Sejarah kereta kebal bermula pada Perang Dunia Pertama ketika mana kenderaan yang mampu bergerak di atas semua jenis bentuk muka Bumi diperlukan.

Secara perlahan-lahan, kereta kebal telah terevolusi menjadi senjata yang sangat dahsyat menjelang Perang Dunia Kedua. Ia menjadi tulang belakang kepada pasukan tentera sesebuah negara.

Malah, kereta kebal masih menjadi tulang belakang rejimen artileri tentera walaupun pada abad ke-21. Berbanding dengan senjata artileri lain, kereta kebal mampu menggalas pelbagai peranan dan sering dianggap sebagai mesin tempur serba boleh.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 5 kereta kebal paling hebat di dunia.

5. Type 10 - Jepun

type 10 jepun

Tentera Jepun mahu membangunkan sebuah kereta kebal utama dengan penekanan kepada senjata api, prestasi, dan ketangkasan.

Keperluan ini telah dipenuhi oleh Mitsubishi Heavy Industries apabila mereka membangun kereta kebal Type 10.

Meriam utama Type 10 mempunyai kapasiti untuk melepas tembakan peluru APFSDS dan semua peluru NATO standard 120mm.

Enjin diesel 4 strok V8 membolehkan Type 10 untuk bergerak pada kelajuan 70 kilometer sejam di kedua-dua arah hadapan dan belakang.

Keistimewaan kereta kebal ini adalah ia dilengkapi dengan sistem C4I (Perintah, Kawalan, Komunikasi, Komputer & Perisikan) terkini yang sebahagian besarnya membantu Type 10 menonjol dari segi perlindungan dan tahap tembakan.

Berbanding dengan pendahulunya, Type 10 sangat ringan dan boleh memuatkan tiga kru. Kereta kebal ini juga dilengkapi dengan dua mesingan iaitu M2HB 12.7mm dan Type 74 7.62 mm.

4. K2 Black Panther - Korea Selatan

k2 black panther korea selatan

Dihasilkan oleh Hyundai Rotem, K2 Black Panther adalah salah satu yang terbaru dalam kumpulan kereta kebal Republik Korea Selatan.

Kereta kebal ini telah menggantikan kereta kebal M48 yang semakin tua dan telah menambah kuasa tambahan kepada rejimen artileri.

Meriam utama direka secara eksklusif oleh Hyundai Wia dan ia mempunyai kapasiti untuk melancarkan 10 pusingan seminit dengan ciri pemuat automatik.

Kamera pengimejan termal bersama dengan mekanisme pengunci sasaran membolehkan kereta kebal ini menembak dengan tepat pada sasaran sejauh 9 kilometer walaupun dalam keadaan bergerak.

Sistem amaran radar juga merupakan kelebihan pada kereta kebal ini. Untuk meningkatkan keselamatan kru, K2 Black Panther juga dilengkapi dengan mekanisme yang akan memadamkan sebarang kebakaran dalaman yang mungkin berlaku.

Turki adalah negara lain yang memiliki kereta kebal ini selain Korea Selatan.

3. Leopard 2 A7+ - Jerman

leopard 2 a7 jerman

Ini adalah kereta kebal yang dimiliki oleh siri leopard 2 yang dihasilkan oleh Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG untuk tentera Jerman.

Siri Leopard 2 menggantikan Leopard 1 pada 1970-an sebagai kereta kebal tempur utama Jerman. Meriam utama kereta kebal ini mampu melancarkan tembakan 120mm dan siri peluru standard Leopard 2 yang lain.

Kemuncak bagi kereta kebal ini adalah keupayaannya untuk mengintegrasikan mesingan dan pelancar bom tangan.

Kereta kebal ini juga boleh dipasangkan dengan lapisan perisan yang menawarkan perlindungan peluru berpandu anti-kereta kebal dan bom yang menjamin keselamatan kru yang mengendalikannya.

Seperti mana-mana kereta kebal tempur utama moden, ia peruntukan untuk lampiran tambahan yang memudahkan operasi di kawasan seperti lombong dan berhalangan.

Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG mendakwa bahawa Leopard 2 A7+ boleh bergerak dengan kelajuan dalam lingkungan 60 hingga 70 kilometer sejam dengan bahan api yang bertahan sejauh 400km hingga 450km berdasarkan beban yang ada di dalamnya.

2. Type 99 - China

type 99 china

Type 99 adalah kereta kebal tempur utama generasi ketiga yang dihasilkan oleh syarikat China iaitu Norinco.

Ia kini hanya digunakan oleh Tentera Pembebasan Rakyat China. Kemampuan tembakan Type 99 sangat sempurna dan mempunyai kadar sasaran yang sangat tinggi.

Meriam utama adalah adala meriam 125mm dengan keupayaan muatan secara automatik. Meriam utama mampu menembak peluru standard APFSDS, HEAT, FragHET dan NATO.

Meriam utama pada kereta kebal ini menjadi perkara paling menyerlah kerana ia menawarkan tembakan yang sangat tepat walaupun dalam keadaan bergerak.

Type 99 ini boleh bergerak pada kelajuan 80 kilometer sejam di jalan atas raya untuk jarak sejauh 500 kilometer.

1. T-90MS - Rusia

t 90ms rusia

T-90MS adalah versi moden T-90 yang dihasilkan oleh Uralvagonzavod, pengeluar tangki pertempuran terbesar di dunia.

Ia adalah salah satu kereta kebal yang paling popular di dunia dan beroperasi di lebih dari 10 buah negara, termasuk Rusia.

T-90MS dilengkapi dengan enjin 1,130 kuasa kuda dan mampu bergerak sehingga kelajuan 60 kilometer sejam.

Kereta kebal ini dilengkapi dengan meriam smoothbore 125mm 2A46M dengan 43 pusingan.

Sebagai tambahan kepada meriam utama, mesingan berat 12.7 mm mempunyai jarak tembakan sejauh 1.6 kilometer dan boleh menembak sehingga 800 pusingan seminit.

T-90MS dihasilkan dengan tiga lapisan perlindungan iaitu perisai komposit, perisai reaktif bahan peledak dan suite tindak balas.

Perlindungan lapisan ketiga mempunyai keupayaan untuk memberi amaran kepada kru apabila ia dikesan oleh senjata laser.

Setelah dikesan, lapisan pelindung ketiga mempunyai keupayaan untuk melancarkan bom asap dan mengelirukan pPeluru berpandu anti-kereta kebal.
Hakcipta iluminasi.com (2017)