Demokrasi adalah sebuah sistem kerajaan oleh seluruh penduduk atau semua ahli negara yang layak yag biasanya melalui wakil yang dipilih. Sistem ini 

Sesebuah negara itu dikatakan mengamalkan demokrasi jika mempunyai 4 elemen ini:

  1. Sistem politik untuk memilih dan menggantikan kerajaan melalui pilihan raya yang bebas dan adil.
  2. Penyertaan aktif rakyat, sebagai warganegara, dalam politik dan kehidupan sivik.
  3. Perlindungan hak asasi semua warganegara.
  4. Peraturan undang-undang, di mana undang-undang dan prosedur berlaku sama rata kepada semua warganegara.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Menurut Indeks Demokrasi pada tahun 2017, Malaysia memperoleh skor 6.54 daripada 10 mata dan berada di tangga ke-59 daripada 167 negara paling demokratik di bawah negara seperti Indonesia, India dan Taiwan. 

parlimen malaysia negara paling demokratik di dunia

Jumlah skor yang diperoleh Malaysia merupakan purata kepada 5 elemen penting demokrasi:

  1. Proses pemilihan dan pluralisme: 6.92/10
  2. Kefungsian kerajaan: 7.14/10
  3. Penyertaan politik: 6.11/10
  4. Budaya politik: 6.25/10
  5. Kebebasan awam: 7.06/10

Dan seperti yang anda jangka, negara paling tidak demokratik di dunia, adalah Korea Utara, dengan skor elemen proses pemilihan dan kebebasan awam adalah 0.

Dengan itu, iluminasi.com ingin kongsikan 5 negara paling demokratik di atas muka bumi. 

5. Denmark

denmark negara paling demokratik di dunia 718

Jumlah Skor: 9.22/10

Proses pemilihan dan pluralisme: 10.00/10

Kefungsian kerajaan: 9.29/10

Penyertaan politik: 8.33/10

Budaya politik: 9.38/10

Kebebasan awam: 9.12/10

Entah mengapa setiap kali ada senarai yang mengenai negara dengan perkara yang baik, Denmark pasti akan tersenarai. Denmark merupakan antara negara paling gembira di dunia, antara negara mempunyai kebajikan terbaik, dan peneraju dari segi tenaga hijau.

Dan sudah tentunya, antara negara yang paling demokratik di dunia. Kebebasan individu adalah komponen teras undang-undang dan masyarakat di Denmark, dan segala perkara di Denmark mencerminkan undang-undang ini. Orang Denmark mentafsirkan perkara ini sedikit berbeza dengan negara-negara lain, iaitu kebajikan yang sangat murah hati. 

denmark negara paling demokratik di dunia 2

Namun, di peringkat individu, konsep terasnya tetap sama. Denmark juga mencatatkan prestasi yang tersangat baik dari segi keseimbangan jantina di tempat kerja dan kehidupan politik yang memperlihatkan ketelusan kerajaan Denmark.

4. New Zealand

new zealand negara paling demokratik di dunia

Jumlah Skor: 9.26/10

Proses pemilihan dan pluralisme: 10/10

Kefungsian kerajaan: 9.29/10

Penyertaan politik: 8.89/10 

Budaya politik: 8.13/10

Kebebasan awam: 10/10

New Zealand sangat komited terhadap kebebasan, sehinggakan ia membuatkan Denmark kelihatan seperti penjara. Malah, New Zealand sebenarnya menduduki di kedudukan antara yang terbaik sebagai negara paling bebas di dunia.

Antaranya termasuklah toleransi terhadap golongan homoseksual, negara yang memberikan hak mengundi kepada wanita paling awal di dunia, tidak pernah menindas penduduk pribumi ketika mana negara lain memaksa kumpulan etnik untuk keluar daripada tanah mereka.

new zealand negara paling demokratik di dunia 3

Berkenaan dengan demokrasi yang lebih praktikal, kerajaan New Zeland berfungsi dengan sangat baik, golongan minoriti diwakili dan pemimpin tertinggiya adalah wanita (Jacinda Ardern) menunjukkan betapa efisyen dan telusnya kerajaan negara ini.

3. Sweden

sweden negara paling demokratik di dunia

Jumlah Skor: 9.39/10

Proses pemilihan dan pluralisme: 9.58/10

Kefungsian kerajaan: 9.64/10

Penyertaan politik: 8.33/10 

Budaya politik: 10/10

Kebebasan awam: 9.41/10

Bermula dari tangga ke-3 hingga pertama, semua adalah negara Nordik. Negara Eropah sangat komted dalam menegakkan prinsip-prinsip demokrasi seperti yang diharapkan. Walaaupun begitu, kedudukan ini sedikit jatuh berbanding tahun-tahun sebelumnya. Pada tahun 2006, Sweden berada di kedudukan pertama di dunia.

Menariknya, walaupun sangat demokratik, Sweden juga merupakan negara di mana berlakunya korupsi berkenaan penyiasatan yang dilakukan dengan cuai dalam sejarah. Pada tahun 1986, Perdana Menteri ketika itu Olof Palme ditembak mati ketika keluar daripada sebuah teater dan pelakunya tidak diketahui sehingga hari ini.

sweden negara paling demokratik di dunia 2

Teori konspirasi yang berterusan mendakwa pihak polis yang lambat memberikan respon dan memulaka siasatan, terlibat sama. Jika ia terbukti benar, mungkin Sweden tak layak berada dalam senarai ini.

2. Iceland

iceland negara paling demokratik di dunia 2

Jumlah Skor: 9.58/10

Proses pemilihan dan pluralisme: 10/10 

Kefungsian kerajaan: 9.29/10

Penyertaan politik: 8.89/10 

Budaya politik: 10/10

Kebebasan awam: 9.71/10

Jika melihatkan dari atas kertas, Iceland dikatakan tidak boleh berfungsi sebagai sebuah negara. Ia merupakan sebuah tanah beku yang bersaiz kira-kira sebesar England, yang hanya wujud dalam peta dunia dan tempat meletusnya gunung berapi. 

Namun, Iceland bukan sahaja mampu berfungsi sebagai sebuah negara, tetapi negara ke-2 terbaik dari segi demokratik di dunia. Seperti kebanyakan negara Nordik, Iceland mempunyai komitmen panjang terhadap kesaksamaan dalam melayan semua orang, tidak mengira parti mana yang anda undi.

iceland girl

Wanita diwakili dengan baik dalam politik, kebanyakan rakyatnya terlibat dalam demokrasi negara dan kebebasan dijamin oleh undang-undang. Namun, dua skandal kes Panama Papers (kebocoran 11.5 juta fail maklumat dari pangkalan data firma undang-undang keempat terbesar di dunia) dan perjanjian rahsia mengampuni pedofil telah menyebabkan Perdana Menteri, atau kerajaan Iceland runtuh dalam 22 bulan yang lalu.

1. Norway 

norway negara paling demokratik di dunia 2

Skor: 9.87/10

Proses pemilihan dan pluralisme: 10/10

Kefungsian kerajaan: 9.64/10

Penyertaan politik: 10/10

Budaya politik: 10/10

Kebebasan awam: 9.71/10

Adakah Norway sebuah negara yang sempurnaa? Ia sangat cantik, kaya, gembira dan dipenuhi dengan penduduk yang baik dan menarik. Komitmen Norway terhadap demokrasi datang dalam pelbagai bentuk tetapi jelas untuk dilihat dalam semua lapisan masyarakat.

Sebagai contoh, pendaftaran mengundi adalah automatik di Norway yang mana sangat berguna kerana keperluan pendaftaran yang sukar adalah faktor utama mengapa anda sentiasa mendengar orang menuduh negara-negara tertentu seperti Amerika Syharikat sebagai tidak adil dalam hak mengundi dan pilihan raya.

norway negara paling demokratik di dunia

Juga kadar penyertaan politik oleh rakyat Norway tersangat tinggi, bermakna orang lebih suka keluar mengundi daripada menghabiskan waktu petang di rumah. Ia juga menunjukkan rakyat yakin dengan sistem demokrasi negara kerana mereka tahu pilihan mereka mampu mengubah kerajaan Norway.

Rujukan:

1. Stanford

2. EIU
Hakcipta iluminasi.com (2017)