Oleh pada 13 Feb 2023 kategori

Tahukah anda lebih separuh daripada penyakit berjangkit yang dialami manusia berasal daripada haiwan? Para saintis menganggarkan bahawa haiwan menyebabkan jangkitan ke enam daripada setiap sepuluh penyakit berjangkit yang diketahui.

Malah, ada antaranya yang boleh membawa maut dan boleh membawa kepada wabak, seperti pandemik COVID-19. Apabila kuman atau virus berbahaya dalam haiwan dihantar kepada manusia, ini dikenali sebagai zoonosis atau penyakit zoonotik.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini mari lihat 5 penyakit dari haiwan yang boleh menjangkiti manusia cara anda boleh bejangkit dengannya.

1. Salmonellosis

salmonellosis

Salmonellosis adalah jangkitan kuman yang disebabkan oleh bakteria Salmonella. Kita biasa mendengar mengenai kes keracunan makanan akibat daripada bakteria ini. Anda boleh menemui bakteria Salmonella dalam haiwan domestik dan liar, termasuk babi, lembu, kucing, anjing, ayam, burung, reptilia dan amfibia.

Haiwan yang dijangkiti selalunya tidak menunjukkan tanda-tanda penyakit, jadi pastikan untuk mencuci selepas mengendalikannya. Sebagai contoh, jika anda mempunyai penyu peliharaan, ia boleh mempunyai Salmonella pada badannya dan di mana-mana bahagian badannya.

Salmonella pada tangan anda boleh membawa kepada jangkitan atau merebak ke orang lain dan permukaan. Salmonella juga cukup berdaya tahan dan boleh wujud di keseluruhan rantaian makanan. Manusia biasanya mendapat penyakit ini apablila mengambil makanan yang tercemar seperti telur, daging, dan susu.

Walaupun Salmonella tidak membawa maut seperti penyakit lain dalam senarai ini, ia adalah penyebab utama penyakit cirit-birit di peringkat global. Disebabkan itulah anda mesti memasak makanan anda dengan sempurna.

2. Toxoplasmosis

Toxoplasmosis ialah jangkitan parasit yang disebabkan oleh mikroorganisma yang dipanggil Toxoplasma gondii, atau T. gondii. Parasit ini wujud di mana-mana dan dalam kebanyakan haiwan berdarah panas. Walau bagaimanapun, hos utamanya ialah kucing rumah.

Mikroorganisma in membiak secara seksual di dalam usus kucing. Ia kadangkala juga dikenali sebagai penyakit "kawalan minda" kerana tikus yang dijangkiti parasit ini menunjukkan tingkah laku yang tidak normal dan menjadi mangsa kucing yang lebih mudah. T. gondii juga boleh meningkatkan tingkah laku berisiko pada manusia.

Orang ramai boleh dijangkiti Toxoplasmosis melalui sentuhan dengan najis kucing yang dijangkiti atau dengan memakan sayur-sayuran mentah yang tercemar atau daging yang kurang masak. T. gondii biasanya memasuki badan kita dalam bentuk telur dan bersembunyi di dalam otak, jantung, atau tisu otot rangka.

Apabila ia membesar, ia menjadi parasit aktif yang dikenali sebagai tachyzoit. Tachyzoit boleh cepat membiak dan merebak untuk menyerang tisu badan yang mempunyai imunisasi yang terhad. 

Toksoplasmosis menjejaskan sehingga 2 bilion orang di seluruh dunia. Kebanyakan orang tidak akan mempunyai simptom yang ketara dan tidak memerlukan rawatan untuk Toxoplasmosis. Jika kerosakan otak berterusan tanpa rawatan, terutamanya pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, Toxoplasmosis boleh membawa maut.

3. Rabies

Rabies adalah penyakit virus yang dahsyat yang menjejaskan semua mamalia berdarah panas, termasuk manusia. Haiwan yang dijangkiti akan mempunyai virus rabies dalam air liur dan tisu otaknya. Mereka biasanya menyebarkan virus kepada manusia melalui gigitan.

Virus ini juga boleh merebak dengan bersentuhan dengan luka terbuka. Gigitan kelawar dan anjing adalah sumber biasa manusia dijangkiti rabies. Walau bagaimanapun, kes gigitan skunk, musang dan rakun juga wujud. Disebabkan itu sekiranya anda dijangkiti haiwan, dapatkan suntikan di klinik dengan segera. 

Walaupun beberapa siri suntikan, termasuk vaksin, boleh menyembuhkan rabies, hasilnya selalunya membawa maut jika rawatan tidak diberikan sejurus selepas pendedahan terhadapnya. Kira-kira 59,000 kematian disebabkan oleh rabies di seluruh dunia. Gejala awal rabies termasuk demam dan sakit kepala.

Cegah haiwan peliharaan anda daripada dijangkiti rabies dengan mendapatkan suntikan yang betul daripada doktor haiwan.

4. Malaria

malaria

Penyakit malaria selalunya dikaitkan dengan nyamuk. Walaupun ditularkan oleh nyamuk, Malaria bukanlah virus, tetapi ia adalah penyakit yang disebabkan oleh parasit Plasmodium. Nyamuk Anopheles boleh menjadi perumah parasit yang menyebabkan Malaria.

Nyamuk menggunakan air liur untuk mengelakkan pembekuan darah apabila mereka menggigit manusia. Parasit dihantar ke dalam aliran darah kita melalui air liur ini. Apabila berada dalam badan kita, parasit ini membiak di hati kemudian menjangkiti dan memusnahkan sel darah merah.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kira-kira 229 juta orang di seluruh dunia dijangkiti Malaria pada 2019. Pada tahun yang sama, kira-kira 409,000 meninggal dunia, dengan kanak-kanak di bawah umur lima tahun menyumbang 67% daripada kematian.

Bergantung pada strain parasit, gejala Malaria boleh menjadi ringan atau teruk. Gejala ringan adalah seperti selesema dan termasuk demam, sakit kepala, sakit otot, muntah, cirit-birit dan keletihan. Untuk kes yang lebih teruk, gejala termasuklah kesedaran terjejas, kejang, kesusahan pernafasan dan pendarahan yang tidak normal.

5. Koronavirus

covid 19 638

Novel coronavirus yang dipanggil SARS-CoV-2 menyebabkan penyakit COVID-19 yang bertukar menjadi pandemik pada tahun 2020. Walaupun analisis genetik virus menunjukkan ia berasal dari kelawar, pegawai di China mengesyaki wabak awal di Wuhan dikaitkan dengan pasaran makanan laut.

Dua teori membuat spekulasi bahawa tenggiling atau ular yang dijual di pasaran secara terbuka boleh menjadi haiwan perantaraan yang memindahkan virus daripada kelawar kepada manusia.

Gejala penyakit ini adalah berbeza-beza bergantung kepada ketegangan dan siapa yang dijangkiti. Ia boleh terdiri daripada gejala ringan sakit tekak, sakit kepala, cirit-birit, dan ruam kulit kepada petunjuk yang lebih teruk.

Memandangkan penyelidikan mengenai asal-usul penyakit mengambil masa, kita tidak tahu dengan tepat bagaimana virus itu mula menjangkiti manusia. Namun apa yang kita tahu penyakit ini mempunyai kesan maut dan sangat menular. Pada awal April 2021, terdapat lebih 132.4 juta kes orang yang dijangkiti di seluruh dunia dan lebih 2.87 juta kematian akibat COVID-19.

KreditL
Hakcipta iluminasi.com (2017)