Oleh pada 14 Jan 2020 kategori

Selepas beberapa dekad menyaksikan kemusnahan dan kesengsaraan pertempuran secara langsung, Jeneral William Tecumseh Sherman menyampaikan ucapan permulaan di Akademi Ketenteraan Michigan pada tahun 1879.

Dalam ucapannya, beliau menyimpulkan pengalamannya dengan tiga perkataan, "War is hell".

Menurut Milton Leitenberg, sarjana pengawasan senjata yang telah lama berkhidmat, sekitar 136.5 hingga 148.5 juta orang menjadi korban perang di abad ke-20 sahaja.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun ramai yang terkorban dan terlalu wang yang dibazirkan, kebanyakan kerajaan menganggap perbelanjaan pertahanan menjadi satu keperluan.

mangsa perang dunia kedua

Bagaimanapun, terdapat beberapa buah negara yang berfikiran sebaliknya dan memilih untuk melepaskan pasukan tentera mereka.

Setakat ini, terdapat 22 buah negara di dunia yang tidak mempunyai pasukan tentera. Namun, terdapat juga negara-negara yang menghapuskan perkhidmatan tentera mereka atas sebab-sebab tertentu.

iluminasi.com kongsikan 5 negara yang menghapuskan perkhidmatan pasukan tenteranya.

5. Haiti

haiti pernah membubarkan pasukan tentera mereka

Haiti mempunyai nasib yang kurang baik sebagai negara termiskin di hemisfera Barat, status yang dipegang lama sebelum gempa bumi berukuran 7,0 magnitud menghancurkan negara itu pada Januari 2010.

Walaupun alasan di sebalik kemiskinan negara ini adalah rumit dan berbeza-beza, sejarah pergolakan politik Haiti pastinya memainkan peranan dalam kesulitan yang wujud ketika ini.

Dan pergolakan ini kerap kali melibatkan tentera.

Sebagai contoh, kurang daripada setahun selepas Jean-Bertrand Aristide telah dipilih sebagai presiden pada 16 Disember 1990, kerajaannya ditakluki oleh rampasan kuasa tentera.

Haiti diperintah oleh kerajaan tentera sementara sehingga tahun 1994, yang kemudiannya diikuti oleh campur tangan Bangsa-Bangsa Bersatu dan menggulingkan kepimpinan Haiti.

Jean-Bertrand dinaikkan semula sebagai presiden, beliau dengan pantas membubarkan tentera bersenjata Haiti sebelum mereka menimbulkan masalah lagi.

Haiti banyak bergantung kepada kuasa U.N untuk keselamatan, dan pada tahun 2011, Presiden Michel Martelly mengumumkan hasratnya untuk membina tentera baru untuk menggantikan tentera U.N.

Pada tahun 2017, Angkatan Bersenjata Haiti telah dirombak semula oleh Presiden Jovenel Moise. Walaupun kini Haiti mempunyai pasukan tentera, ia disenaraikan dalam artikel ini kerana pernah membubarkannya.

4. Costa Rica

costa rica tidak mempunyai pasukan tentera

Pura vida. Jika diterjemahkan secara harfiahnya ia bermaksud "kehidupan yang murni".

Bagi rakyat Costa Rica, kedua-dua perkataan ini lebih bermakna, merangkumi gaya hidup yang kaya, santai, tertumpu secara komuniti yang merangkumi negara Amerika Tengah.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa negara yang terkenal dengan rakyatnya yang gembira dan bahagia berada dalam keadaan baik tanpa pasukan tentera. 

Apa yang mendorong Costa Rica untuk menghapuskan angkatan bersenjata mereka?

Pada tahun 1948, selepas tempoh pergolakan politik yang luar biasa, ia bertukar menjadi perang saudara yang berlangsung selama 44 hari, mengakibatkan 2,000 nyawa terkorban.

Dalam usaha untuk memastikan konflik tidak akan berlaku lagi, kerajaan baru merangka perlembagaan yang bukan sahaja menjamin pilihan raya yang bebas dan terbuka tetapi juga menghapuskan angkatan bersenjata negara.

Tetapi ini tidak bermaksud negara ini tiada pertahanan.

Pada tahun 2011, Costa Rica menghabiskan hampir RM1.2 bilion untuk pasukan polis bersenjata dengan persenjataan gred tentera dan pengawal pantai.

Malah, anggaran pertahanannya telah meningkat lebih dari tiga kali ganda berbanding negara jiran Nicaragua.

3. Republik Madagascar

republik madagascar tidak mempunyai pasukan tentera

Terletak di timur Madagascar, negara pulau Mauritius adalah rumah bagi lebih dari sejuta orang dan salah satu ekonomi terkuat di Afrika.

Walau bagaimanapun, apa yang anda tidak akan temui di negara ini aadalah pasukan tentera.

Malah, sejak memperoleh kemerdekaan dari Great Britain pada tahun 1968, Mauritius tidak pernah merasakan keperluan untuk membangunkan pertahanan negara.

Kemungkinan pulau ini telah muak dengan peperangan ketika Perancis dan British berperang untuk mendapatkan negara ini pada awal abad ke-19 atau ketika ia berkhidmat sebagai pangkalan tentera laut dan lapangan terbang untuk Great Britain sepanjang Perang Dunia II.

Hari ini, Mauritius membelanjakan hanya 0.3% daripada KDNK negara untuk pertahanan, yang terdiri daripada pasukan polis, Pasukan Khas Khas (SMF) dan Pengawal Pantai Nasional yang terdiri daripada 10,115 anggota. 

Organisasi-organisasi ini dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan segala-galanya dari kawalan rusuhan sehinggalah kepada misi mencari dan menyelamat, namun mereka tidak diperlengkapkan untuk mengendalikan pertahanan negara.

Mauritius menerima latihan pencegahan pengganas dari Amerika Syarikat dan pengawal pantainya bekerja rapat dengan Tentera Laut India.

Ini membuktikan bahawa jika negara anda tidak mempunyai pasukan tentera, adalah satu idea yang baik untuk memiliki sekutu yang memilikinya.

2. Panama

panama tiada pasukan tentera

Pada tahun 1903, Panama menandatangani perjanjian dengan Amerika Syarikat yang membenarkan A.S. membina, mentadbir dan mempertahankan kawasan Terusan Panama.

Pada tahun 1999, Panama akhirnya telah mengambil alih kawalan dan penyelenggaraan terusan tersebut.

Namun, pengambilalihan ini berlaku selepas Panama bergelut dalam pergolakan politik hampir seabad yang akhirnya membawa kepada pembubaran pasukan tenteranya.

Panama berhadapan dengan bahaya tentera yang tidak terkawal pertama kali pada tahun 1968, ketika menggulingkan presiden yang dipilih secara demokratis, Dr. Arnulfo Arias Madrid, keluar dari jabatan untuk kali ketiga dan terakhir sebelum mengambil alih.

Tentera ini memainkan peranan penting dalam pemerintahan Panama sepanjang tahun 1980-an, ketika Jeneral Manuel Noriega berkuasa.

A.S. pada awalnya menyokong Manuel, tetapi apabila rasuah, pengedaran dadah dan gangguan  pilihan raya semakin meluas di Panama, ketegangan antara kedua-dua negara ini memburuk.

Pada tahun 1989, A.S. menceroboh Panama, menggulingkan Manuel dari kuasa dan memantau pemilihan demokratik.

Disebabkan ketidakpercayaan mendalam rakyat Panama terhadap pasukan tentera, kerajaan yang baru ditubuhkan mengguna pakai pindaan perlembagaan membubarkan tentera pada tahun 1994.

Walaupun hubungan yang semakin baik dengan AS, Panama enggan membenarkan AS menubuhkan pangkalan tentera bagi  memerangi pengedaran dadah di sempadannya.

Lagipun, jika anda tidak mempercayai tentera anda sendiri, anda mungkin lebih tidak percaya tentera negara lain, kan? mempercayai negara lain.

1. Negara Persekutuan Micronesia

micronesia tiada pasukan tentera

Ketika dunia sedang menghampiri Perang Dunia Kedua, Negara Persekutuan Micronesia berada di bawah pemerintahan Jepun.

Ini menjelaskan mengapa Micronesia menjadi lokasi kepada beberapa pertempuran paling menakutkan yang pernah berlaku di Pasifik Selatan.

Malah, terlalu banyak kenderaan perang Jepun dan Amerika yang terdampar di laut di sekeliling koleksi pulau-pulau ini sehinggakan minyak yang terkandung di dalamnya menimbulkan kebimbangan alam sekitar.

Selepas perang tamat, rantau ini menjadi sebahagian daripada Wilayah Kepercayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Kepulauan Pasifik, yang mana memulakan hubungan yang panjang dengan A.S.

Disebabkan itu, negara ini tidak menjadikan perbelanjaan untuk ketenteraan sebagai keutamaan apabila ia mencapai kemerdekaan pada tahun 1979.

Pada tahun 1986, Micronesia menyertai Pakatan Berkesatuan Bebas dengan Amerika Syarikat, dan sejak itu pertahanannya telah menjadi tanggungjawab A.S.

Malah, rakyat Micronesia tidak memerlukan visa untuk bekerja di A.S. dan sebaliknya.

Dan walaupun rakyat Micronesia bergantung kepada Amerika Syarikat dari segi pertahanan, mereka juga boleh mendaftar diri dalam pasukan tentera Amerika.

Malah, orang Micronesia memainkan peranan aktif dalam tentera Amerika dan mengalami lebih banyak kematian dari segi peratusan populasi dalam peperangan Iraq dan Afghanistan, berbanding tentera Amerika Syarikat sendiri.

Rujukan:

1. Story Pick

2. HSW

3. NY Times
Hakcipta iluminasi.com (2017)