Oleh pada 13 Sep 2017 kategori

Ada Lionel Messi? Kehadirannya menjejaskan karier Barcelona pemain penyerang lain? Kehadiran satu pemain sering boleh menjejaskan pemain yang lain.

1. Alexis Sanchez

Tidak sampai musim terakhirnya di Barcelona, ​​dia tidak dianggap apa-apa selain pembelian yang gagal. Sanchez, sebelum berpindah ke Barcelona, ​​telah membina reputasi sebagai pemain kecil yang penuh helah, dengan keupayaan untuk menewaskan pertahanan lawan di sekelilingnya, dan juga sentiasa mencari peluang untuk berada di belakang pertahanan. Di Barcelona, ​​keistimewaannya dicuri darinya kerana pengurusnya menjadikannya berada dalam bayangan Messi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Sanchez, pemain yang selesa dan berjaya bermain secara bebas, telah diminta untuk bermain lebih dalam, kurang menggelecek dan menghantar bola lebih kerap ketika di Barcelona. Beliau juga telah diminta untuk kurang membuat percubaan terus. Hanya ketika di musim terakhirnya, apabila Messi menghabiskan masa merawat kecederaan, barulahbeliau benar-benar menonjol. Beliau menjadi penjaring gol kedua tertinggi untuk Barcelona dan hanya keempat dalam Liga, di belakang Ronaldo, Messi dan Diego Costa.

Sanchez secara agak kejam tidak dihargai di Barcelona. Terdapat khabar angin yang menunjukkan bahawa terdapat pertelingkahan antara Messi dan Sanchez, di mana Messi, yang kecewa dengan kecenderungan Sanchez untuk menewaskan pertahanan dan membuat percubaan, berkata: "Memandangkan betapa teruknya kamu, saya tidak tahu betapa nilai kamu begitu tinggi."

Keaslian khabar angin itu tidak dapat dibuktikan, tetapi ia memberi kepercayaan kepada teori-teori yang menunjukkan Sanchez ditindas di padang dan dibatasi daripada menunjukkan bakat hebatnya kerana rakan sepasukannya yang lebih berbakat dan terkenal. Akhirnya, dia memutuskan untuk menamatkan kerjayanya di Barcelona, ​​dan sejak itu dia berkembang dengan lebih baik di Arsenal.

2. Samuel Eto'o

etoo 1413734950

Eto'o telah mencapai banyak kejayaan dalam kerjayanya, tetapi apa yang dia terima lebih daripada yang lain adalah antipati. Dia mempunyai sejarah permusuhan dengan pengurus dan pemain, seperti Ronaldinho, Frank Rijkaard dan Mourinho , tetapi semua permusuhan ini tidak pernah berpanjangan, selalunya berakhir sebagai satu pertembungan ego hinggalah satu hari, dia bertegang urat dengan Pep Guardiola.

Eto'o tidak pernah mempunyai hubungan kerja dengan Guardiola untuk dimulakan. Dia selalu merasa kurang dihargai dan luahan perasaannya telah diketahui oleh akhbar. Dia cenderung kepada fakta bahawa dia telah diketepikan kerana Messi walaupun dia memainkan peranan penting dalam pasukan yang memenangi treble dalam musim pertama Guardiola.

Eto'o semakin kecewa menjelang penghujung kempen tahun 2008-2009 dimana dia ditukar jauh dari peranan biasanya untuk memaksimumkan peranan Messi. Peranan barunya juga menyaksikan permintaannya untuk kontrak yang lebih baik ditolak. Akhirnya, dia dipaksa keluar oleh Guardiola yang menganggap dia terlalu banyak mengganggu kerana dia sentiasa menyebarkan isu-isu ini dalam media.

3. Zlatan Ibrahimovic

zlatan 1413735185

Ibrahimovic adalah mesin pemenang kejuaraan. Dia seorang lelaki yang mempunyai sentuhan emas. Walau bagaimanapun, kariernya tidak begitu bersinar kerana di Barcelona. Dia menghabiskan satu musim yang sengsara di Barcelona, ​​yang bermula dengan baik, namun akhirnya dia dipinjamkan ke AC Milan pada akhir musim.

Dia dibeli dengan harga 45 juta euro + Samuel Eto'o sebagai pertukaran. Perpindahan dan semua usaha yang telah dilakukan Barcelona menunjukkan bahawa mereka menganggapnya sebagai pembelian penting, dan dia membuktikannya dalam beberapa perlawanan pertamanya. Dia memulakan musim ini sebagai penyerang utama pasukan dan menunjukkan mengapa dia dianggap elit dengan menjaringkan 7 gol dalam 7 perlawanan pertamanya. Tetapi semuanya perlahan-lahan mulai suram. Seperti yang dinyatakan dalam autobiografinya:

"Ia adalah impian zaman kanak-kanak dan saya seolah-olah berada di awangan, ia bermula dengan baik tetapi kemudian Messi mula bercakap. Dia mahu bermain di tengah, bukan di sayap, jadi sistem berubah dari 4-3-3 ke 4-5 -1 Saya telah dikorbankan dan tidak lagi mempunyai kebebasan di lapangan yang saya perlu berjaya."

Berang apabila diubah menjadi seperti orang asing, terutamanya dengan arahan dari rakan sepasukan, Ibrahimovic sentiasa bertengkar dengan pengurus tersebut, bahkan sampai mengugutnya dan memaki hamun kepadanya. Ia berakhir dengannya dipindahkan ke AC Milan secepat mungkin.

4. Pedro

pedro 1413736210

Ramai yang menganggapnya sebagai beruntung dengan kehadiran Messi. Adalah dipercayai bahawa Pedro adalah pemain sub-par yang mendapat manfaat daripada kualiti pemain di sekelilingnya, tetapi senenarnya ia tidak benar sama sekali.

Pedro telah menghabiskan sebahagian besar kerjayanya yang dihantui situasi dimana dia membenarkan pemain lain untuk berkembang. Kemunculan Messi dan permintaan berikutnya untuk bermain di bahagian tengah telah menyebabkan dia kebingungan dalam kerjayanya dengan pengurus yang berbeza bereksperimen dengan kedudukannya secara berbeza untuk mendapatkan yang terbaik darinya.

Dia membuat kemunculan sulungnya pada tahun 2008, dan walaupun tidak mengalami kecederaan serius dalam kerjayanya, dia belum memulakan 30 atau lebih perlawanan dalam liga dalam satu musim. Dia merupakan pemain kaki kanan tetapi kecenderungan Messi untuk menyusup ke kanan telah melihatnya bermain di sayap kiri. Harapannya untuk bermain sebagai penyerang juga telah musnah, secara kekal.

5. David Villa

villa 1413735225

David Villa, tidak dinafikan adalah penyerang terbaik Sepanyol, mungkin tidak berpeluang menyertai pasukan kelab terbesar Sepanyol. Dia menghabiskan sedikit masa kerana cedera, dan apabila dia tidak cedera dia akan memanaskan bangku simpanan, menonton, ketika rakan sepasukannya melakukan apa yang paling digemarinya, menjaringkan gol.

Villa menghadapi masalah yang sama di Barca. Dibayangi oleh kemahiran Messi, dia ditukar untuk bermain di sayap. Tetapi tidak seperti Eto'o dan Ibrahimovic, Villa tidak pernah mengadu; sentiasa memuji rakan sepasukan untuk kejayaan mereka. Waktunya di Barcelona menyaksikan statusnya sebagai salah satu penyerang yang paling berbahaya di dunia tenggelam dan dia dilepaskan untuk memulihkan reputasinya di Atletico Madrid, di mana dia membuktikan nilainya dengan memenangi gelaran.

Sumber : Sportskeeda
Hakcipta iluminasi.com (2017)