malaysia airlines

Dalam hidup ini terdapat pelbagai jenis misteri dan setiap misteri pasti akan diikuti dengan spekulasi oleh semua lapisan masyarakat, sama ada yang baik atau buruk. Namun banyak misteri yang tidak terungkai walaupun pelbagai teori dikemukakan dan pelbagai pencarian dilancarkan. Salah satu daripada misteri tersebut termasuklah misteri kehilangan pesawat.

BESARKAN TEKS     A-  A+

malaysia airlines flight mh370 by randomberrydoo d8l19p2 1

Iluminasi.com ingin berkongsi 7 kehilangan pesawat secara misteri yang sehingga kini tidak terungkai.

7. Pesawat Star Ariel dan Star Tiger

star ariel dan star tiger

Kapal terbang yang dikendalikan dibawah syarikat British South American Airways (BSAA) ini telah hilang tanpa sebarang kesan di Laut Atlantik pada 30 Januari 1948. Ia ketika itu dalam perjalanan dari Santa Maria dan Bermuda pada waktu awal pagi. Kehilangan kapal terbang ini masih belum dapat diselesaikan hingga ke hari ini yang mana telah menyumbang kepada cerita misteri di Segitiga Bermuda.

6. Pesawat 739 Flying Tiger

flying tiger flight 739

Pada 16 Mac 1962, kehilangan pesawat 739 Flying Tiger ini telah menyebabkan terjadinya pencarian udara dan air terbesar dalam sejarah Pacific. Kapal terbang yang membawa 93 tentera Amerika Syarika dan 3 tentera Vietnam Selatan itu berlepas dari Travis Air Force Base, California ke Saigon, Vietnam. Selepas mengisi inyak di Andersen Air Force Base, ia kemudiannya menerukan perjalanan ke Clark Air Base di Filipina di mana tempat ia hilang. Kesemua yang berada di dalam pesawat tersebut diisytiharkan hilang dan dianggap sebagai telah mati.

5. Pesawat Glenn Miller

pesawat glenn miller

Sebelum kehilangan pesawat MH370 menjadi kehilangan terbesar dan tergempar, sebuah pesawat yang membawa anggota band yang terkenal dengan lagu "In the Mood and Moonlight Serenade", Glen Miller, telah hilang ketika Perang Dunia Ke-2. Pesawat yang hilang pada 15 Disember 1944 itu dikatakan dilanda cuaca buruk sebelum hilang tanpa kesan, kemungkinan terjatuh ke dalam Terusan Inggeris ketika dalam perjalanan menghadiri konsert Christmas Day di Paris.

4. Pesawat Varig Boeing 737

varig boeing 737

Pesawat ini dijadualkan berlepas dari Sao Paulo, Brazil ke Belem,Brazil ini telah pada 3 September 1989. Pesawat ini melakukan beberapa hentian di beberapa tempat, dan sebelum berlepas ke destinasi terakhir, terdapat satu kesilapan dilakukan oleh krew pesawat itu. Mereka tersalah memasukkan maklumat ke komputer pesawat yang sepatutnya berlepas ke timur laut, namun telah berlepas ke barat melalui kawasan pedalaman di atas hutan Amazon. Malangnya, pesawat ini kehabisan minyak kerana tidak berjaya sampai ke hentian seterusnya, dan pesawat tersebut mendarat di dalam hutan di timur laut Rio de Janeiro. 54 orang mati dan ramai yang cedera parah. Mereka yang terselamat dijumpai dan diselamatkan 2 hari kemudian.

3. Pesawat DC-4 Canadian Pacific Airlines

dc 4 canadian pacific air lines

Pesawat jenis Douglas DC-4 yang dikendalikan oleh Canadian Pacific Air Lines berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Vancouver untuk ke Tokyo, dan dijadualkan untuk membuat hentian di Lapangan Terbang Anchorage di Alaska. Pesawat tersebut melaporkan diri di persimpangan Cape Spener di British Columbia. Ketika itu cuaca buruk sedang melanda dengan hujan lebat dan keadaan berais. Selepas daripada itu, tiada lagi berita yang diterima dan amaran kecemasan telah dikeluarkan apabila tiada laporan daripada pesawat itu. Kehilangan pesawat tersebut telah memaksa pasukan Tentera Udara Amerika Syarikat dan Tentera Udara Diraja Kanada melakukan pencarian menyeluruh namun gagal menjumpai sebarang jejak mengenai pesawat itu. 37 penumpang dilaporkan hilang dan akhirnya pencarian tersebut dihentikan pada 31 Oktober 1951.

2. Pesawat 2501 Northwest Orient Airlines

2501 northwest orient airlines

Kehilangan pesawat yang membawa 55 orang penumpang dan 3 krew itu dianggap sebagai kemalangan pesawat komersial yang paling buruk dalam sejarah Amerika ketika itu. Pesawat Northwest Orient Airlines Flight 2501 menjalankan servis antara benua harian antara New York City dan Seattle seperti biasa ketika hilang pada malam 23 Jun 1950. Ia hilang ketika berada lebih kurang 1,100 meter di atas Tasik Michigan. Pencarian yang meluas dilakukan termasuklah menggunakan sonar dan menyauk dasar tasik tersebut dengan menggunakan pukat tunda namun tiada hasil.

1. Pesawat MH370 Malaysia Airlines

mh370 703

Peristiwa menyayat hati ini masih berlegar di minda rakyat Malaysia sehingga kini. Pesawat yang dijadualkan dari Kuala Lumpur ke Beijing itu telah lesap tanpa sebarang petanda pada 8 Mac 2014 ketika berada di ruang udara Laut China Selatan. Pesawat Boeing 777-200ER yang dikendalikan oleh Malaysia Airlines itu dikatakan hilang membuat panggilan terakhir ke pusat kawalan trafik pada pukul 1.19 pagi, kurang 30 minit selepas ia berlepas.

Pencarian demi pencarian telah dilakukan melibatkan kawasan perairan Laut China Selatan dan Selat Melaka namun sehingga kini usaha tersebut gagal membuahkan hasil. Pencarian itu dianggap sebaga pencarian terbesar di lautan dalam sejarah. Pakar-pakar mengatakan ia adalah sesuatu yang mustahil bagi pesawat sebesar itu untuk hilang tanpa sebarang kesan. 

malaysia airlines missing flight mh370 could be in gulf of thailand 298

Pencarian dihentikan selama 34 bulan atas persetujuan Malaysia, Australia dan China di kawasan seluar 120,000 kilometer persegi di Lautan Hindi. Sehingga kini, masih tiada berita sahih mengenai pesawat ini. 

Sumber : Wikipedia
Hakcipta iluminasi.com (2017)