Mirage III V terhempas. Apa yang berbeza adalah juruterbang tidak terbunuh, membuatkan Dassault akhirnya memutuskan bahawa VTOL bukanlah satu idea yang bagus dan beralih kepada projek lain.

1. Rolls-Royce Thrust Measuring Rig

rolls royce thrust measuring rig 2

Sekilas pandang pun anda dah boleh tahu betapa bahaya dan mengarutnya pesawat ini. Pesawat Rolls-Royce Thrust Measuring Rig yang juga dikenali sebagai "Flying Bedstead" menguji kemungkinan pesawat kategori VTOL.

Ia mungkin tidak begitu kelihatan seperti pesawat dan ini adalah kerana ia hanya dilengkapi dengan 2 jet enjin pada rangka yang kecil membuatkannya tidak mempunyai kestabilan.

Rolls-Royce tidak mereka bentuk pesawat ini dengan badan utama pesawat, sayap atau permukaan kawalan, sebaliknya hanya terdapat tangki minyak dan juruterbang ditempatkan di bahagian atas tangki.

Kedua-dua enjin jet menggunakan vektor untuk mengawal Flying Bedstead.

Malangnya, enjin awal tidak mempunyai respon pendikit (throttle) yang baik, yang bermaksud bahawa juruterbang harus menjangkakan dengan sendiri bila dia perlu bergerak beberapa saat lebih awal supaya enjin dapat meningkatkan kuasa baharu.

rolls royce thrust measuring rig 5

Ini membuatkan pesawat ini hampir mustahil untuk dikawal kerana perubahan pantas kepada enjinnya adalah mustahil. 

Ujian awal selalu dilekatkan, kerana Rolls-Royce merasa terlalu berbahaya untuk terbang dengan pesawat lain.

Ujian awal sering kali dilakukan dengan pesawat terikat kerana Rolls-Royce berasa terlalu berbahaya untuk membiarkan pesawat tersebut terbang bebas.

Dan akhirnya, ujian bebas dilakukan yang mana mendedahkan bahawa Flying Bedstead tidak mampu menggunakan teknik VTOL. 

Pesawat itu adalah sangat kaku dan sukar untuk terbang. Pada tahun 1957, berlaku satu tragedi di mana Flying Bedstead berpusing dan terhempas, membunuh juruterbang di dalamnya.

Roll-Royce berhenti melakukan ujian selepas tragedi maut itu dan menyiasat bentuk enjin VTOL lain yang akhirnya akan membawa kepada penciptaan Harrier.

Rujukan:

1. David Darling

2. Dassault

3. NASA
Hakcipta iluminasi.com (2017)