Para pemuzik dan band mengelilingi dunia untuk dalam mempersembahkan muzik mereka adalah satu perkara biasa dalam industri muzik.

Mendengar muzik adalah satu sesuatu yang menerujakan tetapi dapat menonton persembahan secara langsung lebih memberikan kepuasan.

Dan walaupun kebanyakan negara tidak begitu memberi penekanan kepada pemuzik dan muzik yang dimainkan, terdapat keadaan di mana sesetengah negara menolak mereka secara terang-terangan daripada membuat persembahan atas sebab-sebab tertentu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 5 penyanyi dan band yang diharamkan untuk membuat persembahan di negara tertentu.

5. Bjork - China 

bjork diharamkan di china

Penyanyi idiosyncratic Iceland, Bjork mendapati dirinya diharamkan daripada melakukan persembahan di China selepas pertunjukan malang pada tahun 2008.

Setelah pendudukan kontroversi Tibet oleh China pada tahun 1950-an, Bjork menggunakannya untuk memprotes apa yang dilihatnya sebagai sesuatu yang salah dengan mengatakan "Tibet! Tibet!" ketika persembahan lagunya yang bertajuk "Declare Independence" di Shanghai.

Para pegawai kerajaan China sudah tentu tidak gemar dengan mereka yang cuba untuk mengancam perpaduan negara dan apa yang dilakukan oleh Bjork telah membawa kepada ikutan kepada seniman yang ingin mengikuti jejak langkahnya.

Mana-mana penghibur yang ingin membuat persembahan di China kini diperiksa dengan begitu ketat oleh China bagi memastikan mereka tidak terlibat dengan aktiviti yang boleh mengancam kedaulatan negara.

4. Chris Brown - United Kingdom

chris brown diharamkan di uk

Walaupun sangat terkenal, penyanyi pop R&B, Chris Brown, masih meraih kejayaan komersil dengan muziknya. Walau bagaimanapun, kejayaannya tidak dapat direalisasikan sepenuhnya di United Kingdom.

Ini kerana dia telah diharamkan daripada memasuki negara ini. Selepas serangan Chris Brown terhadap penyanyi pop dan bekas kekasihnya, Rihanna pada tahun 2009, dia ditangkap dan dijatuhkan hukuman khidmat masyarakat.

Setahun kemudian, Chris  Brown merancang untuk memulakan lawatan di seluruh UK, namun ia menemui jalan buntu. Malah, dia tidak dibenarkan masuk oleh kerajaan UK kerana bersalah atas kesalahan jenayah yang serius.

Penangkapan Chris Brown terhadap serangannya ke atas Rihanna secara langsung membawa kepada pengharamannya dari UK, yang bermaksud pembatalan jelajah konsertnya ke UK.

3. Alice Cooper - Australia

alice cooper

Pada tahun 1975, legenda rock Alice Cooper dilarang untuk membuat persembahan di Australia semasa lawatan Nightmare nya.

Menteri imigresen dan buruh Australia secara terang-terangan menolak kemasukan Alice Cooper ke negara ini, maka pertunjukan Australia dibatalkan.

Konsert Alice Cooper terkenal dengan teater mereka yang seram dan jijik, memaparkan benda-benda seperti guillotine (alatan pancung kepala), tali gantung dan darah yang banyak. banyak darah.

Ini dianggap sebagai keterlaluan bagi pegawai imigresen Australia pada tahun 1975, yang menuduh Alice Cooper sebagai "orang sakit otak yang dapat mempengaruhi golongan muda dan lemah" dengan "pameran" nya.

2. Led Zeppelin - Singapura

led zeppelin

Pada tahun 1970-an, kerajaan Singapura melancarkan kempen yang dikenali sebagai "Operasi Snip Snip" yang pada dasarnya memaksa mana-mana lelaki berambut panjang untuk mendapatkan potongan rambut sebelum mereka dibenarkan masuk ke negara ini.

Malah, untuk melancarkan operasi ini, terdapat kedai gunting rambut di salah satu pusat pemeriksaan di sempadan antara Malaysia dan Singapura.

Pada asasnya, kerajaan Singapura mengaitkan lelaki berambut panjang dengan pergerakan hippie Barat pada 1960-an dan 1970-an yang pada pendapat mereka mempromosikan gaya hidup malas serta berkait rapat dengan penyalahgunaan dadah.

Bagi yang tak tahu, pada tahun 1970-an, Led Zeppelin terdiri daripada empat rockers "archetypal", yang bermaksud bahawa mereka semua mempunyai rambut yang sangat panjang.

Operasi Snip Snip yang dilancarkan bermakna Led Zeppelin terpaksa membatalkan jelajah Singapura mereka pada tahun 1972 kerana mereka tidak mahu memotong rambut mereka di sempadan negara sebelum memasuki negara itu. 

1. Lamb Of God - Malaysia

lamb of god diharamkan di malaysia 831

Warga Malaysia telah dinafikan peluang untuk menikmati muzik Lamb of God secara langsung pada tahun 2013 apabila lagu-lagu mereka telah diteliti oleh pegawai kerajaan, yang mengganggap band ini sebagai "kotor dan penghinaan terhadap agama".

Lamb of God terkenal dengan menggunakan petikan Al-Quran dalam muzik mereka, walaupun untuk maksud artistik.

Walau bagaimanapun, di negara yang mempunyai jabatan embangunan Islam yang diketuai oleh kerajaan, menggunakan ekstrak dari Quran yang bercampur dengan muzik heavy metal bukanlah sesuatu yang boleh ditolak ansur.

Kerajaan Malaysia bimbang bahawa Lamb of God mungkin akan memberikan kesan buruk terhadap rakyat dan tidak bersesuaian dengan nilai budaya dan agama Malaysia.

Lamb of God membantah terhadap larangan itu dengan menyatakan bahawa kerajaan Malaysia tersalah tafsir mengenai maksud di sebalik lagu mereka, namun mereka tidak dibenarkan membuat persembahan di Malaysia, walaupun telah menjual tiket untuk persembahan itu.

Rujukan:

1. Guardian

2. Mental

3. Newshub
Hakcipta iluminasi.com (2017)